ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ…

Είναι γνωστές σε όλους οι Μ.Κ.Ο. «Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι», και «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» είναι αφοσιωμένο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Ερευνά και αποκαλύπτει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταλογίζει ευθύνες σ’ αυτούς που διαπράττουν παραβιάσεις και καλεί κυβερνήσεις και ανθρώπους με ισχύ να θέσουν τέλος στις παραβιάσεις και να σεβαστούν το διεθνή νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όσον αφορά το «Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» Πρόκειται για το ελληνικό τμήμα τής Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (International Helsinki Federation for Human Rights), η οποία έχει ως σκοπό την υποστήριξη και τη δημοσιοποίηση των αρχών της τελικής πράξης της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που υπογράφτηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας τον Αύγουστο του 1975, γνωστές και ως «Συμφωνίες του Ελσίνκι» . (Βέβαια, η Διεθνής Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χρεοκόπησε λόγω οικονομικού σκανδάλου και διαλύθηκε την 27η Νοεμβρίου του 2007, ο πρώην οικονομικός διευθυντής της, Αυστριακός Rainer Tannenberger, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για υπεξαίρεση 1,2 εκατομμυρίου ευρώ, αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου, γενικότερα για το ρόλο ορισμένων Μ.Κ.Ο.).

Το ελληνικό σκέλος της οργάνωσης, που θα βρούμε και ως «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι», ιδρύθηκε το 1993 και δηλωμένος σκοπός της είναι «να παρακολουθεί, να δημοσιοποιεί, να ασκεί πίεση και να παρεμβαίνει για θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και διακρίσεων στην Ελλάδα, και, περιστασιακά, στα Βαλκάνια”. Επίσης, παρακολουθεί συντονισμένα τα ελληνικά και βαλκανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης όσον αφορά ρατσιστικά, μισαλλόδοξα ή εθνικιστικά στερεότυπα μίσους […].».

Δεν λέω… Και μόνο ο τίτλος «Παρατηρητήριο» υποδηλώνει κύρος, ένα άγρυπνο μάτι, έναν ελεγκτικό φορέα, έναν υπερασπιστή του σωστού και δίκαιου, μια φωνή ενάντια στην κατάχρηση εξουσίας…

Και όλοι μας έχουμε συνδέσει λίγο-πολύ το έργο αυτών των Μ.Κ.Ο. με την αντίσταση του πολίτη στην αυθαιρεσία των κυβερνώντων.

Κι εδώ αρχίζει η κωμωδία… Προσωπικά βγάζω το καπέλο στον κο Τόλη Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε την έμπνευση να ονομάσει την προσωπική του Μ.Κ.Ο. και βέβαια το προσωπικό του μπλογκ «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» εκμεταλλευόμενος τους συνειρμούς που φέρνει η λέξη «Παρατηρητήριο» στον τίτλο μιας Μ.Κ.Ο. ή ενός ιστότοπου!

Σκεφθείτε να την έλεγε «Χαλκιδική SOS» ή «η φωνή της Ιερισσού», ή «STOP στην εξόρυξη», ή κάτι παρόμοιο. Κανείς δεν θα του έδινε σημασία, θα αποκαλυπτόταν τόσο ο πραγματικός του ρόλος (αντι-αναπτυξιακές εμμονές περί αξίας της γης), όσο και ο πραγματικός του στόχος, (μικροπολιτικές φιλοδοξίες), ο οποίος όμως συν τω χρόνω εγκαταλείφθηκε… Θα θυμάστε πόσοι συνδημότες μας στοιχημάτιζαν όσο-όσο το 2014 πως ο κος Παπαγεωργίου θα κατέβαινε υποψήφιος δήμαρχος… Προτιμήθηκε όμως «η λύση Μίχου», με τα γνωστά τραγελαφικά αποτελέσματα για το δήμο και τους δημότες του.

Με κάθε άλλη ονομασία κανείς κυβερνητικός φορέας δεν θα έδινε σημασία στις τρομερές «καταγγελίες-αναφορές» του κου Τόλη, και σίγουρα η Γαλάζια Σημαία θα κυμάτιζε ακόμη στην παραλία Στρατωνίου.

Δεν υπήρχε επίσης περίπτωση οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ή ακόμα και το ίδιο το ΥΠΕΝ να τον χρησιμοποιούσαν ως αναφορά… Πόσες φορές δεν έχουμε διαβάσει: «Όπως ανακοίνωσε και το “Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων”…»

Θα είχε περάσει στην σφαίρα του γραφικού με συνοπτικές διαδικασίες, και δεν θα χρειαζόταν μια δεκαετία μπουρδολογίες, προπαγάνδα και σπέκουλα για να το καταφέρει σήμερα…

Σκεφθείτε και το εξής: Αύριο πρωί στήνω μια Μ.Κ.Ο. –δεν χρειάζεται και τίποτα, μια αίτηση είναι–, και την ονομάζω «Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Χαλκιδικής»! Ή ακόμα καλύτερα «Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων»!!! Πω, πω, κύρος… Ξεχειλίζει από παντού! Στήνω κι έναν ιστότοπο, βάζω και 2-3 καθηγητάδες –κατά προτίμηση ομότιμους– να φλυαρούν και περνώ σιγά-σιγά τη δική μου γραμμή στα περιβαλλοντικά δρώμενα της περιοχής. Είμαι υπέρ της εξόρυξης; Την εξυμνώ και την προμοτάρω. Είμαι κατά; Την συκοφαντώ και την θάβω… Πολύ εύκολο… Και όποιος θέλει να επιχειρηματολογήσει, άνετα με χρησιμοποιεί και ως αναφορά: «Όπως έγραψε και το «Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων»….

Αυτά τα ολίγα για να ξέρουμε τουλάχιστον –μεταξύ μας– ποιοι είμαστε και τι ρόλο παίζουμε….