ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ… ΣΚΟΥΡΙΕΣ!!!

mr-dladla-holding-soiw-bannerΟ Τόλης προμοτάρει στο μπλογκ του ένα τριαντάλεπτο ταινιάκι που όπως λέει «αποδομούν το μύθο ότι οι εταιρείες εξόρυξης φέρνουν ανάπτυξη και ευημερία στις κοινότητες όπου δραστηριοποιούνται και στην κοινωνία γενικότερα».!!!

Θέλετε να ακούσετε τα παραδείγματα; Λοπόν έχουμε και λέμε:

Στο Ντιντίπιο, Φιλιππίνες, οι κάτοικοι έχουν συσπειρωθεί ενάντια στην εταιρεία OceanaGold λόγω ανοικτής εξόρυξης τύπου ΔΕΗ, βάθους 371 μέτρων.

Στο Yaigoje Apaporis, μια περιοχή 10 εκατομμύριων στρεμμάτων στον Κολομβιανό Αμαζόνιο, οι αυτόχθονες  έχουν εξοργιστεί από την προσπάθεια της εταιρείας Cosigo Resources να εξορύξει χρυσό από έναν ιερό τόπο στο έδαφός τους.

Στα όρη Απουσένι της Ρουμανίας, η εξόρυξη προέβλεπε την χρήση κυανίου και έχει ήδη σταματήσει από το κράτος.

Στη Νότια Αφρική, η εταιρεία Ibutho Coal σχεδιάζει να σκάψει το ορυχείο Φουλένι μόλις 40 μέτρα από την παγκοσμίως γνωστή περιοχή προστασίας της άγριας ζωής iMfolozi – καταφύγιο του απειλούμενου με εξαφάνιση λευκού ρινόκερου. Το ορυχείο θα εκτοπίσει έως και 16.000 ανθρώπους.

Απ’ ότι γνωρίζω στη Χαλκιδική το Open pit θα συνεχίσει υπογείως, ιερούς τόπους δεν έχουμε ούτε αυτόχθνες ιθαγενείς, δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, δεν θα εκτοπιστεί κανένας κάτοικος και σίγουρα ο κοντινότερος λευκός ρινόκερος απέχει αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα…

Μας λέει ο Τόλης πως «η ταινία συνοδεύεται από μια σειρά συνεντεύξεων από κορυφαίους ακτιβιστές και στοχαστές για την περιβαλλοντική δικαιοσύνη από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Nnimmo Bassey, Vandana Shiva, Sister Stella Matutina, Mariana Gomez και Stephan Harding. Oι συνεντεύξεις διερευνούν κριτικά τι κάνει έναν επιτυχημένο αγώνα αντίστασης στην εξόρυξη…».

Θεωρώ τεράστια παράλειψη να μην βρίσκεται ο κος Τόλης Παπαγεωργίου ανάμεσά τους… Τον θεωρώ κορυφαίο «ακτιβιστή και στοχαστή για την περιβαλλοντική δικαιοσύνη»!!! Καταγγέλλω αυτή την κατάφωρη αδικία και καλώ τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ να επανορθώσουν άμεσα…