ΧΑΛΚΕΝΤΕΡΟΙ…

Αντιδράσεις αφηνιασμένων άγριων ζώων που οδηγούνται σε κλουβιά παρατηρούνται τελευταία στο antigold στρατόπεδο… Δεν τολμούν να σκεφθούν τι θα απογίνουν αν τύχει και βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση για την ομαλή συνέχιση της επένδυσης. Η διαιτησία –η οποία σαφώς δεν ευνοεί την εταιρεία ούτε από άποψης χρόνου ούτε διαδικασίας–, ενοχλεί τους πολέμιους της επένδυσης διότι γίνεται ανοικτά και επί ίσοις όροις.

Αυτή την εβδομάδα βάρδια στο antigold… μετερίζι είχε ο ομότιμος κος Σαράντης Δημητριάδης, ο οποίος αφού ο καιρό ς χάλασε και δεν πάει για ψάρεμα, είπε να κάτσει να γράψει μερικά άνευ ουσίας άρθρα γκρίνιας, να έχει να ανεβάζει το Παρατηρητήριο…

Στο πρώτο προσπαθεί για ακόμη μια φορά να πείσει πως το flaςh ςmelting είναι ανεφάρμοστο με περιεχόμενο αρσενικό πάνω από 0,2%…. Την απάντηση εδώ την δίνει μόνος του κος καθηγητής:

Σχολιάζοντας τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός κου Δημήτρη Δημητριάδη πως «Στη μέθοδο της ακαριαίας τήξης δεν απασχολεί αν το ποσοστό του αρσενικού είναι 0% ή 20%. Η μέθοδος λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα», ο ομότιμος μονολογεί: «Φαίνεται ότι για το σχετικό θέμα, εγώ τουλάχιστον, έχω μείνει πολύ πίσω». Τουλάχιστον υπάρχει αυτογνωσία…

Εν τω μεταξύ, για όσους γνωρίζουν την ελληνικήν είναι ηλίου φαεινότερο πως το 20% είναι σχήμα λόγου, και θα μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε ποσοστό, για να δείξει πως δεν παίζει ρόλο και μια μεγάλη απόκλιση από το 6-8% του αρσενικού στα κοιτάσματα της Χαλκιδικής. Τις επόμενες ημέρες είμαι σίγουρος θα γεμίσουμε «άρθρα-φωτιά» με πηχυαίους τίτλου: «20% αρσενικό στις Σκουριές»!!!, «Ισχυρίζονται πως θα κάνουν flash smelting με 20% αρσενικό», και άλλα τέτοια γραφικά.

Για να επανέλθω όμως στα λεγόμενα –μάλλον τα γραφόμενα– του κου Σαράντη Δημητριάδη, γεννώνται συγκεκριμένα ερωτήματα από όλα όσα ισχυρίζεται:

Πρώτο ερώτημα είναι το αν είναι συνετό να ασχολείται με τεχνολογικά θέματα τελείως έξω από το γνωστικό του αντικείμενο χωρίς ποτέ να απευθύνεται ή να αναφέρει την γνώμη κάποιου ειδικού. Εκτός αν στηρίζεται –κι αυτός– στους «ειδικούς» του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων… (Παρεμπιπτόντως, η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών –να μην πω όλοι–, που εμφανίζει ο Τόλης είναι ή μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ή υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή κάτι τέτοιο… Π.χ. Μυλόπουλος, Μπένος, κ.λπ…).

Μια δεύτερη ερώτηση είναι αν έχει δει ποτέ στην πράξη flaςh ςmelting. Στ’ αλήθεια, δηλαδή… από κοντά… Όχι σε επιστημονική ανακοίνωση…

Και μια τελευταία ερώτηση. Επειδή ακριβώς το δικό μου γνωστικό αντικείμενο δεν είναι το flaςh ςmelting, δείχνω σε ειδικούς (μεταλλειολόγους μηχανικούς, επιστήμονες μεταλλουργούς κ.λπ.) ότι δεν καταλαβαίνω και μου το εξηγούν. Όλοι λοιπόν είχαν την ίδια απορία με εμένα: Ο ομότιμος αναφέρεται συνεχώς σε μια «υδρομεταλλουργική μέθοδο».

« […] η παγκόσμια πρακτική ήταν να προηγείται, εφόσον ήταν δυνατό, η απομάκρυνση του τυχόν πέραν αυτής της περιεκτικότητας συνυπάρχοντος αρσενικού με κάποια υδρομεταλλουργική επεξεργασία, ή η αραίωσή του με εκτεταμένη μίξη συμπυκνωμάτων, πριν την εισαγωγή στον μεταλλουργικό κλίβανο».

Άπαντες ερωτούσαν ποια είναι αυτή η υδρομεταλλουργική μέθοδος, από ποιον έχει προταθεί ή που έχει εφαρμοσθεί… (Αν ήμουν ειδικός θα απαντούσα ίσως πως είναι μια εφεύρεση του κου Σαράντη Δημητριάδη, αλλά αφήνω να το κρίνουν οι ειδικοί…).

Τον καταλαβαίνω τον ομότιμο… Έχει πέσει στη γνωστή παγίδα… Συνέδεσε την υστεροφημία του ως επιστήμονας με το «κίνημα» και αυτός ο δρόμος δεν έχει γυρισμό… Ακόμα και η κα Ιγγλέζη μπορεί να αλλάζει άποψη, θέση, ακόμα και κόμμα (δεν θα είναι και η πρώτη…), αλλά ο ομότιμος τι να πει; «Οι επιστημονικούρες που σας αράδιαζα ήταν μπαρούφες;». Δεν γίνονται αυτά… Οπότε θα υποστούμε πολλά ακόμη τέτοιου είδους άρθρα ασύστολης αερολογίας διότι βλέπετε, δεν υπάρχουν και συνέπειες… Δεν είναι δημόσιος αξιωματούχος ο κος Σαράντης Δημητριάδης για να ελέγχεται… Συνταξιούχος είναι, ότι θέλει γράφει…

Αλλά κι εμείς, αντέχουμε… Χαλκέντεροι…