ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ “ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ” ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η υπόθεση του Ελληνικού, είναι κοινό μυστικό πλέον στους παροικούντες του Μαξίμου πως αποτελεί “πρόκριμα” για την γ΄ αξιολόγηση. Έστω και ατύπως, από το πώς θα τσουλήσει τελικώς η επένδυση η οποία πέφτει σε τοίχους του ΚΑΣ ( με διαρκείς αναβολές στις αποφάσεις του), θα σηματοδοτήσει το εάν η γ΄ αξιολόγηση θα ξεκινήσει με … καλούς ( ή όχι οιωνούς).

Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν καταστήσει σαφές και προς πάσα κατεύθυνση ότι η αξιολόγηση αυτή πρέπει να κλείσει στην ώρα της, δηλαδή έως το τέλος του χρόνου διότι από αυτή εξαρτάται το εάν η χώρα θα βγει από Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Για αυτό και ο πρωθυπουργός στις αρχές του μήνα, ενώπιον του Εμάνουελ Μακρόν κατά τις κοινές δηλώσεις τους και έχοντας καλέσει το ΔΝΤ να μην μπει τροχοπέδη στη διαπραγμάτευση, είχε αναφωνήσει: ” ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας” ( σ.σ για την έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι).

Οτιδήποτε εμφανιστεί σαν τροχοπέδη στη διαπραγμάτευση αυτή, θα τινάξει στον αέρα το κυβερνητικό αφήγημα “δεν είμαστε εμείς αυτοί που βάλαμε εμείς τη χώρα στα μνημόνια αλλά εμείς είμαστε αυτοί που θα τη βγάλουν”.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως έχει λάβει πολύ σοβαρά τις εντός αλλά κυρίως εκτός συνόρων προειδοποιήσεις πως “ανταρσίες” και “κόνξες”  στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης αυτής δε θα στοιχίσουν μόνο σε χρόνο και χρήμα, αλλά και την κυβερνητική του επιβίωση. Ο ίδιος άλλωστε είπε πρόσφατα, πως η κυβέρνηση αυτή θα κριθεί από τον στόχο που έχει θέσει για έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Αν δεν βγούμε, “θα έχουμε αποτύχει”, είχε αναφέρει απερίφραστα και επακριβώς.

Αυτός είναι ο λόγος – καταρχήν- που μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο  και θέτοντας ως “επόπτη” τον Δημήτρη Λιάκο, κάλεσε τους υπουργούς του να έχουν κλείσει την πλειονότητα των προαπαιτουμένων έως το Eurogroup που συνεδριάζει στις αρχές του Νοεμβρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το δεύτερο σκέλος- προϋπόθεση για να χτίσει ο πρωθυπουργός το δικό του “success story”: Αύξηση επενδύσεων και μείωση ανεργίας.

Ήδη ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, με τον οποίο η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά ένεκα της έντονης ( χρηματοδοτικής) παρουσίας της Τράπεζας σε ελληνικά projects, διαμήνυσε στον Έλληνα πρωθυπουργό μέσω συνομιλιών του με δημοσιογράφους στην έδρα της ΕΤΕπ , στο Λουξεμβούργο, πως η κυβέρνηση πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς και να “τρέξει” στον τομέα των επενδύσεων.

Από άλλη οπτική, το αυτό διαμήνυσε στον κ. Τσίπρα και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, διατυπώνοντας την εκτίμηση πως εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις “τότε εχει καλές πιθανότητες να βγει από το μνημόνιο το προσεχές καλοκαίρι.

“Κόνξες” τέλος

Τούτο στην πράξη σημαίνει πως το κυβερνών κόμμα ( στους κόλπους του οποίου υπάρχουν ακόμη φωνές που δείχνουν ιδιαίτερο σκεπτικισμό για το αν “βγαίνουν” οι πολιτικές που έχουν συνομολογηθεί μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης), θα χρειαστεί να “πειθαναγκαστεί” σε συμμόρφωση προς τις πρωθυπουργικές υποδείξεις.

Αυτό ακριβώς συνέβη το πρωί της Πέμπτης , όταν αρχίζει και κρούει συναγερμός στο Μαξίμου για το θέμα του Ελληνικού. Η ιστορία έχει με λόγια απλά, ως εξής:

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ( Φίλης και Σκουρλέτης) δεν …ενθουσιάζονται με την ιδέα της εν λόγω επένδυσης αλλά το πρωθυπουργικό περιβάλλον και βασικώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουν δώσει “γραμμή” σε εμπλεκόμενους : Να τελειώνουμε με τις καθυστερήσεις και να τρέξει η επένδυση εδώ και τώρα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το θέμα “Ελληνικό” έχει πάρει “επ ώμου” ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, στον οποίο σύμφωνα με άλλες πηγές, ανήκει και η ιδέα της κυβερνητικής διαρροής την Τετάρτη, για το ελληνικό: ” Δεν θα ανεχθούμε άλλες κωλυσιεργίες”.

Πιάνουμε στόχους ή … τελειώσαμε

To πρέσινγκ που έχει ήδη αρχίσει να ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως στους …ανησυχούντες και αμφισβητίες) για την τάχιστη και πιστή εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών έχει κωδικό όνομα: “έξοδος από το μνημόνιο”.

Για το Μαξίμου η υλοποίηση μέχρι κεραίας των υπεσχημένων είναι συνθήκη sine qua non για την ευόδωση του νέου οδικού χάρτη: Ολοκλήρωση τρίτης αξιολόγησης- τελική διαπραγμάτευση για τους όρους της εξόδου της χώρας.

Ακόμα και επ’ αυτών των όρων υπάρχουν στους εταίρους αντικρουόμενες απόψεις: Ο Τόμας Βίζερ την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε για αυξημένη και “σφιχτή” μεταμνημονιακή εποπτεία από τους Θεσμούς και όχι εφάμιλλη των άλλων χωρών που βγήκαν από μνημόνιο ( Κύπρος, Πορτογαλία κ.λπ.) ενώ προχθές, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι θα ισχύσουν στην Ελλάδα οι ίδιοι όροι που ίσχυσαν στις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα.

Προϋπόθεση, σε κάθε περίπτωση είναι να επιτευχθεί το βασικό σενάριο, ήτοι η δυνατότητα της Ελλάδας να αναχρηματοδοτείται από μόνη της μετά το καλοκαίρι, για το οποίο το κόμμα καλείται μάλλον να … ματώσει.

Σε επίρρωση των πληροφοριών που φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα να μην ανέχεται αβρόχοις ποσί “μπλοκαρίσματα” και παραφωνίες από κομματικά στελέχη εφεξής, είναι και η …δυστοκία στην πραγματοποίηση της εκρεμμούσας συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Τον Ιούλιο, οπότε και συνεδρίασε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε πως αποφάσεις οριστικές και συλλογικές για την πορεία στη μεταμνημονιακή εποχή θα ληφθούν σε νέα συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κόμμα προσανατολίζονται να πραγματοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου, αλλά … καμία βιασύνη δεν παρατηρείται.

Σύμφωνα πάντως με συνομιλητές του πρωθυπουργού, τους επόμενους εννέα μήνες το δίλημμα προς το εσωτερικό του κόμματος θα είναι: Πιάνουμε στόχους ή… τελειώσαμε.

 

[ΠΗΓΗ: capital.gr, της Νίκης Ζορμπά, αναδημοσίευση από το Κεφάλαιο, 1/10/2017]