ΠΟΣΟ… ANTIGOLD ΕΙΣΑΙ;;;

Σκίζει τα ρούχα του το Παρατηρητήριο του Τόλη να μη γίνει ο διαγωνισμός ψαρέματος στο Στρατώνι… Οι πικρόχολοι antigold μάχονται οτιδήποτε μπορεί να δώσει μια επιπλέον ώθηση και δημοσιότητα στις μεταλλευτικές περιοχές. Έτσι, αφού φρόντισαν να αφαιρεθεί η Γαλάζια Σημαία από την πλαζ Στρατωνίου, θέλουν να ματαιωθεί και ο διαγωνισμός αλιείας που διοργανώνεται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία.

Για το λόγο αυτό μάλιστα στέλνουν άλλη μια «καταγγελία-αίτηση-υπόμνημα» ή όπως αλλιώς θέλετε, προς… όλους (Τη Λιμενική Αρχή Ιερισσού, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας, την Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος – Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, το Τμήμα Αλιείας Π.Ε. Χαλκιδικής, και τον Δήμο Αριστοτέλη) επικαλούμενοι το ΦΕΚ 407Β’/25.04.1980 «Eιδικός Κανονισμός Λιμένα Στρατωνίου», που αναφέρει και τους περιορισμούς αλιείας.

Το ΦΕΚ μετράει σχεδόν 40 χρόνια ζωής και ανατρέχω στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’, Αλιεία,

Άρθρο 26: Απαγορεύεται γενικώς η αλιεία οποιουδήποτε αλιευτικού σκάφους στις εξής περιοχές: α) από εγκαταστάσεις της Εταιρείας ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ δυτικώς κατά μήκος της ακτής 1000 μ. μέχρι της θαλάσσιας περιοχής Κουρί και μέχρι αποστάσεως ενός (1) ναυτικού μιλίου.

Άρθρο 27: Απαγορεύεται η αλιεία οστρακοειδών και εχινοδέρμων καθ’ολην την διάρκεια του έτους στις ανωτέρω περιοχές οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν ως μολυσμένες”.

Δύο παρατηρήσεις: Πρώτον σε όλους τους χαρακτηρισμένους λιμένες απαγορεύεται η αλιεία με σκάφη λόγω ασφαλείας επειδή υποτίθεται υπάρχει κυκλοφορία πλοίων. Από πότε έχουμε να δούμε πλοία στο λιμάνι Στρατωνίου; Είναι ενεργός λιμένας; Γι’ αυτό το άρθρο 26 μιλάει για σκάφη και όχι για ερασιτεχνική αλιεία από την ξηρά.

Όσον αφορά τα οστρακοειδή και τα εχινόδερμα (λόγω αυξημένης βιοσυσσώρευσης ως βενθικοί οργανισμοί) φυσικά και απαγορεύεται η κατανάλωσή τους σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «μολυσμένες», διότι πριν την δεκαετία του ’80 θυμόμαστε τι γινόταν με τα υπολείμματα κατεργασίας.

Για τα «μολυσμένα» νερά τα έχουμε πει με την παρουσία του ιππόκαμπου, ο οποίος αποτελεί άριστο βιοδείκτη.

Σε ένα λιμάνι λοιπόν το οποίο δεν λειτουργεί κανονικά ως λιμάνι, δεν βλέπω γιατί το λιμεναρχείο δεν μπορεί να δώσει άδεια διεξαγωγής ενός ερασιτεχνικού διαγωνισμού αλιείας, κατά παρέκκλισή ενός ΦΕΚ του 1980(!) το οποίο είχε κεδοθεί με την προοπτική να φορτώνουν καθημερινά τα πλοία μετάλλευμα από την σκάλα φόρτωσης…

Όσο για τους πικρόχολους, συγνώμη, αλλά και διαγωνισμός θα γίνει και πολύ επιτυχημένος θα είναι και πάλι…