Η ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΩΝ 10.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΕΣΤΡΑΦΗ

Τα… μπλεξίματα της Ελληνικός Χρυσός με την Ελλάδα δεν έχουν τέλος: Σαν να μην έφταναν τα εμπόδια που συνεχώς βάζουν λυτοί και δεμένοι στην υλοποίηση της επένδυσης στη Χαλκιδική, τώρα καλείται να τα βάλει και με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για μία χορηγία που τελικά… δεν έγινε ποτέ!

Ας πάρουμε όμως την υπόθεση από την αρχή.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο διεξήχθη στα Νέα Μουδανιά το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Χαλκιδικής, με στόχο “να αποτελέσει διοργάνωση-θεσμό και σημείο συνάντησης ανθρώπων του επιχειρηματικού, πολιτικού και επιστημονικού κόσμου για την κατάθεση σκέψεων, ανταλλαγής απόψεων, προβληματισμών και προτάσεων για το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον της Χαλκιδικής”. Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων και Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Το συνέδριο διοργάνωσε η “Αναπτυξιακή Χαλκιδικής ΑΕ” (ΑΝΕΤΧΑ), της οποίας κύριος μέτοχος είναι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που διαθέτει ποσοστό συμμετοχής 43,29%, ενώ μικρότερα ποσοστά διαθέτουν οι δήμοι της Χαλκιδικής και άλλοι φορείς. Για να καλύψει τα έξοδα του συνεδρίου, η ΑΝΕΤΧΑ αναζήτησε και βρήκε αρκετούς χορηγούς και υποστηρικτές που συνεισέφεραν τον οβολό τους για τη διεξαγωγή του. Μεταξύ αυτών ήταν και η Ελληνικός Χρυσός, που μάλιστα είχε το χαρακτήρα του Πλατινένιου Χορηγού, καθώς συνεισέφερε το ποσό των 10.000 ευρώ.

Έλα όμως που η παρουσία της Ελληνικός Χρυσός στο συνέδριο, έστω και με την ιδιότητα του χορηγού, “τέντωσε” τα ευαίσθητα νεύρα των γνωστών εκείνων νυν ή τέως συριζαϊκών κύκλων που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος της συγκεκριμένης εταιρείας αφιονίζονται… Οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν την ΑΝΕΤΧΑ ότι “συστρατεύτηκε” με την Ελληνικός Χρυσός, κάνοντας λόγο για “προκλητική” ενέργεια, ενώ αντίστοιχες αντιδράσεις υπήρξαν και σε δήμους της Χαλκιδικής, και ιδιαίτερα στον δήμο Αριστοτέλη, ο εκπρόσωπος του οποίου στο ΔΣ της ΑΝΕΤΧΑ υπέβαλε την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μετά από αυτό το κύμα αντιδράσεων, η Ελληνικός Χρυσός αποφάσισε να αποσύρει τόσο τη συμμετοχή της, όσο και τη χορηγία της από το συνέδριο, προκειμένου να αποτραπεί “το ενδεχόμενο να προκληθούν επεισόδια από άτομα που αντιτίθενται στην μεταλλευτική δραστηριότητα και αποτελούν την ελάχιστη θορυβούσα μειοψηφία στη Χαλκιδική”. Μόνο που υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: τα λεφτά αυτά, σύμφωνα με την ΑΝΕΤΧΑ, δεν υπάρχουν πια, καθώς είχαν ήδη δαπανηθεί! Έτσι, η ΑΝΕΤΧΑ δεν επιστρέφει τα χρήματα στην Ελληνικός Χρυσός, παρά το γεγονός ότι η χορηγία της τελευταίας αποσύρθηκε πριν την έναρξη των εργασιών του. Αξίζει να επισημανθεί ότι και η ΑΝΕΤΧΑ έδωσε το πράσινο φως για να αποχωρήσει η Ελληνικός Χρυσός από την συγκεκριμένη χορηγία. Δηλαδή δεν ήταν μια απόφαση που ελήφθη μονομερώς αλλά συμφώνησαν και οι δυο εταιρίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα αυτά η Ελληνικός Χρυσός τα προορίζει για κοινωφελείς σκοπούς, και ειδικότερα για ενίσχυση των παιδικών χωριών SOS και άλλες φιλανθρωπικές ενέργειες. Άρα, αυτά τα 10.000 ευρώ που η ΑΝΕΤΧΑ (με ευθύνη κυρίως του βασικού μετόχου της, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) δε δίνει πίσω, ουσιαστικά τα στερεί όχι από την Ελληνικός Χρυσός, αλλά από αυτούς που θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθηθούν με 10.000 ευρώ.

Είναι προφανές ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα – το θέμα όμως είναι ότι για μία ακόμα φορά η Ελληνικός Χρυσός καλείται να μπλεχτεί στα “γρανάζια” των κρατικών μηχανισμών προκειμένου να βρει το δίκιο της…

 

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr, από www.mononews.gr, του Ιάσωνα Στατήρη, 24/10/2017]