ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

1Τον δρόμο για νέες στρατηγικές συμπράξεις μεταξύ Κίνας και Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης ανοίγει το μνημόνιο κατανόησης, συνολικού ύψους 1,05 δισ. ευρώ, που υπέγραψε η ΔΕΗ με τον κολοσσό των ενεργειακών κατασκευών CMEC. Βάσει του μνημονίου, η ChinaMachineryEngineeringCompany αναμένεται να χρηματοδοτήσει με 750 εκατομμύρια ευρώ την κατασκευή νέου λιγνιτικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού στη Μελίτη Φλώρινας. Τα χρήματα αυτά θα τα διαχειριστεί μια νέα ανώνυμη εταιρεία, που θα δημιουργηθεί εντός του 2017, στην οποία η ΔΕΗ θα συμμετάσχει με την ήδη υπάρχουσα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα «Μελίτη I» και με τα λιγνιτωρυχεία που έχει στην κατοχή της στη Φλώρινα Παράλληλα, στο νέο εταιρικό σχήμα θα συμμετάσχουν και οι εταιρείες ΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ, στις οποίες ανήκουν ποσοστά από τα λιγνιτωρυχεία της Φλώρινας. Η κατασκευή της μονάδας αναμένεται να ξεκινήσει το 2018 και να ολοκληρωθεί το 2022.

Ο «Μελίτη II», ο νέος σταθμός ενέργειας που θα κατασκευαστεί, θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 450 MWκαι λόγω της γεωγραφικής του θέσης μπορεί να αποτελέσει τη βάση για εξαγωγές ενέργειας από τη χώρα μας προς τα Βαλκάνια, όπως τονίζουν παράγοντες του ενεργειακού κλάδου. Ήδη, όπως απεκάλυψε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού σχεδιάζει την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Αλβανία, με στόχο αρχικά να λάβει μερίδιο στην εμπορία ενέργειας και σε δεύτερη φάση να συμμετάσχει στην ανάπτυξη δικτύων και μονάδων παραγωγής. «Η συμφωνία με τη CMEC δημιουργεί το έδαφος για νέες στρατηγικές συνεργασίες σε πολλούς τομείς» , τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Εκτός από τις προοπτικές που δημιουργεί, η επένδυση που πραγματοποιεί η CMEC στη χώρα μας θεωρείται ήδη εξαιρετικά σημαντική, λόγω του μεγέθους και των δυνατοτήτων της κινεζικής εταιρείας. Πρόκειται για την εταιρεία που αποτέλεσε τον πυλώνα της εκρηκτικής βιομηχανικής ανάπτυξης, στην Κίνα τις προηγούμενες δεκαετίες. Οικοδομώντας χιλιάδες ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς τις δεκαετίες του ’90 και του 2000, η CMEC στήριξε ενεργειακά την αλματώδη άνοδο της κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής. Πλέον αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη εταιρεία ενεργειακών κατασκευών στον κόσμο, ενώ –αν και έχει παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου– ο Μελίτη II είναι ο πρώτος σταθμός που θα χτίσει η CMEC σε χώρα μέλοςτης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρουσία στην Τουρκία

Η κινεζική εταιρεία έχει ήδη ισχυρή παρουσία στην Τουρκία, καθώς οι συνολικές της επενδύσεις στη γειτονική χώρα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 4 δισ. δολάρια. Βεβαίως το σημείο που απομένει να διευκρινιστεί, ώστε να διασαφηνιστεί αν η συμφωνία αυτή είναι πραγματικά επωφελής για την Ελλάδα, είναι τα οφέλη που θα καρπωθούν οι Κινέζοι από την κατασκευή του σταθμού στη Φλώρινα. Τα οφέλη της CMEC, αλλά και το ακριβές της ποσοστό στην εταιρεία που θα δημιουργήσει από κοινού με τη ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων μηνών.

[ΠΗΓΗ: REALNEWS_REALMONEY, του Αλέξανδρου Κόντη, 18/09/2016]