Η ΔΕΗ ΠΟΥΛΑΕΙ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ;

Πρόσκληση σε ιδιώτες να εξαγοράσουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ απηύθυνε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist. Ωστόσο, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο ανώτερος σύμβουλος της Edison Ρομπέρτο Πότι απάντησε πως κανένας επενδυτής δεν σκέφτεται να επενδύσει στον άνθρακα και ο διευθύνων σύμβουλος της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή δήλωσε ότι βλέπει δυσοίωνο το μέλλον του λιγνίτη μετά το 2025.

«Η προετοιμασία για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, έστω κι αν αυτό δεν είναι προϊόν επιχειρηματικού σχεδιασμού, προχωρά απολύτως εντός των προθεσμιών. Όσοι προσβλέπουν σε αποτυχία του market test, εξαιτίας των όρων που περιορίζουν τον διαγωνισμό, τους συμβουλεύω να αναθεωρήσουν τη στάση τους, αν δεν θέλουν να μείνουν εκτός νυμφώνος» είπε ο κ. Παναγιωτάκης.

Ο στόχος

Πρόσθεσε πως η ζημιά στο Αμύνταιο δεν πρόκειται να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα, ούτε να αλλάξει τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ. Ακόμη ανέφερε πως στρατηγικός στόχος της εταιρίας είναι να πορευθεί μικρότερη αλλά πάντα μεγάλη και πρωταγωνιστής στην εγχώρια αγορά ως εταιρία ηλεκτρισμού, αλλά μεγαλύτερη ως εταιρία με διαφοροποίηση και επέκταση σε άλλες αγορές.

Σκιαγραφώντας τις νέες δραστηριότητες της ΔΕΗ, ο επικεφαλής της τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο για επέκταση εκτός συνόρων και σύντομα θα γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις. Επίσης, έκανε λόγο για τη δυναμική στροφή στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και την αξιοποίηση της γεωθερμίας.

 

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 30/06/2017]