ΤΡΕΜΕΤΕ, ΗΡΘΕ (ΠΑΛΙ) Ο ΤΡΕΜΟΛΙΤΗΣ: ANTIGOLD ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Tremolite_Hexagonite-292979Φαίνεται υπάρχει έλλειψη εγχώριων επιστημονικών ιδρυμάτων διότι η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσιεύει άρθρο του γνωστού antigold Κυριάκου Αρίκα, υφηγητή Ινστιτούτου Ορυκτολογίας Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου και του Ιωάννη Βεργίνη ορυκτολόγου από το Ινστιτούτο Ορυκτολογίας Πανεπιστημίου Freburg…

Το άρθρο έχει τίτλο «Αμίαντος στις Σκουριές, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία» και είναι μια ακόμη επανάληψη των απίθανων επιχειρημάτων περί τρεμολίτη… Ενδεικτικά, παραθέτω τον απίστευτο υπολογισμό βάσει του οποίου θα έχουμε 110 τόνους την ώρα (!!!)«καρκινογόνου αμίαντου» στον αέρα…

«Σύμφωνα με την ΜΠΕ της ίδιας της εταιρείας, Πίν. 5.3.9 3 (σελ. 5.3 105), η παραγωγή σκόνης στους χώρους του μεταλλείου θα φτάνει τους 2.162 τόνους την ώρα. Η μέση περιεκτικότητα τρεμολίτηακτινολίτη κατά την ΜΠΕ είναι 3% στο μετάλλευμα και 8% στα στείρα πετρώματα (μέσος όρος περίπου 5% τρεμολίτη). Εύκολα υπολογίζεται ότι η διάχυση του καρκινογόνου αμιάντου στο περιβάλλον θα ανέλθει περίπου στους 110 τόνους την ώρα, 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες τον χρόνο και περίπου για 12 χρόνια. Δηλαδή η συνολική εκπομπή του καρκινογόνου αμιάντου θα ανέλθει στα 11 εκατομμύρια(ί) τόνους».

Για να επαναφέρουμε την… τάξη, και να αποδείξουμε και την μπουρδολογία των «ειδικών επιστημόνων», να πούμε πως οι 2.162 τόνοι ωριαίως, είναι προφανώς ο όγκος του ορυκτού που θα κονιορτοποιείται… Σε καμία περίπτωση «σκόνη» που θα σηκώνεται στον αέρα… Εξάλλου υπάρχει συντελεστής μείωσης των εκπομπών σωματιδίων PM10 (αυτά δηλαδή με διάμετρο 10μm) τουλάχιστον 40% λόγω διαβροχής… Αλλά έχουν υπολογιστεί με βάση τη μεθοδολογία που περιγράφεται στην ΜΠΕ (παράγραφο 7.11.3) οι πραγματικές εκπομπές που αναμένονται κατά τη διάρκεια των εργασιών και λειτουργίας του έργου που παρουσιάζονται σε πίνακες. Θα πάρω την δυσμενέστερη περίπτωση, τον πίνακα 5.3.9 -5, σελίδα 5.3.-106, που είναι η φάση λειτουργίας και θα αθροίσω τις αναμενόμενες εκπομπές σωματιδίων ΡΜ10 που έχουν υπολογιστεί, δηλαδή εκπομπές από τα μηχανήµατα / φορτηγά (Κg/y), εκπομπές από διαχείριση υλικών (Kg/y), εκπομπές στο ∆ρόμο Σκουριές Στρατώνι (Kg/y), και εκπομπές από τη χρήση εκρηκτικών (Kg/y). Όλα αυτά κάνουν 183,79 τόνους το χρόνο… Αν υποθέσω ότι παντού υπάρχει τρεμολίτης, ακόμα και στη σκόνη του δρόμου Σκουριών-Στρατωνίου (!), μου βγαίνει ο τρεμολίτης 5,5 τόνοι το χρόνο…. Μεγάλη η διαφορά από τους 110 τόνους την ώρα(!!!), έτσι; Κι αυτά χωρίς να εξετάσουμε το πόσο βλάπτει ο συγκεκριμένος τρεμολίτης, αν είναι ακτινόμορφος, κ.λπ, κλ.π… Και δεν θα συνυπολογίσω πως κατά την χρήση εκρηκτικών απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κυρίως NOx και PM10, αλλά στην πράξη ένα μέρος κυρίως των σωματιδίων εγκλωβίζεται στις στοές και τελικά πέφτει στο έδαφος. Η ποσότητα αυτή είναι αδιευκρίνιστη και εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί το μεταλλείο, το μήκος των στοών κλπ και συνεπώς είναι διαφορετικό για κάθε μεταλλείο.

Η απορία μου εξακολουθεί να είναι η εξής: Ποια είναι τα κίνητρα ανθρώπων με τόσο βαρύγδουπους τίτλους να διακινδυνεύουν την επιστημονική τους αξιοπιστία για να υποστηρίξουν κομματικές γραμμές…