ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

assets_LARGE_t_942_44409211_type13031Σε αδιέξοδο κινδυνεύει να οδηγηθεί η χώρα για ακόμα μια φορά προειδοποιεί ο ΣΕΒ και καλεί την πολιτική ηγεσία, την οποία κατηγορεί ότι καθυστερεί δραματικά, να δράσει άμεσα τονίζοντας ότι «στη δημοκρατία μπορεί να μην υπάρχουν αδιέξοδα , αλλά στην οικονομία υπάρχουν. Το θέμα δεν είναι ποιος θα κυβερνά στην κατάρρευση της χώρας αλλά με ποιον τρόπο η κατάρρευση θα αποφευχθεί».

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου είναι εκ των ων ούκ άνευ υπογραμμίζουν οι αναλυτές του ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, που κυκλοφόρησε χθες. «Τα χρηματοδοτικά ανοίγματα μπορεί να γίνουν απαγορευτικά σε λίγους μήνες και η μη κάλυψή τους θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών και σε περαιτέρω φτωχοποίηση του πληθυσμού», προσθέτουν.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η υπερφορολόγηση των συνεπών επιχειρήσεων και η απαθής παραμέληση από την κυβέρνηση του έργου της προώθησης των επενδύσεων μπορεί βραχυπρόθεσμα να μην οδηγούν σε ορατά σημάδια αποσύνθεσης της οικονομίας, αλλά μακροπρόθεσμα υποσκάπτουν τα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας. Τα αντικίνητρα στην εργασία και στην επιχειρηματική δραστηριότητα συσσωρεύονται επικίνδυνα και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μία οικονομία χαμηλής παραγωγικότητας και χαμηλών αμοιβών. Επίσης οδηγούν σε ένα κράτος δυσλειτουργικό και ανήμπορο να παράσχει στους πολίτες τα στοιχειώδη αγαθά της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας και ηρεμίας.

Για να υπάρξει αύξηση επενδύσεων πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα, που θα μειώνει το ενεργειακό, το φορολογικό, το γραφειοκρατικό κόστος και θα σαρώνει τα επιμέρους ρυθμιστικά εμπόδια σε κλάδους που μπορούν να γίνουν πιο εξωστρεφείς. Σε συνδυασμό με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα οριζόντιων επενδυτικών κινήτρων θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν οι επενδύσεις στη χώρα.

Αντί γι’ αυτό, όμως, η χώρα έχει εμπλακεί στα γρανάζια μίας αλλόκοτης πολιτικής διελκυστίνδας. Τα αντικίνητρα αφθονούν, ομάδες πίεσης επιδιώκουν ίδια πολιτικά συμφέροντα και διαδοχικές κυβερνήσεις δια πράξεων ή παραλείψεων συναινούν προς ίδιον πολιτικό όφελος. Και αυτά γίνονται σε ένα πλαίσιο απαλλοτρίωσης του όποιου πλούτου και εισοδήματος δημιουργούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η κατάσταση αυτή όμως έχει ημερομηνία λήξης, καθώς τα πλεονάσματα και οι αποταμιεύσεις δεν επενδύονται στη χώρα, αλλά φεύγουν στο εξωτερικό. Η ανεργία και η ανέχεια γιγαντώνονται, με τους νέους να μη βλέπουν μέλλον στη χώρα μας, τους ηλικιωμένους ανήμπορους να αντιδράσουν στη φτωχοποίηση από τις περικοπές στις συντάξεις και πολλούς εργαζόμενους να δουλεύουν σε κλάδους χαμηλής προστιθέμενης αξίας και πενιχρών αμοιβών, με κακές εργασιακές συνθήκες.

Πολλές μικρές επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν για να επιβιώσουν, αφού δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλή φορολογία. Η δε παραγωγικότητά τους συνεχώς μειώνεται, αφού δεν γίνονται επενδύσεις.

Το 2014 το έλλειμμα των επενδύσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 5,7% του ΑΕΠ ή σε περίπου 10 δισ. ευρώ τον χρόνο σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. Το μεγαλύτερο έλλειμμα επενδύσεων, -476 εκατ. ευρώ παρουσιάζεται στα δίκτυα (Ενέργεια, Νερό) και ακολουθούν τα Τρόφιμα-Ποτά ( -187 εκατ. ευρώ).

[ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, της Μανταλένας Πίου, 12/02/2016]