Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε η βουλεύτρια της καρδιάς μας, Κατερίνα Ιγγλέζη, στην Μαρούλα Πλήκα, στη “Μακεδονία της Κυριακής” της 18ης Σεπτεμβρίου. Η κα Ιγγλέζη είχε πολύ καιρό να εμφανιστεί, αν και η φωτογραφία που συνοδεύει την συνέντευξη δεν μας βοηθά να την θυμηθούμε, αφού είναι η ίδια που χρησιμοποιείται εδώ και 2-3 χρόνια… (Και κάποιος από το γραφείο της θα πρέπει να της πει πως πρέπει να την αλλάξει… Παραείναι σαν διαφήμιση σαμπουάν, δεν συνάδει με τον “αριστερό- αγωνιστικό” χαρακτήρα μας…)
Μεταξύ των…σημαντικών τα οποία είπε, ήταν και φοβερά ανέκδοτα, όπως:
«Ουσιαστικές και ρεαλιστικές ήταν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ»!!! ή το άλλο… «Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς […]. Οι ουρές της πρώτης διαπραγμάτευσης θα κλείσουν πολύ σύντομα με θετικό πρόσημο»!!!.
Και το κορυφαίο: «Όλοι οι οικονομικοί δείκτες τόσο της ΤτΕ όσο και της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι στόχοι τους οποίους έθεσε η κυβέρνηση επιτεύχθηκαν και μάλιστα με το παραπάνω»!!!
Καλό, ε;
Είπε κι άλλα… Υποθέτω πως όταν δήλωσε πως «Νομίζω ότι για πολλούς η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος φαντάζει πολυτέλεια σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Δεν μπορεί να υπάρχει όμως δίκαιη ανάπτυξη, που να μην έχει ως βασικό πυλώνα της την περιβαλλοντική πολιτική. Μία ανάπτυξη, για να είναι δίκαιη, πρέπει να είναι δίκαιη για τις επόμενες γενιές», αναφερόταν στην συμφωνία με τους Κινέζους για την ανέγερσης του ρυπογόνου λιγνιτικού σταθμού παραγωγής ενέργειας «Μελίτη ΙΙ», ένα θέμα για το οποίο WWFκαι GREENPEACEέχουν βγει κυριολεκτικά στα κάγκελα…
Α, ναι… βρήκε και τη λύση για τη Χαλκιδική: «Το ιδανικό τουριστικό μοντέλο για τη Χαλκιδική θα ήταν η σύνδεση του τουρισμού με τον αγροτοδιατροφικό τομέα, με ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων, όπως και η αξιοποίηση του πολιτιστικού και ιστορικού γίγνεσθαι της Χαλκιδικής». Παρέλειψε να μας πει όμως, σε ποιο ακριβώς μέρος της Ελλάδος έχει συμβεί αυτό, για να συμβεί και στην Χαλκιδική…
Και μοιραία η συνέντευξη κατέληξε –που αλλού–, στις Σκουριές… Παραθέτω τις ερωτήσεις της δημοσιογράφου και τις απαντήσεις της καςΙγγλέζη:
Δημοσιογράφος: Εσείς αναδειχθήκατε στην πολιτική σκηνή μέσα από το κίνημα SOS Χαλκιδική. Ποια είναι σήμερα η σχέση σας με το κίνημα;
Ιγγλέζη: Είμαι μέλος αυτού του κινήματος από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησής του. Η συμμετοχή μου στο κίνημα δεν υπήρξε ποτέ σκαλοπάτι για την πολιτική ανάδειξή μου, αλλά αποτελούσε και αποτελεί υπαρξιακή μου αναγκαιότητα. Για εμένα αυτός ο αγώνας είναι αγώνας επιβίωσης, είναι αγώνας για τη ζωή μου, για τον τόπο μου και για το μέλλον των παιδιών μου.[Σ.Σ. Το… κίνημα το ξέρει;;;]
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι μπορεί η επένδυση στις Σκουριές να ματαιωθεί μετά και τις τόσες αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνουν συνεχώς την εταιρεία;
Ιγγλέζη: Οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ αποδέχονταν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα προκαλούσε η εν λόγω «επένδυση», θεωρούσαν πολύ σημαντικό το αντιστάθμισμα που θα προέκυπτε από την παραγωγή καθαρού χαλκού και χρυσού. Η προτεινόμενη όμως μέθοδος μεταλλουργίας ακαριαίας τήξης (Flash smelting) έχει αμφισβητηθεί τόσο ως προς την εφαρμοσιμότητά της όσο και ως προς την περιβαλλοντική καταλληλότητά της από το ΥΠΕΝ. Στις 5 του Ιούλη ο υπουργός Π. Σκουρλέτης επέστρεψε τη μελέτη της μεταλλουργίας ζητώντας από την «Ελληνικός Χρυσός» να απαντήσει σε διάστημα δύο μηνών σε σειρά από καίριες παρατηρήσεις και ερωτήματα. Η εταιρεία με την εκπνοή της προθεσμίας την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε στο υπουργείο τις απαντήσεις της, οι οποίες αξιολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.Η δική μου εκτίμηση, η οποία ενισχύεται από τις απόψεις των ειδικών επί του θέματος επιστημόνων, είναι ότι η εταιρεία δεν μπορεί να καταρρίψει την αμφισβήτηση της μεθόδου και να εξασφαλίσει την αδειοδότηση της μεταλλουργίας. Χωρίς όμως μεταλλουργία δεν υπάρχει επενδυτικό σχέδιο, όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση της εταιρείας με το ελληνικό δημόσιο.
Εννοεί προφανώς τις απόψεις των «ειδικών» Νικητόπουλου, Ομότιμου, Τόλη, Καδόγλου, και λοιπών που διαβάζουμε καθημερινώς στα ταλαίπωρα τοπικά μπλογκ… Και το θέμα λύθηκε… Αφού δεν θα υπάρχει μεταλλουργία, δεν θα υπάρχει και επενδυτικό σχέδιο, οπότε όλοι σπίτια τους να αναπτυχθούμε με κίτρινα φασολάκια και πουλώντας τοπικά προϊόντα στους τουρίστες των all-inclusive ξενοδοχείων… έτσι;
Φτάνει… Χορτάσαμε πλέον από ανέκδοτα…