Θριαμβολογεί το «antigoldgr.org», διότι κατάφερε να πείσει τους υπεύθυνους του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στην Ελλάδα, να αφαιρέσουν την Γαλάζια Σημαία από το Στρατώνι.
Διαβάστε και το επιμύθιο στο μπλογκ του «antigoldgr.org»:
«Επί επτά χρόνια, από το 2010, η παραλία Στρατωνίου βραβευόταν με τη «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρισμένο διεθνές σύμβολο ποιότητας και καθαρότητας των υδάτων κολύμβησης. Επί επτά χρόνια Δήμος, τοπικοί σύλλογοι, ιστολόγια και στελέχη της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός προσκαλούσαν τον κόσμο να απλώσει την πετσέτα του επάνω στα επικίνδυνα απόβλητα και να βουτήξει στη θάλασσα».!!!
Διαβάστε και κομμάτι της επιχειρηματολογίας από την «Καταγγελία» που υπέβαλλε το Παρατηρητήριο:
«Το Πρόγραμμα παρακολουθεί τις ακτές ΜΟΝΟ για μικροβιολογικές παραμέτρους και όχι για βαρέα μέταλλα ή για άλλους ρύπους, επειδή αυτές ακριβώς είναι οι απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. Για άγνωστο λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Εληνικές αρχές θεωρούν οτι η μόνη πιθανή απειλή για τη δημόσια υγεία είναι τα κολοβακτηρίδια και οι εντερόκοκκοι. Το πρόγραμμα αυτό είναι απολύτως ανεπαρκές για να ανιχνεύσει βαρέα μέταλλα, είτε σε διαλελυμένη μορφή στο νερό είτε σε αδιάλυτη στο ίζημα του πυθμένα. Οι επιστήμονες τονίζουν σημειώνουν οτι κάτω από διαφορες συνθήκες, φυσικές, χημικές ή βιολογικές, μπορεί να προκληθεί επαναδιαλυτοποίηση των μετάλλων από τα ιζήματα στη στήλη του ύδατος και να γίνουν έτσι βιοδιαθέσιμα. Για το λόγο αυτό, τα ρυπασμένα με βαρέα μέταλλα ιζήματα αποτελούν δευτερογενή πηγή ρύπων, ακόμα και οταν σταματήσει η αιτία (φυσική ή ανθρωπογενής) που προκάλεσε τη ρύπανση. Σημειώνουμε δε ότι τα μέταλλα που μετρώνται σε υψηλές περιεκτικότητες στα παράκτια ιζήματα του Στρατωνίου – κάδμιο, μόλυβδος, ψευδάργυρος, αρσενικό, χαλκός – είναι από τα πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.
Τις μετρήσεις μικροβιολογικών παραμέτρων του Μητρώου Ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης χρησιμοποιεί και το “Πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία”, συμπληρώνοντας τα κριτήρια ποιότητας της ακτής με προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πληροφόρησης, συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις».
Μόνο μια απορία έχω… Το Παρατηρητήριο «καταγγέλλει» πως το Πρόγραμμα για την απονομή της Γαλάζιας Σημαίας λαμβάνει υπόψη μόνο τις μικροβιολογικές παραμέτρους… Άρα πριν βιαστούν να αφαιρέσουν την Γαλάζια Σημαία από το Στρατώνι δεν θα έπρεπε να θέσουν νέα στάνταρ στις μετρήσεις; Δηλαδή να μετράει ΟΛΕΣ τις παραλίες για βαρέα μέταλλα όπως καταγγέλλει ο κος Τόλης; Να πιστέψω πως οι παραλίες της Αττικής (η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα, η Βούλα και η Βάρκιζα) είναι καταλληλότερες για κολύμβηση από την Χαλκιδική;
Ελπίζω να είναι υπερήφανοι τώρα εκεί στο Παρατηρητήριο για το νέο εκπληκτικό κατόρθωμα…
(Επόμενος στόχος; Να αποχαρακτηριστούν από προϊόν ΠΟΠ οι «Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής»;…)