SUCCESS STORY Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Από την αφάνεια, βρέθηκε μεταξύ των πρώτων επιλογών των Ευρωπαίων με έμφαση σε Ολυμπιάδα και Αμμουλιανή.

Περιοχές της ανατολικής Χαλκιδικής, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν άγνωστοι προορισμοί στο εξωτερικό, βρίσκονται πλέον μεταξύ των πρώτων προτιμήσεων των Ευρωπαίων τουριστών. Ολυμπιάδα, Αμμουλιανή και Αρναία είναι τα χαρακτηριστικά παραδείγματα του τουριστικού success stoiy του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, ο οποίος μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να πιστωθεί την ανάδειξη της ανατολικής Χαλκιδικής σε ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό. Μάλιστα, η φήμη της περιοχής ξεπερνά πλέον τα ευρωπαϊκά σύνορα και αντανακλάται μέσα από 18 τουριστικά projects, τρία εκ των οποίων έχουν βραβευτεί με το χρυσό βραβείο ποιότητας από τα Tourism Awards 2016.

Περιήγηση

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στοχευμένης δραστηριοποίησης του φορέα αποτελεί η τοποθέτηση της Ολυμπιάδας στον διεθνή τουριστικό χάρτη, μέσω της ένταξης του Αριστοτελικού Περιπάτου, στα τουριστικά εναλλακτικά πακέτα ευρωπαϊκών οργανισμών – tour operators που ειδικεύονται στις περιπατητικές περιηγήσεις. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η θεαματική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Ολυμπιάδα, η οποία αρχίζει πλέον στα τέλη Απριλίου και ολοκληρώνεται στα μέσα Οκτωβρίου.

Από την άλλη, ο οργανισμός έδωσε έμφαση στην προώθηση της νησιωτικής Αμμουλιανής, προβάλλοντάς τη σε συγκεκριμένες τουριστικές αγορές ως καλοκαιρινό και γαστρονομικό προορισμό διακοπών, με αποτέλεσμα το -μέχρι πρότινος- ξεχασμένο αμμώδες νησί με την περιορισμένη τουριστική περίοδο να έχει απογειώσει τη φήμη του. Αυτή τη στιγμή η εκτόξευση των διαδικτυακών πωλήσεων τοποθετεί την Αμμουλιανή μεταξύ των προορισμών με πεντάμηνη τουριστική περίοδο.

Την ίδια ώρα η ορεινή Αρναία τοποθετήθηκε επιτυχημένα στη διεθνή τουρισπκή σκακιέρα ως εναλλακτικός προορισμός διακοπών, καθώς η πολυετής προώθησή της σε τουριστικές αγορές με πολιτιστικό ενδιαφέρον τη μετεξέλιξε σε περιζήτητο θέρετρο θεματικού τουρισμού με τουλάχιστον οκτάμηνη τουριστική περίοδο. Η ποιοτική προσέλκυση επισκεπτών -κυρίως από την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Τουρκίαδημιουργεί, σύμφωνα με τον οργανισμό, υποδομή για περαιτέρω διείσδυση της περιοχής σε τουριστικές αγορές της Ασίας.

[Σχόλιο μπλογκ: Δηλαδή τελικά δεν φεύγουν «τρέχοντας» οι τουρίστες όταν ακούνε για μεταλλεία;;; Η εξορυκτική δραστηριότητα δεν κάνει «κακό» στον τουρισμό;;;]