Ν. ΒΕΤΤΑΣ: ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

36b4ffe7394f4042b7c17278bd730699Πέντε άξονες που θα ωθήσουν την ανάκαμψη της χώρας, έθεσε κατά την ομιλία του ο Νικόλαος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα ανέφερε πρέπει:

-Να υπάρξει συστηματική στροφή προς εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και εξαγωγές

-Να δοθεί βάση στην καινοτομία, με παράλληλη μείωση της επιβαρυντικής σχέσης της δημόσιας διοίκησης με την επιχειρηματικότητα.

-Να υπάρξει στήριξη των πιο αδύναμων από τις δημόσιες δομές σε βασικές υπηρεσίες.

-Να υπάρξει πολιτική συναίνεση για την οικονομική πολιτική

-Να γίνει άνοιγμα πολιτικής και οικονομίας σε όσους είναι “εκτός των τειχών”, είτε είναι επιχειρήσεις είτε εργαζόμενοι

Σημείωσε πως και οι 5 αυτοί άξονες πρέπει να επιτευχθούν σε περιβάλλον τραπεζικής σταθερότητας αλλά και προοπτικής δανεισμού της χώρας από τις αγορές, μέσα από τη σταθεροποίησή της στην ευρωζώνη, και της διαχείρισης του δημοσίου χρέους.

Επίσης, ο κ. Βέττας αναφερόμενος στην κατακρήμνιση των επενδύσεων ανέφερε ότι στις καλές μέρες ήταν στο 24-25% του ΑΕΠ, τώρα είναι στο 11% ενός ΑΕΠ που είναι 25% παρακάτω. Το υψηλό ήταν 60-65 δις. ευρώ το 2007, ενώ τώρα έχουμε μόνο τις λεγόμενες “αναγκαστικές” επενδύσεις.

Όπως δήλωσε, μεγάλο ποσοστό των επενδύσεων ήταν στην κατοικία, από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, το οποίο  πλέον πρέπει με κάτι να αντικατασταθεί.

Σχετικά με το εμπορικό ισοζύγιο ανέφερε ότι  έχει διορθωθεί. Ίσως όχι με τον τρόπο που έπρεπε ή όσο γρήγορα θα έπρεπε, περισσότερο από την πλευρά των εισαγωγών και λιγότερο των εξαγωγών, όμως έγινε.

Επίσης, εκτίμησε ότι καταφέραμε τη δημοσιονομική προσαρμογή και αντέξαμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη παρά την εσωτερική υποτίμηση.

Τέλος, ο κ Βέττας ανέφερε ότι ο κύριος όγκος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 22/10/2016]