15ΝΘΗΜΕΡΟ WORKCAMP ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΟΜΑΤΙΟΥ

workcamp-gomati-870x480«Ο καθένας μόνος του μια πέτρα, όλοι μαζί ένα μονοπάτι»

«Ιndividuellsindwirein stein, zusammensindwireinweg»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016, το δεκαπενθήμερο πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας (workcamp), που διοργάνωσε ο Δήμος Αριστοτέλη σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωσηCITIZENS IN ACTION και στο οποίο συμμετείχαν δώδεκα εθελοντές από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Η δράση έλαβε χώρα στην Τοπική Κοινότητα Γοματίου, όπου οι εθελοντές εργάστηκαν για την αποκατάσταση ενός παραδοσιακού πέτρινου μονοπατιού, το οποίο ξεκινάει από τις παρυφές του σημερινού οικισμού Γοματίου, με το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και κατευθύνεται παράλληλα με το ρέμα Μυλωνάδικο -το οποίο πήρε την ονομασία του από τους πολλούς νερόμυλους που υπήρχαν κατά μήκος του, εκ των οποίων σώζονται δύο- καταλήγοντας στο σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου.

Με καθημερινή εργασία 5-7 ωρών και τη συνδρομή ενός τεχνίτη, γνώστη της παραδοσιακής τεχνικής της πέτρας, ντόπιων Αρχιτεκτόνων, με ειδίκευση στην αποκατάσταση μνημείων και την αρχιτεκτονική τοπίου, Τοπικών και Δημοτικών συμβούλων της Τ.Κ. Γοματίου, αλλά και την έμπρακτη συμμετοχή και βοήθεια των κατοίκων του οικισμού -οι οποίοι πραγματικά «αγκάλιασαν» τους εθελοντές σε όλες τις εκφάνσεις του προγράμματός τους- οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τις εργασίες αποκατάστασης των πρώτων 150 μέτρων του παραδοσιακού μονοπατιού και του παραδοσιακού γεφυριού.

Στον ελεύθερο χρόνο τους, οι εθελοντές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το θεματικό Πάρκο του Αριστοτέλη, στα Στάγειρα Χαλκιδικής και να επεξεργαστούν τα πειραματικά όργανα που εκτίθενται σε αυτό (πρίσμα, εκκρεμές, σφαίρες αδρανείας, υδροστρόβιλος, φακός, πεντάφωνο, οπτικοί δίσκοι, παραβολικά κάτοπτρα, ηλιακό ρολόι, πυξίδα, τηλεσκόπιο), και λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων τους οποίους περιγράφει στα συγγράμματα του ο Αριστοτέλης, να γνωρίσουν την Προ του Αγίου Όρους Περιοχή μέσω μιας κρουαζιέρας στο Άγιο Όρος και τη νήσο Αμμουλιανή, να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινωνία, τα τοπικά προϊόντα, και τα τοπικά ήθη και έθιμα μέσα από τη συμμετοχή τους σε τοπικό πανηγύρι στη Δ.Κ.Ιερισσού, για τον εορτασμό του Γεννέσιου της Θεοτόκου, καθώς επίσης και να εξερευνήσουν τον οικισμό και τις γύρω παραλίες της Τ.Κ. Γοματίου.

Ο Δήμος Αριστοτέλη διέθεσε για τη διαμονή των εθελοντών το παλιό παραδοσιακό πέτρινο κτήριο, το οποίο στέγαζε το Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας, στην καρδιά του οικισμού Γοματίου, ενώ τα γεύματα των εθελοντών πρόσφερε -κατά κύριο λόγο- το ξενοδοχείο «Άκραθως», της Τ.Κ. Ουρανούπολης.

Η φιλοξενία του προγράμματος αυτού, το οποίο για πρώτη φορά επιχειρήθηκε στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη, πέραν των απτών αποτελεσμάτων που είχε σε τοπικό επίπεδο, ανέδειξε τη δύναμη της εθελοντικής προσφοράς, την αξία της συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας, ενώ ενδυνάμωσε τις διαπολιτισμικές επαφές και τη δικτύωση των νέων της Τ.Κ. Γοματίου και της γύρω περιοχής.

Ο Δήμαρχος, κ.Γιώργος Ζουμπάς, ευχαριστεί προσωπικά όλους τους συντελεστές και συμμετέχοντες του διεθνούς εθελοντικού προγράμματος, καθώς και τους κατοίκους και Συμβούλους της Τ.Κ. Γοματίου, που βοήθησαν καθοριστικά στην ολοκλήρωση των εργασιών του.

Στόχος και ελπίδα της Δημοτικής Αρχής είναι η συνεργασία αυτή, η οποία ξεκίνησε ως εφαρμογή της πολιτικής τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων να επεκταθεί και σε άλλες Κοινότητες του Δήμου μας, που διακρίνονται για τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά και το αξιόλογο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον τους, ενεργοποιώντας τοπικούς αναπτυξιακούς πόρους και καινοτόμες δράσεις και ιδέες.

Ο καθένας μόνος του μια πέτρα, όλοι μαζί ένα μονοπάτι.

 

[ΠΗΓΗ: http://respentza.blogspot.gr/, 4/10/2016]