ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

zeolithos-610x330Η εξόρυξη ζεόλιθου κοντά στον οικισμό των Πετρωτών της Ορεστιάδας πήρε την έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Ένα μεγάλο βήμα για την εκμετάλλευση του ζεόλιθου στην περιοχή του Έβρου έγινε με την έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών για την εκμετάλλευση λατομικού χώρου ζεόλιθου εμβαδού 83.427,30 τ.μ. στη θέση «Κόκκαλο», της τοπικής κοινότητας Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδας, από την εταιρεία ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε.

Όπως είναι γνωστό τα κοιτάσματα στον Έβρο θεωρούνται αρκετά προσοδοφόρα όμως η εκμετάλλευσή τους φαίνεται ότι επιτέλους προχωρά, με την έγκριση αυτής της εξόρυξης.

Σύμφωνα με την έγκριση, η προσπέλαση στον λατομικό χώρο θα γίνεται μέσω της υφιστάμενης δασικής οδού, μήκους 1.600 μέτρων, η οποία συνδέει τον λατομικό χώρο με τον οικισμό των Πετρωτών.

Η εκμετάλλευση θα γίνει σε τρεις ανεξάρτητες υπαίθριες οριζόντιες εκσκαφές, οι οποίες θα οδηγήσουν τελικά στη δημιουργία τεσσάρων ανοικτών εκσκαφών περιορισμένων διαστάσεων, ενώ υπολογίστηκε ότι μέχρι την λήξη της εκμετάλλευσης θα προκύψουν συνολικά 65.000 τόνοι ζεόλιθου Α΄ ποιότητας και 32.500 τόνοι ζεόλιθου Β΄ ποιότητας.

Να υπενθυμίσουμε πως για τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση είχαν εγείρει ενστάσεις οι κάτοικοι της περιοχής, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τη διατήρηση του φυσικού τοπίου, αλλά και τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει η διέλευση των φορτηγών που θα μετέφεραν υλικό από την περιοχή.

Ιδιαίτερες ενστάσεις όμως είχαν για το γεγονός ότι ο ζεόλιθος θα εξορύσσεται μεν στον Έβρο όμως η επεξεργασία θα γίνεται στην Θεσσαλονίκη, μιλώντας μάλιστα σε επιστολή τους για υφαρπαγή του φυσικού πόρου του οικισμού.

Σε συνέχεια αυτών ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας «Όλυμπος Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε» από τον οποίο είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι η εταιρεία δε θα ενοχλήσει και θα παρακάμψει τον οικισμό των Πετρωτών αλλά και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα 2-3 ετών θα προχωρήσει στη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας, επί τόπου, ανάλογη με το μέγεθος του υπό εκμετάλλευση κοιτάσματος.

Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, απομένει να φανεί πως θα προχωρήσει αυτή η εκμετάλλευση και αν θα τηρήσει η εταιρεία τις υποσχέσεις της.

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Πολύ θετική είδηση. Ευχάριστο όσο και αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι στην περίπτωση αυτής της επένδυσης το υπουργείο δεν απαίτησε να γίνει δοκιμή της μονάδας επεξεργασίας του ζεόλιθου σε ημιβιομηχανική κλίμακα, όπως θέλει να γίνει στο Μάντεμ Λάκκο για να ικανοποιηθεί η περιέργεια όσων έχουν άποψη για το flash smelting και την ρίψη βομβών μολότοφ στο δάσος των Σκουριών ταυτόχρονα…!  Πάμε μπροστά!

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr/, αναδημοσίευση από radiomax, 12/7/2016]