ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ LOVE STORY ΜΕ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ffc217_8200e835c1cb472eb8d16524bb440ac2Το success story , που επιχείρησε να αναδείξει η κυβέρνηση για την οικονομία, με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, είχε πολύ μικρή διάρκεια λόγω του Brexit, που οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις τους ξένους επενδυτές , κυρίως γιατί οι δανειστές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. δεν θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

Τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ένας έντονος σκεπτικισμός, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης και αυτός πηγάζει από ορισμένες ενέργειες, που αποδεικνύουν ότι ο πρωθυπουργός δεν ελέγχει την κατάσταση ούτε τους υπουργούς και το κόμμα.

Η κατάληξη των δανειστών σε αυτό το συμπέρασμα έρχεται μετά από μία περίοδο, στη διάρκεια της οποίας η Κομισιόν και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έκαναν τα πάντα, προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε δύσκολες στιγμές της πρώτης αξιολόγησης. Και το έκαναν, όπως τονίζουν στη βελγική πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για τη χώρα και την κυβέρνηση στις αγορές, μετά τα δραματικά γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού, που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με διπλωμάτη χώρας της ευρωζώνης, τον τελευταίο καιρό είχαν προ ηγηθεί πολλές ενέργειες που ενοχλούσαν τους δανειστές γιατί κινούνταν εκτός κλίματος, δηλαδή απομακρύνονταν από το στόχο που έχει τεθεί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Το ποτήρι φαίνεται ότι ξεχείλισε μετά τα όσα συνέβησαν στο θέμα της Cosco και στήν προσπάθεια αλλοίωσης της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ την τελευταία στιγμή από τον αρμόδιο υπουργό και ενδεχομένως με την ανοχή ή τη συνεργία του γραφείου του πρωθυπουργού.

Η ενέργεια αυτή, που προκάλεσε τη δημόσια παρέμβαση της κινεζικής εταιρίας και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Πεκίνο, χαρακτηρίζεται εντελώς απαράδεκτη από τους θεσμούς και αυτό φρόντισαν να το καταστήσουν σαφές και στην κυβέρνηση. Στέλνει, όπως τονίζουν, πολύ αρνητικά μηνύματα στις αγορές και στους επενδυτές, οι οποίοι για να κάνουν επενδύσεις χρειάζονται σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Ενόχληση μέσω Χαλκιδικής

Είχε προηγηθεί μια άλλη διαμάχη, αυτή με την εταιρία εξόρυξης χρυσού που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα στη Χαλκιδική, η οποία επίσης είχε συμβεί σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή προκαλώντας έντονη ενόχληση στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο και οι ίδιοι οι θεσμοί εισπράττουν την επιφυλακτικότητα και το σκεπτικισμό των ξένων επενδυτών όταν τους προσεγγίζουν για επενδύσεις στην Ελλάδα. Και τα παράπονα δεν αφορούν μόνο στην υπέρμετρη φορολογία στις επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας, αλλά και στην πολυφωνία , αφού ο κάθε υπουργός μιλά τη δική του γλώσσα και δεν γνωρίζουν ποιος λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις. Γενικότερα, οι δανειστές έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους στην κυβέρνηση για την έλλειψη συντονισμού που παρατηρείται στους κόλπους της, με τις κατά καιρούς αυτονομήσεις των Δρίτσα, Σπίρτζη, κ.ά. Η εντύπωση που έχουμε με όλα αυτά είναι πως δεν υπάρχει καπετάνιος στο καράβι και πως στην κυβέρνηση υπάρχουν διάφορα κέντρα εξουσίας , ανέφερε ο ίδιος διπλωμάτης.

Οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν επίσης ότι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση κωλυσιεργεί σχετικά με την τήρηση των δεσμεύσεών της, οι οποίες αφορούν στα 16 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 2,8 δια ευρώ, που αποτελούν το υπόλοιπο της δόσης των 10,3 δια ευρώ (πρώτη αξιολόγηση). Τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, ωστόσο οι θεσμοί ανησυχούν γιατί βλέπουν ότι η διαδικασία κινείται πολύ αργά. Επιπλέον, στα μέσα του φθινοπώρου και μετά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση και η επιθυμία των δανειστών είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο, σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του έτους. Εάν δεν υλοποιηθούν πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση, θα συμπέσουν χρονικά τα δύο θέματα και οι συζητήσεις θα πάρουν μήνες.

Κορυφαίο από τα θέματα, που θα εξεταστούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις κλπ.), ενώ άλλα σημαντικά ζητήματα είναι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2017 – 2020 και η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα με καθυστέρηση οκτώ μηνών, δεδομένου ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί να κλείσει στα μέσα του φθινοπώρου. Η καθυστέρηση αυτή έφερε πίσω κατά περίπου έξι μήνες και την εξέταση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Νίκου Μπέλλου, 10/07/2016]