ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΤΟ ΕΚΑΒ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

«Οκτώ διασώστες έχουν απαλλαγή “άρσης βάρους” και δεν συμμετέχουν στα πληρώματα ασθενοφόρων, ενώ πάνω από δέκα έχουν μετατεθεί παράτυπα»

Απαλλαγές και μεταθέσεις… άδειασαν το ΕΚΑΒ Χαλκιδικής. Ένας στους τέσσερις διασώστες του ΕΚΑΒ που υπηρετεί στη Χαλκιδική (8 σε σύνολο δύναμης 34) δεν μπορεί να στελεχώσει ασθενοφόρο και να κάνει τη δουλειά για την οποία προσελήφθη γιατί έχει πάρει απαλλαγή… άρσης βάρους από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές, ενώ μια επιπλέον διασώστρια απουσιάζει λόγω εγκυμοσύνης. Επίσης, περισσότερα από δέκα άτομα έχουν αποχωρήσει- «μετατεθεί» από τον τομέα Χαλκιδικής κυρίως για τη Θεσσαλονίκη, με διαδικασίες που κρίνονται ως παράνομες από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ. Αλλά και η προσπάθεια ενίσχυσης του νομού με τη μετάθεση έξι ατόμων από άλλες περιοχές «ναυάγησε» με ενέργειες των ίδιων των εργαζομένων και συνδικαλιστών.

Τα παραπάνω αναφέρει η διοίκηση του ΕΚΑΒ με αφορμή τα δύο πρόσφατα περιστατικό θανάτων στη Χαλκιδική στην Ουρανούπολη και στη Νέα Σκιώνη που αποδόθηκαν στην υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Αφού εκφράζει τα συλλυπητήρια στους συγγενείς των δύο ανθρώπων που χάθηκαν, η διοίκηση του ΕΚΑΒ υποστηρίζει πως είναι η πρώτη φορά που στον Τομέα ΕΚΑΒ Χαλκιδικής υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός εργαζόμενων με προβλήματα υγείας, και μάλιστα σε τέτοια έκταση. «Εν προκειμένω, η παραπάνω ελλείπουσα δύναμη στελέχωνε ένα επιπλέον ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια».

Το δυναμικό

Όπως αναφέρει, η απαλλαγή των συγκεκριμένων εργαζόμενων –8 με απαλλαγή, 1 με άδεια εγκυμοσύνης και 10 αποχωρήσαντες με παράνομες μετακινήσεις–, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί n δύναμη του Τομέα Χαλκιδικής σε μόλις δύο ασθενοφόρα σε όλο τον νομό, από τέσσερα που θα μπορούσαν να είναι.

Η προκήρυξη έξι θέσεων για μετάθεση στη Χαλκιδική παραπέμφθηκε από το 2015 στο αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Ωστόσο, η πρώτη του συνεδρίαση ματαιώθηκε λόγω κατάληψης του χώρου, ενώ στη δεύτερη συνεδρίαση απορρίφθηκε με ψήφους 3 2 n ενίσχυση του Τομέα Χαλκιδικής και μάλιστα η μία εκ των τριών αρνητικών ψήφων ήταν αυτή του εκπροσώπου των εργαζομένων. «Αν είχαν προχωρήσει οι αποφάσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σήμερα ο Τομέας της Χαλκιδικής θα είχε έξι επιπλέον εργαζόμενους, δηλαδή σχεδόν ένα επιπλέον ασθενοφόρο. Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση επαναφέρει το ζήτημα στο Υ.Σ. άμεσα». Αναφέρει δε πως ήδη στις 100 θέσεις μόνιμου προσωπικού που πρόκειται να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ οι δύο είναι θέσεις διασωστών για τον Πολύγυρο. Οι τελευταίοι αναμένεται να αναλάβουν εργασία ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.

Αναφορικά με το περιστατικό θανάτου ενός 55χρονου στη Ν. Σκιώνη, η διοίκηση του ΕΚΑΒ επισημαίνει πως το ασθενοφόρο έφτασε στο συμβάν σε 22 λεπτά μετά την κλήση και αφήνει αιχμές για τον εθελοντή διασώστη που το ανέδειξε, κατηγορώντας τον πως χρησιμοποίησε την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής για την αυτοπροβολή του.

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, του Βασίλη Ιγνατιάδη, 20/04/2017]