ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ;

Μέσω μιας ανακοίνωσης, το «Όραμα Πολιτών», η Δημοτική Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, θέτει το θέμα της ασφάλειας στις παιδικές χαρές του Δήμου, κατηγορώντας τη σημερινή δημοτική αρχή για το ότι δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες ελέγχου και πιστοποίησης που ισχύουν από το 2014 και ένθεν. Διαβάστε την ανακοίνωση:

«Οι παιδικές χαρές στο Δήμο Αριστοτέλη: Έλλειμα ευθύνης και φροντίδας, πλεόνασμα ανευθυνότητας και αδιαφορίας.

Με τον τραγικό θάνατο παιδιού σε παιδική χαρά του Φαλήρου στην Αθήνα , το καλοκαίρι του 2014, αναδείχθηκαν  οι ελλείψεις  ασφαλούς λειτουργίας των παιδικών χαρών της χώρας.  

Με την από 25-07-2014 απόφαση του,  το Υπουργείο Εσωτερικών διαμόρφωσε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των παιδικών χαρών, αυστηροποιώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις οργάνωσης και λειτουργίας των παιδικών χαρών σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα οι Δήμοι της χώρας κλήθηκαν να συμμορφωθούν με τις αυστηρότερες αυτές διατάξεις.

Έτσι, από το καλοκαίρι του 2014, άρχισε μια νέα προσπάθεια ελέγχων και πιστοποίησης όλων των παιδικών χαρών των Δήμων, σε όλη την επικράτεια.

Οι παιδικές  χαρές  λειτουργούν με ευθύνη του οικείου Δήμου. Η κάθε Δημοτική Αρχή οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σωστή και ασφαλή  λειτουργία τους. Οφείλει επίσης να καταρτίζει και  να εφαρμόζει πρόγραμμα  τακτικής  συντήρησης του εξοπλισμού, όργανα και κατασκευές, καθώς και των επιφανειών πτώσης και να εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφάλειας σε μόνιμη βάση.

Στο Δήμο Αριστοτέλη , το καλοκαίρι του 2014 λειτουργούσαν 33 παιδικές χαρές , που έπρεπε, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, να αναβαθμιστούν , να συντηρηθούν ή να επισκευαστούν και στη συνέχεια να πιστοποιηθούν σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Το συνολικό κόστος αυτής της προσπάθειας ανερχόταν στις 230.000 ευρώ. Εάν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου εγγραφόταν 70.000 ευρώ κάθε χρόνο για το σκοπό αυτό, στην τριετία 2015-2017 θα είχαν νομιμοποιηθεί και πιστοποιηθεί όλες οι παιδικές  χαρές του Δήμου. Με τα μισά χρήματα , 35.000 ευρώ το χρόνο, θα είχε διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τουλάχιστον  μίας παιδικής χαράς σε κάθε έναν από  τους  16 οικισμούς του Δήμου μας.

Δυστυχώς όμως, η σημερινή Δημοτική Αρχή , έχει να επιδείξει και στον τομέα των παιδικών χαρών , ένα μηδενικό έργο, ένα μηδενικό αποτέλεσμα. Δεν έχει γίνει ούτε ενός ευρώ δαπάνη από πλευράς Δήμου.

Σήμερα, τρία  χρόνια μετά από το καλοκαίρι του 2014, το σύνολο των παιδικών χαρών του Δήμου Αριστοτέλη,  παραμένει παράνομο , καθώς η Δημοτική Αρχή για μία ακόμη φορά,  συνεχίζει να αδιαφορεί για την τακτοποίηση και νομιμοποίηση  τους.

Το σύνολο σχεδόν των παιδικών χαρών παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής. Πολλές,  ακατάλληλες και επικίνδυνες για τα παιδιά, αναδεικνύουν την τραγική εικόνα  αδιαφορίας και ανευθυνότητας της Δημοτικής Αρχής.   Μερικές έχουν αποξηλωθεί  τελείως, όπως αυτή του Δημοτικού Σχολείου Αρναίας. Άλλες παραμένουν σφραγισμένες και μη προσβάσιμες στο κοινό.

