ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΡΟΥΒΛΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗ

fa2e080efc91d4e519e632d97e8b30beΚαι η Χαλκιδική στους χαμένους του τουρισμού.

Πολύ χαμηλότερες των αρχικών προβλέψεων του υπουργείου Τουρισμού, που στην αρχή της σεζόν έκανε λόγο για ένα εκατομμύριο Ρώσουςτουρίστες, είναι τελικά οι αφίξεις από τη ρωσική αγορά, με φορείς του τουριστικού κλάδου να εκτιμούν, μάλιστα, πως ο αριθμός τους δεν θα ξεπεράσει συνολικά τις 700 – 800 χιλ.

Αιτία, όπως εξηγούν, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση θεωρήσεων από τα ελληνικά προξενεία στη Ρωσία, που μόλιςτις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται πως εξομαλύνονται, την ώρα ωστόσο που ήδη έχει χαθεί πολύτιμοςχρόνος.

Ακόμη και στα μέσα του Ιουλίου, όταν καταγραφόταν η μεγαλύτερη ζήτηση από Ρώσους τουρίστες για διακοπές στο εξωτερικό, ο ρυθμός έκδοσηςτων νέων βιομετρικών θεωρήσεων δεν ξεπερνούσε τις πέντε χιλιάδες ημερησίως , έναντι του αρχικού στόχου των επτά χιλιάδων την ημέρα, αριθμός που θα επέτρεπε την ενίσχυση του ρωσικού τουριστικού ρεύματος.

Επιχειρηματίες του Τουρισμού και ξενοδόχοι μιλούν για «μεγάλη χαμένη ευκαιρία», καθώς από την αρχή τηςχρονιάς είχε φανεί πως οι Ρώσοι τουρίστες αρχίζουν σταδιακά να ξεπερνούν τα προβλήματα από την υποτίμηση του νομίσματος , αλλά και την κρίση του 2014 στην εγχώρια τουριστική αγορά που οδήγησε στο κλείσιμο δεκάδων τουριστικών πρακτορείων και touroperators. Ενδεικτικό της δυναμικής που έχουν οι αφίξεις από τη χώρα είναι πως στο πεντάμηνο οι αφίξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 47,6% και διαμορφώθηκαν στις 83 χιλ. ταξιδιώτες. Από την άλλη, το ίδιο διάστημα, οι εισπράξει έφτασαν τα 54 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές, όμως, είναι αυτή τη σεζόν οι απώλειες και από την τουρκική αγορά, κυρίως για τους αγαπημένους προορισμούς των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα, όπως είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ρόδος και η Χαλκιδική. Αφενός το πραξικόπημα στην Τουρκία έχει αλλάξει τις συνθήκες στη γείτονα χώρα, αφετέρου το προσφυγικό στην Ελλάδα δυσχεραίνει την απόφαση για διακοπές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο ξεπερνά το 20%: πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων από την αρχή του έτους ως τις 31 Ιουλίου ήταν 19.088. Στο επτάμηνο του 2015, οι αφίξεις ήταν 24.618. Αυτό σημαίνει πως από την αρχή του έτους έχουν χαθεί 5.530 τουρίστες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

[ΠΗΓΗ: STARPRESS, 18/08/2016]