Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΥΔΡΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΦΤΩΧΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ολοκληρώθηκαν οι διαλέξεις της  Helllenic Copper Mines Ltd. στη Σχολή ΜΜ-ΜΜ ΕΜΠ, σήμερα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων από της ιδρύσεως της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών Μηχανικών του Ε.Μ.Π..

Ο Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγητής Δ. Καλιαμπάκος, και η Καθηγήτρια Υδρομεταλλουργίας Σ. Αγατζίνη – Λεονάρδου ήταν οι οικοδεσπότες στην εκδήλωση  που έγινε στην Αίθουσα Τελετών, Κτήριο Διοίκησης Ε.Μ.Π., Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου με θέμα: “Η συμβολή της Υδρομεταλλουργίας στην εκμετάλλευση φτωχών μεταλλευμάτων χαλκού και πολυτίμων μετάλλων της Κύπρου”.

Σύντομα θα παρουσιάσουμε όλες τις ομιλίες που ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και παρακολουθώντας τες αντελήφθησαν όλοι ο παρευρισκόμενοι γιατί η συγκεκριμένη ομάδα, με επικεφαλής τον κ. Κ. Ξυδά, πέτυχαν αυτό που στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα: μια καθετοποιημένη υδρομεταλλουργική μονάδα που αξιοποιεί τα φτωχά (χαλκούχα-χρυσοφόρα) κοιτάσματα (της Κύπρου) παράγοντας μεταλλικές αξίες.

Η Helllenic Copper Mines Ltd. δώρισε ένα χάλκινο τάλαντο στο ΕΜΠ. Το σχήμα του είναι τυπικό και καθιερωμένο σε όλη την ανατολική Μεσόγειο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Το τάλαντο ήταν ο πιο συνηθισμένος τρόπος μεταφοράς χαλκού, ως πρώτης ύλης, στα λιμάνια όλης της ανατολικής Μεσογείου και, επομένως, το σταθερό μέσο των εμπορικών συναλλαγών. Ενα ελληνικό («αττικό») τάλαντο ισοδυναμούσε με 26 σημερινά χιλιόγραμμα.

[ΠΗΓΗ: http://elladitsamas.blogspot.gr, του Πέτρου Τζεφέρη, 24/11/2017]