ΗΜΕΡΑ ΓΗΣ: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Σήμερα φίλοι μου, 22 Απριλίου, είναι η Ημέρα της Γης.

Έχετε σηκωθεί το πρωί, ήπιατε το καφεδάκι σας φτιαγμένο σε ένα μεταλλικό μπρίκι του καφέ, ζεσταμένο από ένα γκαζάκι με προπάνιο, ανοίξατε το κινητό σας για να διαβάσετε τα μηνύματά σας, πιθανώς ανοίξατε και τον υπολογιστή σας, μπήκατε στο αυτοκίνητό σας που καίει βενζίνη και είναι κατασκευασμένο με αλουμίνιο και άλλα μέταλλα και πλαστικά κλπ.κλπ.

Όλες οι παραπάνω διαδικασίες τις οποίες κάνετε σχεδόν καθημερινά συμπεριλαμβάνουν τη χρήση ορυκτών πόρων.

Π.χ έχετε αναρωτηθεί πόσα ορυκτά υπάρχουν στις ηλεκτρονικές σας συσκευές σήμερα;

Για να σας δοθεί μία γρήγορη απάντηση δείτε εδώ:

https://ewh.ieee.org/r6/scv/pses/ieee_scv_pses_sep10.pdf

Είναι ΔΕΚΑΔΕΣ ορυκτά…ΔΕΚΑΔΕΣ…

Όλα αυτά τα ορυκτά με κάποιο τρόπο, από κάπου εξορύσσονται. Δυστυχώς, η ανακύκλωση των κρίσιμων ορυκτών δεν έχει φτάσει, και ούτε πρόκειται ίσως να φτάσει, σε επίπεδα τέτοια ώστε να καλυφθεί η διαρκώς αυξανόμενη ζήτησή τους.

Πριν ένα μήνα περίπου είχα προτείνει συμβολικά να στείλουμε ως παγκόσμια κοινωνία ένα μήνυμα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας: αποχή μίας ημέρας από το κινητό. Καμία κλήση. Κανένα μήνυμα.

http://www.huffingtonpost.gr/sotiris-kamenopoulos/22-2017-_b_15233604.html

Ποιός μπορεί να μη χρησιμοποιήσει σήμερα το κινητό του;;;

Μικρά παιδιά στην Αφρική, παιδιά στην ηλικία της κόρης μου, σκάβουν με τα χεράκια τους για να βρουν το coltan (= columbite – tantalite) και οποιαδήποτε άλλα κρίσιμα ορυκτά απαραίτητα για όλους εμάς: από τα χαζο-gadgets με τα οποία ορισμένοι αποκτούν κοινωνικό status, μέχρι τα υπερσύγχρονα ιατρικά μηχανήματα που σώζουν ανθρώπινες ζωές…

Όλοι αυτοί οι οποίοι υψώνουν εμπόδια στις εξορυκτικές επενδύσεις οι οποίες στηρίζονται σε μεθόδους και πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, ουσιαστικά, εμμέσως στηρίζουν τις απάνθρωπες «επενδύσεις» όπως αυτές του coltan…

Όσο υψώνονται εμπόδια στη βιώσιμη εξορυκτική επιχειρηματικότητα τόσο θα βρίσκουν ευκαιρίες κάποιοι επιτήδειοι, σε διάφορα μέρη του κόσμου, να εκμεταλλεύονται μικρά παιδιά…και τις περισσότερες φορές σε βάρος του περιβάλλοντος…

  • Λέμε ναι στη χρήση των ορυκτών, γιατί χωρίς αυτά, δυστυχώς, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τον τρόπο ζωής που έχουμε επιλέξει (εκτός και αν κάποιοι επιλέγουν να ζήσουν στην εποχή του αρότρου: ακόμη και το άροτρο όμως απαιτεί χρήση κάποιας πλουτοπαραγωγικής πηγής…)
  • Λέμε ναι, στην ανακύκλωση των ορυκτών πόρων.
  • Λέμε ναι στη βιώσιμη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων.

Λέμε όχι στην υποκριτική περιβαλλοντική ευαισθησία η οποία οδηγεί σε περαιτέρω επιδείνωση των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Όταν κάποιος εμποδίζει τη βιώσιμη αξιοποίηση ενός ορυκτού, αυτομάτως, δημιουργεί κωλύματα στην προσφορά του ορυκτού σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία με τη σειρά της, το κάνει πιο σπάνιο, γεγονός το οποίο επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις απάνθρωπες καταστάσεις που βιώνουν μικρά παιδιά στην Αφρική…

Όλοι αυτοί οι οποίοι επιδεικνύουν με υποκριτικό τρόπο, μία ψεύτικη περιβαλλοντική ευαισθησία, καλούνται σήμερα, για μία μόνο ημέρα, αν είναι ικανοί, αν έχουν τα κότσια, να μη χρησιμοποιήσουν ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΥΣΚΕΥΗ…

Ειδάλλως, να σιωπήσουν.

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr, του Σωτήρη Καμενόπουλου, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, 22/4/2017]