ΈΝΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ

olp-limani-peiraiaΕίναι Κυριακή πρωί. Ξυπνάς αργά,  ξεκούραστος, ράθυμος και κεφάτος. Νίβεσαι και ανοίγεις το ραδιόφωνο. Αρχίζεις να φτιάχνεις καφέ και σιγοσφυρίζεις στην προσμονή της ξάπλας στον καναπέ, του διαβάσματος της εφημερίδας στο tablet,  των ειδήσεων στο Internet και του τεμπελιάσματος που σε περιμένει.

Και ξαφνικά ακούς στους τίτλους ειδήσεων: “Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε πως η πώληση του Ο.Λ.Π. δεν έκλεισε. Είπε, στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, ότι μέχρι την παραχώρηση των μετοχών τον Ιούνιο και την ψήφιση της σύμβασης από την Βουλή, υπάρχει πολύς δρόμος. Επίσης τόνισε ότι βρίσκεται υπό εξέλιξη η δημιουργία νέου, κρατικού Ο.Λ.Π.”.

Κουνάς έντονα το κεφάλι δεξιά-αριστερά να φύγει εντελώς ο ύπνος (καλού κακού κάνεις και τον σχετικό ήχο) και λες μέσα σου: “Μπα, ιδέα μου είναι. Δεν κατάλαβα καλά. Είμαι αγουροξυπνημένος ακόμη. Δεν μπορεί να τα είπε αυτά. Προχθές ήταν στο Μαξίμου και υπέγραψε την σύμβαση πώλησης, ως αρμόδιος υπουργός”. Χαμογελάς καθησυχασμένος και συνεχίζεις την προετοιμασία της τελετουργίας του καναπέ…

Ετοιμάζεις ψημένο ψωμάκι, φρέσκο βούτυρο, μαρμελαδίτσα, φρέσκο μυρωδάτο καφέ κ.λπ., κάθεσαι και ανοίγεις το tablet. Αρχίζεις να διαβάζεις. Το μάτι πέφτει στην είδηση: “Το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. να σταματήσει τις πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά”! Πνίγεσαι, φτύνεις βίαια τον καφέ που είχες στο στόμα και κάνεις χάλια το (κινέζικο) tablet, το τραπεζάκι και οτιδήποτε ήταν τριγύρω. Ξανακάνεις την διαδικασία του έντονου κουνήματος του κεφαλιού (και τον σχετικό ήχο) για να σιγουρευτείς ότι έχεις πράγματι ξυπνήσει. Ύστερα, αφού σκουπίσεις τους σκορπισμένους καφέδες και καθαρίσεις την “περιοχή”, διαβάζεις με μεγαλύτερη προσοχή. Και ανακαλύπτεις ότι την δήλωση έκανε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης! Υπουργός της παρούσας κυβέρνησης! Αυτής που έχει την εξουσία τώρα! Σήμερα! Αυτής που ο πρωθυπουργός-επικεφαλής της υπέγραψε το καλοκαίρι την συμφωνία που προβλέπει όλα όσα κάνει το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Φυσικά αρχίζεις να αισθάνεσαι πως είτε τρελάθηκες και έχεις παραισθήσεις, είτε, παρά τα επανειλημμένα ταρακουνήματα του κεφαλιού, κοιμάσαι ακόμη και βλέπεις κάποιο αστείο αλλά άσχημο όνειρο…

Καθώς κοιτάς το άπειρο σαν χάνος, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσεις το τι διάβασες και το τι άκουσες πραγματικά, θυμάσαι ότι στο Μαξίμου ήταν παρόντες για την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του Ο.Λ.Π. στην C.O.S.CO., τόσο ο υπουργός όσο και ο πρωθυπουργός. Στο Μαξίμου όμως δεν υπήρχαν κάμερες, τηλεοπτικά συνεργεία κ.λπ. Εκεί που υπήρχαν, στην εορταστική τελετή στο Ζάππειο, δεν πήγε κανένας από τους δύο. Όπως δεν πήγαν και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους καλεσμένους υπουργούς…

Οπότε αρχίζεις να προσπαθείς να καταλάβεις γιατί κάνουν και λένε όλα αυτά, οι κυβερνώντες. Διότι είναι πάμπολλα τα περιστατικά, από την συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του κόμματος-κύριου κυβερνητικού εταίρου στην απεργία εναντίον των μέτρων της κυβέρνησης, μέχρι την υπογραφή σύμβασης πώλησης μετοχών από υπουργό που δεν συμφωνεί και το διακηρύττει χωρίς να παραιτείται, από τα οποία δεν βγαίνει κανένα  νόημα. Αλλά απολύτως κανένα…

Πάνω σε αυτή την διαδικασία αναζήτησης μεταξύ αιτίου και αιτιατού, για κάποιο περίεργο, απροσδιόριστο και παράξενο λόγο, θυμάσαι τον ορισμό της σχιζοφρένειας. Που είχες, σε μιαν άλλη, παλιότερη εποχή, διαβάσει:

“Η σχιζοφρένεια είναι μία ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στην εσωτερική και εξωτερική πραγματικότητα και εμφανίζεται με διαταραχές στη σκέψη, την αντίληψη, το συναίσθημα, την βούληση και την συμπεριφορά”.

Και αμέσως έπειτα, θυμάσαι ότι δύο από τα κυριότερα συμπτώματά της είναι:

Α. Ασυμφωνία ιδεών, επιθυμιών, αισθημάτων, λόγου, χειρονομιών και πράξεων με αμφιθυμία και αλληλοσυγκρουόμενα αισθήματα

Β. Απώλεια επαφής με την πραγματικότητα και απομόνωση σε φανταστικό εσωτερικό κόσμο.

Τότε ακριβώς είναι που αρχίζεις να αναρωτιέσαι μήπως μας κυβερνούν άνθρωποι ψυχικά ασθενείς. Τότε ακριβώς είναι που διερωτάσαι, με πραγματική απορία, μήπως οι άνθρωποι που εξέλεξε, δυο φορές σε επτά μήνες, ο Ελληνικός λαός για να τον κυβερνήσουν είναι σχιζοφρενείς. Ή, απλά, εκτελούν, με άγνωστο στόχο, συγκεκριμένο σχέδιο…

[ΠΗΓΗ: capital.gr, του Πέτρου Λάζου, 11/04/2016]