Η ΔΕΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΥΧΕΙΑ!

12Την ιστορική επέτειο των 60 χρόνων των ορυχείων στη δυτική Μακεδονία τιμά η ΔΕΗ με διήμερο εορτασμό στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Αύγουστο του 1956 ξεκίνησαν τα πρώτα έργα στη λιγνιτοφόρο περιοχή της Πτολεμαΐδας από τη ΛΙΠΤΟΛ, ιδιοκτησίας Μποδοσάκη. Η ΔΕΗ, που τότε διήνυε ήδη τον έκτο χρόνο λειτουργίας της, πολύ γρήγορα ανέλαβε τα ηνία της ανάπτυξης των λιγνιτωρυχείων και της ηλεκτροπαραγωγής εξαγοράζοντας από το 1959 την πλειοψηφία των μετοχών της ΛΙΠΤΟΛ και θέτοντας σε λειτουργία την πρώτη μονάδα του Ατμοηλεκτρικου Σταθμού Πτολεμαΐδας.

Το Αλιβέρι, η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη αποτέλεσαν τα λιγνιτικά κέντρα τα οποία τροφοδότησαν με το πολύτιμο εγχώριο ορυκτό καύσιμο τον εξηλεκτρισμό της Ελλάδας και τη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας. Η δραστηριότητα όμως που έδωσε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας τον χαρακτηρισμό “Ρουρ της Ελλάδας” ήταν ακριβώς η συστηματική αξιοποίηση των μεγάλων επιφανειακών λιγνιτικών κοιτασμάτων της, που ξεκίνησε το 1956 και έμελλε να σφραγίσει ανεξίτηλα την περιοχή, καθιστώντας την, συνάμα, ενεργειακή “καρδιά” της χώρας.

Οι εκδηλώσεις

Ο διήμερος εορτασμός θα πραγματοποιηθεί παρουσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο Λευκόβρυσης Κοζάνης, θα γίνει μεγάλη συναυλία από τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Η εκδήλωση αυτή τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, την οποία η ΔΕΗ ευχαριστεί θερμά, και υπογραμμίζει τον συμβολισμό της άρρηκτης σχέσης ΔΕΗ δυτικής Μακεδονίας.

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, μετά την καθιερωμένη δοξολογία της Αγίας Βαρβάρας στον ναό του Λιγνιτικού Κέντρου, θα γίνει η απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση και επαναχρησιμοποίηση των πρώην εξορυκτικών περιοχών.

Όπως επισημαίνει η ΔΕΗ, με τις μεγάλες αυτές εκδηλώσεις στέλνει μήνυμα ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει να διαδραματίζει και τις επόμενες δεκαετίες καθοριστικό ρόλο τόσο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας όσο και στη θωράκιση της εθνικής οικονομίας έναντι των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Για τον λόγο αυτόν, αναφέρεται, η ΔΕΗ, προασπίζοντας το εθνικό συμφέρον, προχωρά στην περαιτέρω αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής και επενδύει τεράστια ποσά για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μονάδων της. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ παράλληλα σηματοδοτείται η στρατηγική επιλογή της για ανάδειξη και ενίσχυση της συμβολής της στην παιδεία και τον πολιτισμό. Εξάλλου, σημειώνει, τα 60 αυτά χρόνια ο λιγνίτης δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε η δυτική Μακεδονία να εξελιχθεί σε ένα οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο που θα ξεπεράσει τα τοπικά, ακόμη και τα εθνικά σύνορα.

Σχόλιο: Η ΔΕΗ προχωρά στην περαιτέρω αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής και επενδύει τεράστια ποσά για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μονάδων της. Προσέξτε και την σημειολογία της διαφήμισης όλου αυτού στην ΑΥΓΗ… Δεν είναι τυχαίο! Επίσης, η ΔΕΗ δηλώνει πως στέλνει μήνυμα ότι «ο λιγνίτης θα συνεχίσει να διαδραματίζει και τις επόμενες δεκαετίες καθοριστικό ρόλο τόσο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας όσο και στη θωράκιση της εθνικής οικονομίας έναντι των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών πετρελαίου». Για περιβάλλον ούτε κουβέντα… Για τις αντιδράσεις WWFκαι Greenpeaceσχετικά με την λιγνιτική πολιτική της χώρας, ενώ σε όλη την Ευρώπη οι σταθμοί παραγωγής με λιγνίτη κλείνουν, ούτε κουβέντα… Για αντικατάσταση της παραγωγής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ούτε κουβέντα… Βλέπεις, η κρατική ΔΕΗ δεν μπορεί να κλείσει μονάδες και να αφήσει άνεργους εργάτες των λιγνιτωρυχείων… Ενώ στις Σκουριές είναι άλλη υπόθεση… Είναι ιδιωτική η επένδυση… Τι μας νοιάζει για 2.000 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους… Δεν τους έχουμε προτείνει εμείς, να γίνουν … μελισσοκόμοι!!!

[ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 20/11/2016]