ΚΙΝΔΥΝΟΣ “ΑΥΤΟΓΚΟΛ” ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ ΛΟΓΩ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Το χάσμα στις θέσεις των δανειστών παραμένει – σύμφωνα με πληροφορίες – στο θέμα του χρέους, με το μεγαλύτερο αγκάθι να εντοπίζεται στη στάση της γερμανικής πλευράς. Σε αυτό το πλαίσιο φέρεται να κινούνται και οι χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί: έκανε ένα βήμα πίσω μιλώντας  για “ημιαυτόματο μηχανισμό”, αντί για το αυτόματο γαλλικό κλειδί που έχει προταθεί.

Ωστόσο,  προς το παρόν τα “φώτα” των καθυστερήσεων τα συγκεντρώνει η Ελλάδα. Με τη στάση της “επιβαρύνει και τη συζήτηση και τη θέση της”, αναφέρει πηγή των Βρυξελλών.

Η ίδια πηγή, εξηγεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να βάλει “αυτογκόλ” στον “αγώνα” για μία συνολική πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα μέχρι τις 21 Ιουνίου, τον οποίο άλλωστε περιέγραψε χθες και ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ενημερώνοντας για την κρίσιμη άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών που θα λάβει χώρα στη Σόφια της Βουλγαρίας την Παρασκευή.

Και τούτο καθώς η τέταρτη αξιολόγηση έχει ξεκαθαριστεί ότι θα προηγηθεί των πολιτικών αποφάσεων. Αλλά η τεχνική συμφωνία (SLA) θεωρείται πλέον “πρόκληση” να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο όπως ανέφερε χθες ο Επίτροπος Μοσκοβισί…  

Ο τελευταίος απολογισμός έκανε λόγο για εκκρεμότητες στα πιο πολλά από τα 88 συνολικά προαπαιτούμενα. Και μένει να φανεί την Παρασκευή αν ο νέος απολογισμός για την πορεία υλοποίησής τους (όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες μέρες και θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), θα αλλάζει – έστω και λίγο – την εικόνα.

Η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει πρόσθετη προσπάθεια ειδικά στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και της αγοράς ενέργειας. Ο λόγος για ένα πεδίο στο οποίο δίνει έμφαση και η Γερμανία.

Η πρόοδος πρέπει να φανεί μέχρι την έλευση των θεσμών στην Αθήνα σε επίπεδο επικεφαλής. Η άφιξη προς το παρόν προσδιορίζεται (εξ αναβολής) για τις 13 Μαΐου με σκοπό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα μία ημέρα μετά, από τις 14 Μαΐου.

Ο χρόνος που θα απομένει για μία τεχνική συμφωνία μέσα στο Μάιο θα είναι πάρα πολύ λίγος: έως τις 24 του επόμενου μηνός που συνεδριάζουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών.

Αναπτυξιακό σχέδιο

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά είναι αυτό του σχεδίου της επόμενης μέρας που θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Σόφια. Το σχέδιο θα έχει λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις που έστειλαν οι θεσμοί (με βάση το πρώτο draft το οποίο παρουσίασε στο Euroworking Group ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης.
Και οι δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να πείσουν για τις ελληνικές προθέσεις ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις των δανειστών. Οι πιέσεις άλλωστε έγιναν φανερές τις προηγούμενες μέρες και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαν με αξιωματούχους της Ευρωζώνης αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο επιμένει για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου το 2019, αμφισβητώντας  τη διατηρησιμότητα της εισπραξιμότητας των μέτρων και την πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Άλλωστε χθες, η δεύτερη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τον προϋπολογισμό τον Μάρτιο, έδειξε ότι υπήρξε υστέρηση σε σχέση με τους στόχους (σε αντίθεση με το πρώτο δίμηνο), με το οικονομικό επιτελείο πλέον να επιχειρεί να αναστρέψει την εικόνα και να διατηρήσει ισχυρό το επιχείρημα της “υπεραπόδοσης” που δημιούργησε με την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε όρους του μνημονίου στο 4,2% του ΑΕΠ, με τις φανερές συνέπειες που είχε αυτή η επίδοση στην ανάπτυξη,  στην πραγματική οικονομία και στην αγορά.

Η ατζέντα του Eurogroup

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της ΕΕ η Ελλάδα είναι το τελευταίο θέμα της συνόδου της Σόφιας την Παρασκευή. Αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου ότι το Eurogroup “θα ενημερωθεί από τα θεσμικά όργανα για την πρόοδο της τέταρτης επικαιροποίησης του προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα και για βασικά θέματα σχετικά με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Ο Έλληνας υπουργός θα παρουσιάσει επίσης τη συνολική αναπτυξιακή στρατηγική”. Αναφέρεται επίσης ότι το Eurogroup έχει ξεκινήσει “τις τεχνικές εργασίες σχετικά με τον μηχανισμό προσαρμογής του χρέους ανάλογα με το ΑΕΠ ως μέρος των πιθανών μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος, αλλά και του μεταμνημονιακού πλαισίου”.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Δήμητρας Καδδά, 25/4/2018]