ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

e1ed8f3bf03e494696f046c268a676f4Η επιστροφή στην κατ’ εξαίρεση “φθηνή” χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ (waiver), με την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της, συνοδεύτηκε με την εξ ίσου σημαντική βελτίωση της αξιολόγησης (μείωση ποσοστού “κουρέματος” της αποδεκτής τιμής τους) των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα του φθινοπώρου του 2013.

Η αλλαγή αυτή στην στάση της ΕΚΤ, ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα επιχειρεί να καθησυχάσει τις αγορές βελτιώνοντας δραστικά το κλίμα λειτουργίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς τόσο η επιστροφή στην σχεδόν μηδενικού κόστους (0,05%) χρηματοδότηση των τραπεζών όσο και ο υποδιπλασιασμός του ποσοστού “κουρέματος” της αποδεκτής τιμής των ομολόγων από το 45% περίπου στο 25% διευρύνει σημαντικά την δυνατότητα απαγκίστρωσης των τραπεζών από τον ELA.

Υπολογίζεται ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών σε πρώτη φάση από τον ELA θα πέσει στα 55 – 56 περίπου δισ. ευρώ άμεσα, μειώνοντας σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Και αυτό γιατί η μείωση του ποσοστού “κουρέματος” στις τιμές των ομολόγων (διαφορετικού ποσοστού ανάλογα την διάρκειά τους) θα αφορά τόσο σε εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν στην νέα χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων αναχρηματοδότησης που θα αρχίσουν στις 29/6, όσο και σε εκείνα που έχουν χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για την χρηματοδότηση από τον ELA.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στις συζητήσεις που έγιναν στην χθεσινή συνάντηση –και αποτυπώνονται έμμεσα στην ανακοίνωση της ΕΚΤ– διαφαίνεται η αμεσότητα της δυνατότητας να προχωρήσει άλλο ένα βήμα η συρρίκνωση της λειτουργίας των capital controls.

Το βήμα αυτό θα είναι ο διαχωρισμός του “παλαιού” από το “νέο” χρήμα δηλαδή η απελευθέρωση της κίνησης των κεφαλαίων που θα αρχίσουν να μπαίνουν (από την στιγμή της ενεργοποίησης αυτής της διάταξης) από μία συγκεκριμένη ημερομηνία στην οικονομία “απ΄ έξω”, δηλαδή που θα εισέρχονται από το εξωτερικό ή από… τα σεντούκια στο τραπεζικό σύστημα.

Η αποτελεσματικότητα ή μη αυτής της κίνησης θα κρίνει και τον βαθμό βελτίωσης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα προσδιορίζοντας έτσι και την ταχύτητα περαιτέρω συρρίκνωσης στο μέλλον των capital controls.

Τόσο από την διατύπωση της ανακοίνωσης όσο και από τις διευκρινίσεις που διέρρευσαν από την χθεσινή συνάντηση του Συμβουλίου της ΕΚΤ επιβεβαιώνεται ότι στις προθέσεις της είναι να καθυστερήσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα “ποσοτικής χαλάρωσης”, ήτοι την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο.

Η ένταξη στο πρόγραμμα συναρτάται από το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Και αυτό θα κριθεί από δύο στοιχεία όπως έγινε φανερό, αφ’ ενός από τις Εκθέσεις βιωσιμότητάς του και αφ’ ετέρου από την πορεία εφαρμογής των μοντέλων διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Όσον αφορά την βιωσιμότητα του χρέους η ΕΚΤ πρόκειται να προχωρήσει στην δική της Έκθεση αξιολόγησης μετά το καλοκαίρι και σίγουρα πριν από την αντίστοιχη Έκθεση του ΔΝΤ…

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Γ. Αγγέλη, 23/6/2016]