ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΠΙΤΣΙΟΡΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΕΗ – CMEC

Υπό πλήρη αμφισβήτηση τέθηκε χθες η συμφωνία της ΔΕΗ με την κινεζικό εταιρεία CMEC για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Μελίτη II στη Φλώρινα. Η νέα αμφισβήτηση της συμφωνίας προήλθε από τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, λίγα μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα.

Ερωτηθείς χθες o κ. Πιτσιόρλας στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, πρώτον για τον λόγο που δεν έγινε συνάντηση με τη CMEC και δεύτερον για το εάν συμμερίζεται την πρόταση του επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκη για συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιώτες στη δημιουργία μονάδων απάντησε χαρακτηριστικά: Η αναβάθμιση και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων δεν μπορεί να γίνει με απευθείας διαδικασίες. Η σωστή διαδικασία είναι ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός . Η πρώτη αποδόμηση της συμφωνίας ΔΕΗ CMEC έγινε από τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη στις αρχές Απριλίου, όταν αμφισβήτησε τη σύμβαση παραχώρησης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να προχωρήσει n συμφωνία της ΔΕΗ με την κινεζική εταιρεία. Τα όσα δήλωσε χθες ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος στην ουσία έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των επαφών με τις κινεζικές επιχειρήσεις, δείχνουν ουσιαστικό ότι το πάγωμα της συμφωνίας ΔΕΗ CMEC αποτελεί κυβερνητική «γραμμή» και επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου.

Ανεξαρτήτως, πάντως, του τι θα συμβεί με τη συμφωνία ΔΕΗ – CMEC, το κινεζικό ενδιαφέρον παραμένει έντονο συνολικά για τον τομέα της ενέργειας. Προτάσεις φέρεται για παράδειγμα να υπάρχουν για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικός διασύνδεσης των νησιών και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις λιγνιτικές μονάδες, καθώς και νια το έργο της ηλεκτρικός διασύνδεσης Ισραήλ -Κύπρου -Ελλάδας. Στην ουσία η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο από την επενδυτική στρατηγική της Κίνας «One Belt One Road» ύψους 40 δισ. δολ. και αναμενόμενων εμπορικών συναλλαγών 3 τρισ. δολ.
[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της Δήμητρας Μανιφάβα, 19/05/2017]