ΑΠΕΙΛΗ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Αντιμέτωπη με τον υπαρκτό κίνδυνο να μην έχει ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση έως τις 21 Ιουνίου, που λήγει η σχετική προθεσμία, βρίσκεται η κυβέρνηση. Τουλάχιστον 5 ακανθώδη μέτωπα απειλούν αυτήν τη στιγμή να φράξουν τον δρόμο της τελευταίας αυτής αξιολόγησης.

Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως και υπάρξουν καθυστερήσεις, έστω ανάλογες με αυτές που επιλύθηκαν μόλις χθες με την (μεταχρονολογημένη) ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, τότε οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλές και μεγάλες. Θα θέσουν σε κίνδυνο τον μεγάλο στόχο ολοκλήρωσης με ομαλότητα του 3ου Μνημονίου.

Δηλαδή, θα θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια –ύστερα από 8 χρόνια περιδίνησης–, έχοντας εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Ο λόγος για υποχρεώσεις που θα της δώσουν το δικαίωμα να λάβει όλα τα ταμειακά διαθέσιμα που θα καταφέρει να διεκδικήσει από τον ESM, τις παρεμβάσεις στο χρέος και μια ήπια (σχετικά) εποπτεία. Η ομαλή ολοκλήρωση  διασφαλίζει επιπλέον και τον ανοιχτό δρόμο πρόσβασης στις αγορές, αλλά και την ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Η υψηλή επικινδυνότητα της 4ης αξιολόγησης αποτελεί, άλλωστε, και την αιτία καθόδου των “θεσμών” στην Αθήνα, έναν μήνα νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Και κατά την αναχώρησή τους έγινε σαφές από τους ίδιους η μεγάλη σημασία που έχει για την ομαλή ολοκλήρωση του Μνημονίου. Αλλά και το ΥΠΟΙΚ έκανε ξεκάθαρη την αγωνία του για καθυστέρηση στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων.

Τα μεγάλα μέτωπα

Οι νέες αντικειμενικές αξίες, η στελέχωση του Δημοσίου, οι νέες παρεμβάσεις στα επιδόματα, οι αλλαγές στο εργασιακό, αλλά και οι αποφάσεις (που θα ληφθούν με υπερεπόπτη το ΔΝΤ) για τις τελικές περικοπές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις συνιστούν τις 5 πιο μεγάλες “απειλές” της τελευταίας αυτής αξιολόγησης. Είναι τα μέτωπα που προς το παρόν έχουν “εντοπιστεί” από την κυβέρνηση και τους δανειστές ως τα πλέον επικίνδυνα και επιχειρείται να αντιμετωπισθούν για να αποφευχθεί ένα “ατύχημα”.

Υπάρχουν και άλλα πεδία που προκαλούν ισχυρούς πονοκεφάλους. Μεταξύ αυτών οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (σ.σ.: που θα πρέπει να επεκταθούν και για χρέη προς στο Δημόσιο από την 1η Μαΐου), οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αλλά και το πωλητήριο στη ΔΕΗ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