Οι ενέργειες αυτές αποτελούν την εύκολη λύση για μια ανύπαρκτη Δημοτική Αρχή.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, αντί να σκύψει με αίσθημα ευθύνης και να χρηματοδοτήσει σταδιακά τη συντήρηση , επισκευή και πιστοποίηση των παιδικών χαρών  όπως έχει  και νομική υποχρέωση, επί τρία συνεχή χρόνια  αγνοεί συστηματικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας , αδιαφορεί επιδεικτικά για την ασφάλεια των νηπίων και των παιδιών που συνεχίζουν να παίζουν στις παιδικές χαρές , αφού εκεί βρίσκουν έναν χώρο  ψυχαγωγίας και άθλησης

Γονείς και παιδιά  συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις παιδικές χαρές  στους οικισμούς του Δήμου, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης  που βιώνει η ελληνική οικογένεια , παρά τη μη νομιμοποίηση τους.

Οι παιδικές χαρές αποτελούν μια μικρή όαση  σε κάθε οικισμό , που τις καθιστούν ολοένα και πιο απαραίτητες για τις μητέρες και τα παιδιά τους .

Η εγκληματική αδιαφορία της σημερινής Δημοτικής Αρχής δεν έχει προηγούμενο. Χωρίς ίχνος ευαισθησίας , φροντίδας και μέριμνας για τα παιδιά, τους γονείς , τους παππούδες και γιαγιάδες τους, αναδεικνύει την περίσσεια ανευθυνότητας προς τους μικρούς μας συνδημότες , που χρειάζονται τους ασφαλείς χώρους ψυχαγωγίας τους,  αρνούμενη επί τρία χρόνια να επενδύσει έστω και ένα ευρώ για την αναβάθμιση και τακτοποίηση των παιδικών χαρών του Δήμου.

Η αδυναμία και  ανικανότητα της  Δημοτικής Αρχής , να διαχειριστεί ακόμη και τα πιο απλά πράγματα,  είναι ολοφάνερη. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κατασκεύασε πέντε νέες παιδικές  χαρές στην Αμμουλιανή, Ολυμπιάδα, Βαρβάρα, Νεοχώρι και Στάγειρα, παρότι είχε παραλάβει έναν Δήμο υπερχρεωμένο.

Η  νομιμοποίησή τους , σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο , δεν απαιτούσε παρά ένα  ελάχιστο μόνο ποσό. Δυστυχώς όμως , πέρασαν άπρακτα τρία ολόκληρα χρόνια και οι ενέργειες για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών ακόμη  αναζητούνται.

Στο Παλαιοχώρι, ο Σύλλογος Γυναικών προσφέρθηκε να καλύψει το κόστος  αναβάθμισης και πιστοποίησης της κεντρικής παιδικής χαράς στο πέτρινο διδακτήριο, δίπλα στο κτίριο της Τοπικής Κοινότητας.

Ο Σύλλογος  προχώρησε στη σύνταξη των απαραίτητων μελετών , στην αναγκαία  έρευνα αγοράς του σύγχρονου εξοπλισμού και στην ολοκλήρωση όλων των βημάτων για τη μετατροπή της υπάρχουσας παιδικής χαράς σε μια  νέα, σύγχρονη και ασφαλή. Παράλληλα, διασφάλισε και τους απαραίτητους πόρους , μετά από δωρεά της μεταλλευτικής εταιρίας , που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Επί μήνες προσπαθούσε να πάρει την έγκριση του Δήμου , για την ανακατασκευή της παιδικής χαράς. Η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε πεισματικά τη σύμφωνη γνώμη της , κρυπτόμενη πίσω από τις ιδεοληψίες της για την «περιβαλλοκτόνα» δωρεά της Εταιρείας. Η εμμονική συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής, στέρησε από το Παλαιοχώρι μια καινούργια και ασφαλή παιδική χαρά. Απέδειξε έτσι, για μία ακόμη φορά, με τον πιο περίτρανο τρόπο, την απόλυτη αδιαφορία της για τις ανάγκες μιας τοπικής κοινωνίας , που η ίδια φρόντισε για την επίλυση του προβλήματος αναβάθμισης και λειτουργίας της παιδικής χαράς. Σήμερα, η εικόνα παραμένει τραγική αλλά και επικίνδυνη για τα παιδιά.

Τι άλλο πρέπει να προσθέσει κανείς για να συνειδητοποιήσει η Δημοτική Αρχή  πόσο πολύ βλάπτει τον Δήμο και τους  δημότες μας .

Μαθητευόμενοι  και  ανίκανοι μάγοι που νόμισαν ότι όλα γίνονται με τον αυτόματο πιλότο, χωρίς προσπάθεια, χωρίς μέριμνα.  

Ο κατήφορος τους  αλλά και ο εμπαιγμός προς τους συνδημότες μας  δεν έχει σταματημό».