ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΝΤ: ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

8666591722_e8ece3c3a3_bΣτην κρίσιμη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, την Τετάρτη, και στις επαφές που θα έχει εκεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι καρφωμένα τα βλέμματα της κυβέρνησης, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την συμμετοχή η όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα Νέα, η Σύνοδος στην Ουάσιγκτον θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος (ΔΝΤ, ΕΕ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) να συζητήσουν για τα μεγάλα ανοιχτά θέματα: αν η Ευρώπη θα προχωρήσει σε συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, όπως ζητά το ΔΝΤ, αν το ΔΝΤ θα επιστρέψει στο πρόγραμμα και αν -και πότε – ο Μάριο Ντράγκι θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Όλα αυτά τα ανοιχτά θέματα είναι αλληλένδετα και ήδη έχει αρχίσει να παίζεται σκληρό πόκερ μεταξύ των πρωταγωνιστών. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, ευρωπαίος αξιωματούχος, που απηχεί τις απόψεις του Eurogroup, εξέφρασε την περασμένη Παρασκευή την εκτίμηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ότι το ΔΝΤ δεν αναμένεται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του 2017, καθώς η Γερμανία δεν αναμένεται να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους, όπως ζητά το Ταμείο.

Το μήνυμα του αξιωματούχου προϊδεάζει για τη σκληρή στάση της Γερμανίας και προσγειώνει τα όνειρα της κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους, αλλά ταυτόχρονα περιπλέκει και τον στόχο της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κι αυτό γιατί -παρότι οι κανονισμοί δεν το προβλέπουν- η ηγεσία της ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της. Έτσι, αν το ΔΝΤ αποφανθεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, η ΕΚΤ θα έρθει σε δύσκολη θέση.

Το ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιοποιήσει τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας χρέους τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της ανακοίνωσής του για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που έκαναν τα στελέχη του τον περασμένο μήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει, μέχρι τότε, να σώσει την παρτίδα επιταχύνοντας τη διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως μεταφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, με στόχο όλα να έχουν τελειώσει ως το τέλος του χρόνου.

[ΠΗΓΗ: http://news.in.gr/, 3/10/2016]