Ο «ΕΦΤΑΨΥΧΟΣ» ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Έχοντας θέση στο «ιερατείο» του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός φαίνεται να μη θέλει να τον δυσαρεστήσει…

Ένα από τα πλέον κεντρικά πρόσωπα στο σύστημα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ουχί του Μεγάρου Μαξίμου, είναι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Είναι ενδεικτικό πως από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την πρωθυπουργία, του ανέθετε πάντα σημαντικά υπουργεία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν βρέθηκε στη λεγάμενη αυλή του κ. Τσίπρα. Την περίοδο της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα αυτής που ο ΣΥΡΙΖΑ κάλπαζε προς την εξουσία, αποτέλεσε ως εκπρόσωπος Τύπου το βαρύ πυροβολικό του κόμματος στα μέσα ενημέρωσης.

Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουάριου του 2015 ο κ. Σκουρλέτης είχε ενημερώσει τον κ. Τσίπρα πως δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει ως κυβερνητικός εκπρόσωπος στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας ικανοποίησε το αίτημά του και στην πρώτη κυβέρνηση που συγκρότησε του ανέθεσε το σημαντικό υπουργείο -ιδιαίτερα για μια κυβέρνηση της Αριστεράς– Εργασίας. Από το συγκεκριμένο πόστο, ο κ. Σκουρλέτης «πέρασε και δεν ακούμπησε», μιας και είχε την τύχη να βρεθεί στην καρέκλα αυτή το διάστημα της ανεμελιάς του ΣΥΡΙΖΑ, από τα τέλη Ιανουάριου έως τον Ιούλιο του 2015. Δεν χρειάστηκε να ψηφίσει μνημονιακούς νόμους, όπως έπραξε ο διάδοχός του, Γιώργος Κατρούγκαλος, και πολύ περισσότερο να βρεθεί αντιμέτωπος με τους πάσης (ρύσεως απεργούς και διαδηλωτές.

Οι ημέρες της… αμεριμνησίας συνέβαλαν ώστε ο Πάνος Σκουρλέτης να μη «λερωθεί» με περικοπές στις συντάξεις που θα στιγμάτιζαν εσαεί το κοινωνικό προφίλ του. Από τη στιγμή, όμως, που και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε Μνημόνιο ήταν δεδομένο πως ο κ. Σκουρλέτης δεν θα μπορούσε να παραμείνει σε ένα κατεξοχήν μνημονιακό υπουργείο. Πήρε, λοιπόν, ευμενή μετάθεση για το, εξίσου σημαντικό, υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Στο εν λόγω υπουργείο ο Πάνος Σκουρλέτης ουσιαστικά έπαιξε… καθυστερήσεις. Με δημόσιες παρεμβάσεις, πολλές εκ ίων οποίων ενείχαν και το στοιχείο της προειδοποίησης προς τον πρωθυπουργό, καταδείκνυε με κάθε τρόπο πως δεν είναι διατεθειμένος να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εμβληματικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης. Την ίδια πολεμική έδειχνε σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις. Η πιο χαρακτηριστική από αυτές ήταν η περίπτωση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, με τη διοίκηση της οποίας ο κ. Σκουρλέτης ήταν σε μόνιμη σύγκρουση. Οταν τα πράγματα έφτασαν σε οριακό σημείο και οι πιέσεις από τους δανειστές για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων κορυφώθηκαν, ο πρωθυπουργός, μη έχοντας άλλη επιλογή, προχώρησε στην αντικατάστασή του. Είχε γοητευτεί, άλλωστε, από την ιδιωτική πρωτοβουλία και με κάθε τρόπο έδειχνε ότι είχε ξεπεράσει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος. Με «κλωτσιά προς τα πάνω» ανέθεσε στον κ. Σκουρλέτη το πρώτο τη τάξει υπουργείο των Εσωτερικών, με τον έμπειρο πολιτικό να καταφέρνει και στο δεύτερο υπουργείο που πέρασε να μη στιγματιστεί με πολιτικές που ήταν σφόδρα αντίθετες στο ιδεολογικό του οπλοστάσιο.

Τα πράγματα στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν εξαρχής πιο ήρεμα, ιδίως από τη στιγμή που το σκέλος της δημόσιας τάξης και ασφάλειας ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως και το πρωινό της 23ής Ιουλίου 2018 τα πράγματα κυλούσαν σχετικά χαλαρά για τον Πάνο Σκουρλέτη, που ασχολούνταν κυρίως με ζητήματα όπως αυτά του εκλογικού νόμου, αλλά και της «κομματικής κουζίνας», που γνωρίζει όσο λίγοι. Οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες στο Μάτι οδήγησαν σε «καρατόμηση» (και) του κ. Τόσκα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα αποκαΐδια δεν μαύρισαν το επιμελώς ατημέλητο προφίλ του κ. Σκουρλέτη, μιας και ήταν ο πολιτικός του προϊστάμενος και έχει εκ της θέσεώς του ευθύνες για την κακή εξέλιξη των πυρκαγιών, όπως ήταν και ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου που είχε ευθύνη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα. Προσώρας και άγνωστο για πόσο, έχει αναλάβει και τις αρμοδιότητες της δημόσιας τάξης, σαν ο κ. Τσίπρας να θέλει για πρώτη φορά να τον «τσαλακώσει». Μένει να φανεί, βεβαίως, αν θα διατηρήσει τις ευθύνες αυτές και μετά τον ανασχηματισμό, που είναι προ των πυλών. Οσοι τον γνωρίζουν επιμένουν πως το τελευταίο που θα ήθελε ο κ. Σκουρλέτης είναι να μπλέξει με την Αστυνομία και τα… Εξάρχεια! Πάντως, από τη διυπουργική στο Λαύριο την προηγούμενη Τρίτη, αν και αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, απείχε, δείχνοντας τις προθέσεις του για το μέλλον.

[ΠΗΓΗ:, ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, του Ανδρέα Ε. Παπαδόπουλου, 11/8/2018]