ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΕ ΚΡΥΦΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

7ff2ccbcac124989a86d910ee1d7363bΗ κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας τρίμηνης διάρκειας σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια εντός και εκτός της Ελλάδας, προσφέροντας απαλλαγή από ποινικές διώξεις  για πράξεις φοροδιαφυγής, με την καταβολή φόρων και προσαυξήσεων που μπορεί να φτάσουν έως και το 90% των κεφαλαίων. Σύμφωνα με τα “ΝΕΑ”, η “προσφορά” απέχει πολύ από τους αρχικούς σχεδιασμούς και τα χαρακτηριστικά αμνήστευσης που οραματίζονταν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη για να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία ενάμιση χρόνο νωρίτερα, διαγράφονται ένα προς ένα υπό το καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων από τους δανειστές .

Στην διαφαινόμενη αποτυχία της ρύθμισης εθελοντικής αποκάλυψης των αδήλωτων κεφαλαίων, είχε αναφερθεί και το Capital.gr, την οποία είχε χαρακτηρίσει ως “άνθρακες” (διαβάστε εδώ).

Το σχετικό νομοσχέδιο καταρτίζεται πλέον με έναν συνδυασμό φόρων και προσαυξήσεων που μπορεί να αγγίζουν έως και το 90% των αφορολόγητων χρημάτων ή, αν η εν εξελίξει διαπραγμάτευση γείρει περισσότερο προς τις ελληνικές επιδιώξεις, η απώλεια κεφαλαίου μπορεί να περιοριστεί σε ποσοστό της τάξης του 70%.

Τα ανταλλάγματα

Όπως αναφέρουν τα “ΝΕΑ”, το αντάλλαγμα δεν θα είναι άλλο από τη απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για πράξεις φοροδιαφυγής. Και αυτό όμως βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Στους κόλπους των δανειστών δεν λείπουν οι θέσεις ότι το μήνυμα σε όσους κράτησαν κεφάλαια μακριά από τα μάτια της εφορίας θα πρέπει να είναι το αυστηρότερο δυνατό.

Στελέχη με γνώση της διαπραγμάτευσης εκτιμούν ότι τελικά η άρση των ποινικών κυρώσεων θα περάσει. Και κάπως έτσι, κατά πάσα πιθανότητα,  το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει να κάνει θόρυβο κηρύσσοντας για μια ακόμη φορά τη μάχη κατά φοροδιαφυγής με ένα κεντρικό σύνθημα του τύπου, “σας, αποκαλυφθείτε μόνοι σας και γλιτώστε ότι μπορείτε για να μην τα χάσετε όλα”.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου και η επικοινωνιακή καμπάνια σχεδιάζεται να συνοδευτούν από έναν νέο όπλο: Στη βάση του παλιού συστήματος elenxis χτίζεται ένα νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο όπως υποστηρίζουν πηγές με γνώση των χειρισμών υπόσχεται ελέγχους- εξπρές. Με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στο πλήρες τραπεζικό προφίλ  των φορολογουμένων υπό έλεγχο, ενώ ήδη στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων σε συνεργασία με την ομάδα των οικονομικών εισαγγελέων έχουν ενοποιήσει σε μια βάση δεδομένων όλα τα στοιχεία από κάθε λογής λίστα που έχουν στην διάθεση τους

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 30/7/2016]