Γ. ΤΑΣΙΟΣ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ (!)

Διαβάζουμε στο φύλλο του «ΤΥΠΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ» της 9ης Ιουλίου, δηλώσεις του πρόεδρου της Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, του δικού μας Γρηγόρη Τάσιου. Υποκύπτοντας στον πειρασμό να μπω κι εγώ μια φορά στο ρόλο του «δικηγόρου του διαβόλου», θα ήθελα να σχολιάσω κάποιες από τις δηλώσεις του κου Τάσιου και ίσως να θέσω και κάποια ερωτήματα.

Αναμένεται, όπως τόνισε ο κος Τάσιος, κατάργηση του φόρου διαμονής με την έξοδο από τα μνημόνια. «Περιμένουμε με αγωνία κι εμείς μετά τη λήξη του μνημονίου, στις 21 Αυγούστου, να ευοδωθούν οι υποσχέσεις της υπουργού μας, της κ. Κουντουρά, που είπε ότι εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες θα καταργηθεί ο φόρος διαμονής». Μακάρι να γινόντουσαν αυτά, αλλά επειδή θεωρώ τον κο Τάσιο ιδιαίτερα έξυπνο και οξυδερκή άνθρωπο, με ξενίζουν τέτοιου τύπου «αισιόδοξες» δηλώσεις… Πρώτον «λήξη του μνημονίου» ευαγγελίζονται μόνο οι κυβερνητικοί εταίροι, ενώ ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι –πολιτικός κόσμος, αξιωματούχοι της Ε.Ε., ευρωπαϊκός τύπος– μιλάνε για μια μακρά και επώδυνη περίοδο στενής επιτήρησης. Δεύτερον, είναι τουλάχιστον κωμικό να περιμένουμε κάτι να γίνει επειδή το είπε –και μάλιστα με επιφύλαξη– υπουργός των Συριζανέλ… (Από την άλλη, καλά κάνει ο κος Τάσιος και θυμίζει τις διάφορες υποσχέσεις και ποιος τις δίνει, να δούμε τι θα γίνει στο… ταμείο).

Όσον αφορά την άλλη δήλωση του κου Τάσιου, «Όσο παράδοξο και αν ακούγεται το μνημόνιο έκανε γνωστή την Ελλάδα στον κόσμο και συνέβαλε στην ανάπτυξη του τουρισμού», την οποία μάλιστα έχει επαναλάβει και σε άλλη του συνέντευξη, θα ήθελα να κάνω αν μου επιτρέπεται, μια ερώτηση: Μήπως ο τουρισμός στην Ελλάδα ανέβηκε κατακόρυφα διότι λόγω μνημονίων οι τιμές έπεσαν στα τάρταρα και κατέστησαν υπερ-ανταγωνιστικές, σε συνδυασμό με την κατάσταση στην γείτονα χώρα και την ασφάλεια σε παραδοσιακά θέρετρα της Μεσογείου; (Είδατε πως ανέκαμψε φέτος ο τουρισμός της Τουρκίας). Διότι αλλιώς θα πρέπει να πιστέψουμε πως οι υποψήφιοι τουρίστες σε χώρες που δεν γνώριζαν την Ελλάδα(!), διαβάζοντας για μια άγνωστη σε αυτούς χώρα, είπαν: «Ουάου! Εκεί στα Βαλκάνια υπάρχει μια χώρα, Ελλάδα λέγεται, που έχουν μπει στα μνημόνια και ζορίζονται… Ας πάμε διακοπές…».

Οπότε, ας μου επιτραπεί μια προσωπική γνώμη, για τις δηλώσεις του κου Τάσιου στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM»: «Η Ελλάδα από το 2015-2016 έχει επιστρέφει στον τουριστικό χάρτη της Μεσογείου. Το μνημόνιο όσο και αν ακούγεται παράδοξο, μας έκανε πολύ μεγάλη διαφήμιση, αρνητική τα πρώτα δύο χρόνια αλλά στην πορεία μας έχουν μάθει όλοι. Δεν είναι τυχαίο που η επισκεψιμότητα στην πρωτεύουσα αλλά και στη Θεσσαλονίκη έχει ανέβει κατακόρυφα. Κρατάμε το θετικό, ότι η χώρα κάνει σταθερά βήματα». Έχω την έντονη εντύπωση πως ερείδονται τουλάχιστον σε παρατραβηγμένα συμπεράσματα και απηχούν μια υπεραισιοδοξία – που βεβαίως δικαιούται προσωπικά να εκφράζει.

Να συμφωνήσουμε ωστόσο, στο ότι το κράτος έμεινε «μετεξεταστέο» στο θέμα των υποδομών, που έχουν παραμείνει ίδιες από το 1970 μέχρι σήμερα. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ επεσήμανε πως «μπορεί οι επισκέπτες να έρχονται και να βλέπουν την ομορφιά της Ελλάδας, όταν όμως συναντούν ελλείψεις σε δρόμους, μέσα μαζικής μεταφοράς και κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους, δεν έρχονται ξανά. Δεν είναι δυνατόν – για παράδειγμα – να μην υπάρχει προαστιακός δρόμος που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Χαλκιδική».