ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΘ

Η υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του ΟΛΘ βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετούς μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιες πλευρές ήθελαν η υπογραφή να συμπέσει με την έλευση το Σεπτέμβριο του Γάλλου πρόεδρου Μακρόν (λόγω και της συμμετοχής στην κοινοπραξία που αναλαμβάνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης της γαλλικής CMA).

Οι συνεχείς αναβολές, αλλά και οι υφέρπουσα φημολογία ότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα με τη σύσταση της κοινής εταιρείας που θα αναλάβει το 67% του ΟΛΘ, έδωσαν τροφή για διάφορες συζητήσεις, με αποκορύφωμα τη γνωστή παρέμβαση του αμερικανού πρέσβη και τις αιχμές που άφησε περί αδιαφάνειας σε σχέση με τους συμμετέχοντες στην κοινοπραξία.

Βεβαίως από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις κυρίως σε σχέση με τη διαφάνεια και τις διαδικασίες που τηρήθηκαν στο διεθνή διαγωνισμό.

Την Παρασκευή λοιπόν και ενώ είχε προγραμματιστεί η υπογραφή της συμφωνίας, η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία ενώ οι ανησυχίες εντάθηκαν και από το γεγονός ότι αφορμή για την αναβολή στάθηκε το γεγονός ότι τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής διαχείρισης η ρωσική ιδιωτική τράπεζα που είχε παράσχει την εγγυητική επιστολή στην κοινοπραξία.

Σύμφωνα πάντως με διευκρινίσεις κύκλων της κοινοπραξίας South East Gateway Thessaloniki η τράπεζα Promsvayzbank δε συμμετέχει στο χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης, η οποία γίνεται με αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια.

Ως προς το γιατί η εγγυητική προέρχεται από ρωσική τράπεζα, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι είχε εκδοθεί πριν από την είσοδο των Γάλλων στην κοινοπραξία, δηλαδή εκδόθηκε από την πλευρά της Belterra (Ιβάν Σαββίδης). Υπενθυμίζεται ότι η μετοχική σύνθεση της South East Gateway Thessaloniki έχει ως εξής: 47% κατέχει  το γερμανικό fund  Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), 33% κατέχει η CGM θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής  CMA CGM, Terminal Link και 20% κατέχει η Belterra Investments συμφερόντων Ι. Σαββίδη.

Στο διαγωνισμό για την πώληση του 67% του ΟΛΘ η κοινοπραξία προσέφερε 231,926 εκ. ευρώ και αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής, ενώ επιπρόσθετα έχει δεσμευτεί για επενδύσεις ύψους 180 εκ. ευρώ τα επόμενα 7 έτη.

Πλέον το ζητούμενο, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ είναι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη να έχει αντικατασταθεί η εγγυητική επιστολή, η οποία τελικώς έχει ύψος 24 εκ. ευρώ. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή, για λόγους ανωτέρας βίας, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας διαμήνυσαν ότι θα αντικαταστήσουν την εγγυητική περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Εκείνο που δεν έχει διευκρινιστεί πάντως, είναι το τι μέλλει γενέσθαι από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ σε περίπτωση που τελικά οι επενδυτές δεν προλάβουν να αντικαταστήσουν σε μία εβδομάδα την επιστολή.

Σε περίπτωση πάντως που δεν υπάρξει νέα έκπληξη τότε η αγοραπωλησία θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια να κυρωθεί από το κοινοβούλιο, πιθανόν τον Ιανουάριο.

Ήδη πάντως ασκείται κριτική στους χειρισμούς γύρω από την πώληση και είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του πρώην ΓΓ δημοσίων έργων Σ. Σιμόπουλου ο οποίος σημείωσε ότι η συγκεκριμένη τράπεζα που τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης είχε πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ – ενώ οι ρωσικές αρχές είχαν εκδώσει για αυτήν προειδοποιητική ανακοίνωση.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Χάρη Φλουδόπουλου, 17/12/2-17]