ΔΕΚΑ ΖΩΝΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗΝ Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δέκα κύριες ζώνες υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πλημμύρας εντοπίζονται στην Κεντρική Μακεδονία, όπως προκύπτει από τους χάρτες των «σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας λεκανών απορροής ποταμών υδατικού διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας».

Τα σχέδια αυτά συντάχθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και είναι τα πλέον σύγχρονα, ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισής τους, αφού ολοκληρώθηκε και η σχετική διαβούλευση, σύμφωνα με το voria.gr.

Οι ζώνες κινδύνου

Σύμφωνα με τους χάρτες, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι κύριες ζώνες υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πλημμύρας είναι:

  1. Παραθαλάσσια ζώνη της περιοχής του Αγίου Νικολάου.
  2. Χαμηλή ζώνη λεκανών των ρεμάτων Ν. Μουδανιών, Αγ. Μάμα και βόρειου τμήματος της χερσονήσου Κασσάνδρειας Χαλκιδικής.
  3. Χαμηλή ζώνη της λεκάνης ρέματος Ν. Ηράκλειας – Ν. Καλλικράτειας.
  4. Παραθαλάσσια ζώνη Επανομής.
  5. Χαμηλή ζώνη περιοχής Ξηροποτάμου της λεκάνης της λίμνης Βόλβης.
  6. Κατάντη ρους του ποταμού Χαβρία.
  7. Χαμηλή ζώνη των λεκανών της περιφερειακής τάφρου Τ66 και των ποταμών Λουδία, Αξιού, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της πρώην λίμνης Αρτζάν, και Γαλλικού.
  8. Παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Δοϊράνης.
  9. Χαμηλή ζώνη της λεκάνης των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης.
  10. Χαμηλή ζώνη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και του ρέματος Ανθεμούντα.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, αυτές οι περιοχές έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πλημμυρίσουν και γι’ αυτό ο σχετικός χάρτης έχει διανεμηθεί στους αρμόδιους (Πυροσβεστική, τεχνικές υπηρεσίες κτλ.), αφενός για να είναι σε ετοιμότητα, αφετέρου για να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κατά προτεραιότητα.

 

[ΠΗΓΗ: http://news.in.gr, 11/12/2017]