ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «ΣΚΟΥΡΙΕΣ: Η ΧΡΥΣΗ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ»

cf1588c6dfe84b58b89d6ed7dcf1b3b5Μεταφέρουμε άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών με υπογραφή της Ντίνας Δασκαλοπούλου το οποίο επικαλούμενο «ασφαλείς πληροφορίες», μας πληροφορεί πως η εξόρυξη θα πάει σε διαιτησία. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις εκατέρωθεν, επιφυλασσόμεθα για την ακρίβεια των αναφερομένων και περιμένουμε την επιβεβαίωση από κανένα ανεξάρτητο έντυπο…

«Είναι μια απόφαση σταθμός για τους κατοίκους που εδώ και χρόνια αγωνίζονται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού η επικείμενη προσφυγή του υπουργείου Περιβάλλοντος στη διαιτησία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο θα αμφισβητήσει τον πυρήνα της σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός με το ελληνικό Δημόσιο, αφού θα εκκινήσει τη διαδικασία με κυριότερο ερώτημα αν παραβιάζεται ο βασικότερος όρος της: η δυνατότητα της εταιρείας να παράγει χρυσό με τη μέθοδο flash smelting. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, η εταιρεία δεν μπορεί να παράξει χρυσό στην Ελλάδα, δεν θα φορολογείται εδώ κι επομένως δεν θα υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Μέχρι ώρας και αντίθετα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις η εταιρεία δεν έχει αποδείξει τους ισχυρισμούς της. Η αντίστροφη μέτρηση είχε επί της ουσίας αρχίσει τον Ιούλιο, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος επέστρεψε στην Ελληνικός Χρυσός την τεχνική μελέτη για τη λειτουργία της μεταλλουργικής μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο, αφού είχε εντοπίσει ανακριβή και ανακόλουθα στοιχεία. Η εταιρεία όφειλε να απαντήσει εμπεριστατωμένα στη διοίκηση, να προβεί στις αναγκαίες συμπληρώσεις και διορθώσεις του φακέλου μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου. Αντ’ αυτού προχώρησε σε αίτηση θεραπείας (ζητούσε δηλαδή από το υπουργείο να ακυρώσει την απόφασή του). Η αίτηση απορρίφθηκε κι η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ. Από την πλευρά του το υπουργείο ξεκινά τη διαδικασία της διαιτησίας, όπως προβλέπεται στη σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων και τον κώδικα πολιτικής δικονομίας. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ανάλογα με την απόφαση και το σκεπτικό της διαιτησίας, ανοίγονται διάφορες δυνατότητες: από την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης μέχρι την ακύρωσή της χωρίς να πληρωθούν ρήτρες.

«Η κυβέρνηση ,πιστή στις δεσμεύσεις της, με μια καθοριστική απόφαση προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον», σχολιάζει στην Εφ.Συν. η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη. «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής είναι δίκαιος και δεν αργεί π στιγμή που θα δικαιωθεί πλήρως, αφού θα αποδειχθεί νικηφόρος».

Ωραία, βρε Κατερίνα… Τις θέσεις σου τις ξέρουμε… όσο για ανέκδοτα, ξέρουμε κι άλλα, με τον Τοτό…