Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΗΚΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Στα παλιότερα χρόνια η υφαντική ήταν η κύρια απασχόληση των  γυναικών, με την οποία «έντυναν» την οικογένεια και το σπίτι τους, αλλά παράλληλα εξασφάλιζαν και ένα πολύ σημαντικό εισόδημα για τις οικογένειές τους.

Καθώς λοιπόν ένας από τους κύριους στόχους του Συλλόγου μας είναι η ανάδειξη, η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αποφασίσαμε να καλέσουμε κάποιες μεγαλύτερες κυρίες, που έχουν ασχοληθεί με την υφαντική, να μας μεταδώσουν τις γνώσεις τους.

Και είχε, πράγματι, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι γνωρίσαμε από κοντά όλα τα στάδια και τις εργασίες που γινόντουσαν, προκειμένου να στηθεί ένας αργαλειός και όλη τη σκληρή δουλειά που απαιτούνταν για να δημιουργηθούν όλα αυτά τα κομψοτεχνήματα της υφαντικής τέχνης.

Θα θέλαμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε ορισμένους ανθρώπους, που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μας βοήθησαν στην οργάνωση, τη διεξαγωγή και την ολοκλήρωση του σεμιναρίου υφαντικής:

Την κυρία Πραβήτα Δέσποινα, για την ευγενική παραχώρηση του μεταλλικού, οριζόντιου αργαλειού, στον οποίο εξασκηθήκαμε και μάθαμε να υφαίνουμε.

Τον κύριο Ρεπάνη Χρήστο, που μετέφερε και έστησε τον αργαλειό στα γραφεία μας.

Τις κυρίες που, με μεγάλο μεράκι και διάθεση, μας δίδαξαν και μας μετέδωσαν τις γνώσεις τους πάνω στην υφαντική τέχνη: Τσιούκα Μηλιά, Λιούτα Χρυσάνθη, Πραβήτα Δέσποινα, Νίκου Κωνσταντινιά, Στεργιούλα Μαρίκα.

Τις κυρίες που μας έδωσαν κλωστές, νήματα και σαΐτες: Αρβανίτη Μαρία, Βαλιάνου Κατίνα, Τσιρώνη Ελπίδα, Κοκκαλιάρη Μαρία και την κυρία Χαρδαβέλα Μαρία που μας παραχώρησε δύο αντιά με το στημόνι τους, όλα απαραίτητα και δυσεύρετα υλικά για την ύφανση.

Τους κυρίους Γραμμένο Χρήστο και Κιάτο Σάκη που μας βοήθησαν στη σύνθεση και στην κατασκευή σε μικρογραφία κάποιων εργαλείων και αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στην υφαντική.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις κυρίες που συμμετείχαν, ως μαθητευόμενες, στο σεμινάριο και «αγκάλιασαν» αυτή τη δράση του Συλλόγου μας.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/, 25/2/2019]