ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΛΕΙ «ΓΥΠΕΣ»

b028b1a92957a9f7f18c49e24ec0eea6-696x464.jpg.pagespeed.ce.IT9Qfpe6MaΠριν από περίπου έναν χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμαζόταν να κυβερνήσει λέγοντας ότι «εμείς θα παίζουμε τη λύρα και οι αγορές θα χορεύουν στον σκοπό μας». Έναν χρόνο μετά, με τηλεοπτικό μήνυμα στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, καλούσε τους επενδυτές να έλθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα χορεύοντας… στον σκοπό τους. «Συγκροτούμε», τους είπε, «ένα αντιγραφειοκρατικό, νομικό και επιχειρησιακό πλαίσιο για επενδύσεις, εφαρμόζουμε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δημιουργούμε συνέργειες ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, λαμβάνουμε μέτρα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τους πτωχευτικούς νόμους(!)»

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την «επιτυχή», όπως τη χαρακτήρισε, ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω της «προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών»

Ομως ποιοι είναι αυτοί που προσκαλεί ο κ. Τσίπρας; Είναι εκείνοι που τον τελευταίο χρόνο έδιωξε από τη χώρα. Αυτοί που με την πολιτική του το πρώτο εξάμηνο του έτους κερδοσκόπησαν ποντάροντας στην πτώση των αξιών για να τις αγοράσουν αργότερα μπιρ παρά, όπως έγινε με τις τράπεζες. Είναι οι «γύπες», όπως αποκαλεί στο εσωτερικό τα hedge funds και τα άλλα επιθετικά επενδυτικά κεφάλαια. Διότι οι θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να δεσμεύονται από όρους που δεν τους επιτρέπουν να αγγίξουν την Ελλάδα.

Ούτε φυσικά οι επενδυτές που επενδύουν στην πραγματική οικονομία. Αυτοί με παραδείγματα όπως οι Σκουριές ή το Ελληνικό δύσκολα μπορούν να πεισθούν. Πόσω μάλλον όταν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε πάρα πολλές χώρες για να βάλουν τα χρήματα τους. Διότι, όπως έλεγε επικεφαλής πολυεθνικής στην Ελλάδα, «όταν πάω στα κεντρικά με μια επενδυτική πρόταση, συναντάω στον προθάλαμο του προέδρου συναδέλφους από την Ασία, τη Λατινική Αμερική και αλλού με αντίστοιχες προτάσεις». Το ερώτημα που θέτουν αυτοί είναι κατά πόσο είναι ασφαλής η επένδυση τους. «Μπορώ να πάω στα δικαστήρια και να βρω το δίκιο μου;» ρωτούν. Και απάντηση δεν υπάρχει.

Για αυτούς παραινέσεις όπως αυτή με την οποία έκλεισε το μήνυμά του προς τους επενδυτές του Capital Link ο κ. Τσίπρας, «σας καλούμε να μας εμπιστευθείτε», δεν λένε τίποτα. Είναι κάτι ανάλογο με αυτό που είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου στους επενδυτές στο Νταβός, τον Φεβρουάριο του 2010, «δώστε μας έξι μήνες καιρό για να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας» και μετά ξεκίνησε το ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων! Αυτοί που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα γνωρίζουν πλέον πολύ καλά τι συμβαίνει στη χώρα. Γνωρίζουν τον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων στην κυβέρνηση, γνωρίζουν την ύπαρξη προσώπων σε θέσεις κλειδιά, όπως ο Χρήστος Σπιρτζης, που περιπλέκουν τα πράγματα και κάνουν δύσκολη τη ζωή των επενδυτών.

Αν πραγματικά θέλει ο Πρωθυπουργός να έλθουν σοβαροί επενδυτές στην Ελλάδα καλό είναι να ξεκινήσει ης αλλαγές από την κυβέρνηση του, τοποθετώντας ανθρώπους που καταλαβαίνουν τους ρυθμούς στους οποίους «χορεύει» η αγορά και είναι πρόθυμοι να συντονιστούν.

[ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Γιώργου Παπαϊωάννου, 20/12/2015]