Την Τρίτη 9/02, ο οικονομικός αναλυτής Πέτρος Λάζος δημοσίευσε στο capital.gr ένα άρθρο με τίτλο «Ίδιο τραγούδι σε διαφορετικές διασκευές», όπου ανέλυε τα αίτια της απίστευτης βουτιάς του Χρηματιστηρίου και της επιστροφής του δείκτη σε επίπεδα 1989.
Προσπαθώντας να εντοπίσει τους λόγους που καθοδηγούν αυτή την τόσο καταστροφική πορεία, απευθύνθηκε σε έξι γνωστούς του (ξένους) fund managers, που είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους. Κάποιοι δεν γνωρίζονται καν. Όλοι ανεξαιρέτως, κατά καιρούς, έχουν ασχοληθεί σοβαρά με επενδύσεις στην Ελλάδα και εξακολουθούν όλοι να την παρακολουθούν… Διαβάστε τη συνέχεια:
«[…] Στόχευα να συγκεντρώσω περισσότερες γνώμες, αλλά στον έκτο σταμάτησα. Διότι, το εντυπωσιακότερο όλων, οι απαντήσεις ήταν πανομοιότυπες επί της ουσίας. Ο κάθε ένας χρησιμοποιούσε διαφορετικές λέξεις, αλλά τα νοήματα, ήταν ταυτόσημα. Σαν να άκουγα κασέτα με το ίδιο τραγούδι, σε έξι διαφορετικές διασκευές. Όλοι έδωσαν τέσσερις σαφείς λόγους που η ελληνική αγορά επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά και που, κατά την άποψή τους, θα συνεχίσει να το κάνει για όσο δεν συμβαίνουν σημαντικότατες αλλαγές. Αναλυτικά οι λόγοι που θεωρούν σαν αιτίες του Αρμαγεδδώνα που πλήττει την Λεωφόρο Αθηνών και την ελληνική οικονομία γενικότερα, τις τελευταίες εβδομάδες:
Α. Η αντιμετώπιση της ελληνικής κυβέρνησης στο προσφυγικό πρόβλημα. Θεωρείται πως είναι εξαιρετικά χαλαρή και χωρίς την απαιτούμενη προσπάθεια καταπολέμησης και λύσης του προβλήματος. Ο φόβος είναι πως θα καταλήξει η χώρα να είναι ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων. Που δεν θα μπορούν να μετακινηθούν είτε προς άλλες χώρες της ΕΕ, είτε προς τρίτες. Με την οικονομία να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί την άπλετη παροχή φτηνού εργατικού δυναμικού, λόγω έλλειψης παραγωγικών δομών και ύφεσης, η εικόνα μοιάζει εφιαλτική…
Β. Η πολιτική αβεβαιότητα που, εδώ και μερικές μέρες, έχει διαφανεί ξεκάθαρα. Όλες αυτές οι κυβερνητικές κορώνες και διαρροές ενώ η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό και κομμένη σε κομμάτια, από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, δείχνουν απώλεια διακυβέρνησης και ελέγχου. Ο φόβος είναι πως είτε θα χρειαστούν νέες εκλογές, είτε θα υπάρξει ακυβερνησία για μεγάλο διάστημα…
Γ. Οι καθυστερήσεις που δημιουργεί η κυβέρνηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, λόγω των πολιτικών προβλημάτων που της δημιουργούν τα μέτρα που είναι υποχρεωμένη (και αναγκασμένη) να νομοθετήσει. Ο φόβος είναι να μην υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση και να επαναληφθεί η περίοδος Φεβρουάριος-Ιούλιος 2015. Με όλες τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτό (Grexit, Grexident κ.λπ.)
Δ. Όλοι (χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση) θεωρούν την Ελλάδα σαν τη χώρα με το περισσότερο εχθρικό περιβάλλον για επενδυτές, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και μία από τις πέντε με τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα, στον κόσμο. Όπως μάλιστα με ενημέρωσαν, ακόμη και τα vulture funds που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά των κόκκινων δανείων των τραπεζών, απέσυραν το ενδιαφέρον τους. Γίγαντες σαν την Αμερικανική KKR και την Ισπανική Actua, αποφάσισαν πως η Ελλάδα δεν είναι φιλική προς τους επενδυτές. Αν συνδυάσετε αυτή την είδηση, με την επίσκεψη της επικεφαλής του S.S.M. Daniele Nouy στηνχώρα μας, το ποιος είναι ο ένας φόβος, γίνεται εύκολα αντιληπτό. Ο δεύτερος, φυσικά, είναι πως δεν θα υπάρξει η παραμικρή επένδυση. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο αναγκαίες είναι…
Οι φίλοι fund managers έχουν και ένα πέμπτο σημείο, στο οποίο συμφωνούν. Αφορά την ενδεδειγμένη λύση, με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν. Όλοι συμφώνησαν πως μόνη λογική κίνηση στην παρούσα κατάσταση, θα ήταν η ανάληψη της διακυβέρνησης από μία τεχνοκρατική ομάδα, με πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική στήριξη. Όταν εξήγησα ότι αυτό ήταν πολιτικά πολύ δύσκολο έως αδύνατο να πραγματοποιηθεί, έδωσαν άπαντες την ίδια απάντηση: “Ε, τότε…”.»
Άραγε τα διαβάζουν αυτά οι εγκέφαλοι της κυβέρνησης; Π.χ., ο κος Σκουρλέτης, ο κος Τσιρώνης… Ή ζουν στον «πρώτη φορά αριστερά» μακάριο κόσμο τους;