ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Είναι ένα χωριό  που βρίσκεται ανάμεσα στις χερσονήσους Κασσάνδρας και Σιθωνίας.

Το χωριό είναι πανελλήνια γνωστό από την ”εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα“ που στις αρχές του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

Κοσμοπλημμύρα επικρατεί από την Πέμπτη στον Αγιο Μάμα της Χαλκιδικής. Το μεγάλο και ιστορικό πανηγύρι της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας είναι σε εξέλιξη με χιλιάδες κόσμου να φτάνει στο σημείο και να περιδιαβαίνει στους χώρους του.

Το πανηγύρι συνεχίζεται, με το εξής πρόγραμμα:

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου

Ωρα 21:00 Συναυλία με τον Νίκο Ζωϊδάκη

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου

Ωρα 21.00 Παρουσίαση παραδοσιακών χορών

  • Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Μάμαντος (χοροί από Κωνσταντινούπολη)
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφου (χοροί από την Καππαδοκία)

Ο βίος του Αγίου

Η Εκκλησία στις 2 Σεπτεμβρίου τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάμαντος του θαυματουργού και θεωρείται προστάτης των βοσκών, αλλά και των υιοθετημένων παιδιών.

Η ζωή και το έργο του Αγίου Μάμαντος του Θαυματουργού είναι ο λόγος που θεωρείται σήμερα ως προστάτης των υιοθετημένων, αλλά και των βοσκών. Συγκεκριμένα ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στη Γάγγρα της Παφλαγονίας το 260 μ.Χ., από γονείς χριστιανούς, το Θεόδοτο και τη Ρουφίνα, αλλά από βρέφος, βίωσε την ορφάνια. Όμως, μία πλούσια χριστιανή γυναίκα ανέλαβε την ανατροφή του. Επειδή το βρέφος συνήθιζε να φωνάζει τη γυναίκα αυτή «μάμα», ονομάστηκε Μάμας.

Σε ηλικία 15 χρονών ο Άγιος Μάμας συνελήφθη από ειδωλολάτρες και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, λόγω της γενναίας δράσης του διδάσκοντας το ιερό Ευαγγέλιο. Όταν έγινε 15 χρονών, πιάστηκε από ειδωλολάτρες, διότι χωρίς φόβο, δημόσια, ομολογούσε το Χριστό. Τότε τον χτύπησαν αλύπητα. Κρέμασαν στο λαιμό του μολυβένιο βαρίδιο και τον έριξαν στη θάλασσα. Όμως με τη δύναμη του Θεού σώθηκε. Έπειτα τον ξανασυνέλαβαν και τον έριξαν σε αναμμένο καμίνι και μετά τροφή στα θηρία. Αλλά και απ’ αυτά σώθηκε θαυματουργικά.

Ο Άγιος Μάμας, λοιπόν, θεωρείται προστάτης των βοσκών, διότι κατόρθωσε να δαμάσει όλα αυτά τα άγρια θηρία, αλλά και προστάτης των υιοθετημένων παιδιών, αφού και αυτός έμεινε ορφανός από βρέφος και υιοθετήθηκε.

Τιμάται ιδιαίτερα στην Κύπρο, στην Χαλκιδική και στις Σπέτσες.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 2/9/2018]