ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ “ΚΟΥΤΣΜΑΝΟΥΣ” ΚΑΙ “ΣΟΥΣΑΡΙΤΣΑ” ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ

Για ακόμη μία χρονιά η Αρναία δίνει ραντεβού με την παράδοση και πραγματοποιεί και φέτος την αναβίωση των εθίμων ”Κούτσμανους” και την ”Σουσαρίτσα”

Το ΕργοΧαλκιδικής μεταδίδει από νωρίς με live βίντεο στην σελίδα του στο https://www.facebook.com/ergoliptesxalkidikis/ την αναβίωση του εθίμου, επίσης εδώ, εδώ και εδώ μπορείτε να δείτε παλαιότερα ρεπορτάζ από την πλήρη αναβίωση του εθίμου

Όπως θέλει και το έθιμο απο νωρίς το πρωί από την κεντρική πλατεία, ξεκινούν δεκάδες ιππείς ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και φουστανέλες για το ύψωμα του Προφήτη Ηλία, όπου τελείται η Θεία Λειτουργία, η περιφορά της εικόνας και στη συνέχεια χορεύεται ο ¨Κούτσμανους¨. Μετά το καθιερωμένο κέρασμα, οι ιππείς με τους κατοίκους μεταβαίνουν στο πεδίο βολής του ¨Κούτσμανου¨ για τον διαγωνισμό σκοποβολής. Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες κατευθύνονται στο άλσος της Αγίας Παρασκευής, για την πραγματοποίηση της ¨Σουσσαρίτσας¨ (διαγωνισμός πετάγματος κόκκινων αυγών).

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΕΘΙΜΟ «ΚΟΥΤΣΜΑΝΟΥΣ»

Ο Τούρκος επικεφαλής της περιοχής μας, ονόματι Κούτσμανους, σεβόταν τις Ελληνικές Χριστιανικές παραδόσεις. Οι Αρναιώτες λοιπόν, εκμεταλευόμενοι αυτό το γεγονός, έπλασαν ένα δήθεν έθιμο. Είπαν στον Τούρκο Αγά, ότι τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, όλοι παίρνουν τα όπλα τους και κάνουν αγώνες σκοποβολής με στόχους κόκκινα αυγά. Με την άδεια των Τουρκικών αρχών, οι Αρναιώτες μπορούσαν τη μέρα αυτή να κυκλοφορούν με τα όπλα τους, πράγμα που τους απαγορευόταν οποιαδήποτε άλλη στιγμή, να κάνουν εξάσκηση στην σκοποβολή και να τα συντηρούν, ώστε να είναι έτοιμοι για την Επανάσταση.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 30/4/2019]