Όπως εύστοχα αναφέρει το «Ποντίκι», «Τις φωτιές που πήγε να ανάψει η ρύθμιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα και η οποία εξαιρούσε από την υποχρεωτική αναδάσωση καταπατημένες ή αποψιλωμένες εκτάσεις «έσβησε» με νομοθετική βελτίωση ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.»
Το επίμαχο άρθρο 32 «τροποποιήσεις διατάξεων του ν. 4280/2014 (Α’ 159)» ανέφερε πριν τη διόρθωση:
«1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 38 του ν.998/1979, όπως τροποποιήθηκε από την παράγραφο 1 του άρθρου 35 του ν.4280/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, τα οποία καταστρέφονται συνέπεια πυρκαγιάς κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέα ανεξαρτήτως της ειδικότερης κατηγορίας αυτών ή της θέσης στην οποία βρίσκονται. Της αναδάσωσης εξαιρούνται εκτάσεις για τις οποίες, πριν την πυρκαγιά τους, έχει χορηγηθεί έγκριση επέμβασης».
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, κατά την διάρκεια της παρέμβασης του στην επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα είχε απευθύνει έκκληση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απορρίψουν την απαράδεκτη διάταξη που προέβλεπε ότι δεν θα κηρύσσονται πλέον αναδασωτέα όσα δάση της χώρας καταστρέφονται ή αποψιλώνονται από παράνομη υλοτομία και καταπατήσεις.
Η δικιά μας απορία είναι γιατί δεν επενέβη η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κα Ιγγλέζη, η οποία εκτός των άλλων είναι και δασολόγος και έχει και επιστημονική άποψη επι του θέματος; Οι πιθανότητες είναι τρείς:
- Κανείς δεν ρώτησε την κα Ιγγλέζη και την Επιτροπή Περιβάλλοντος ποια είναι η γνώμη της….
- Η κα Ιγγλέζη είχε γνώση αλλά ποίησε τη νύσσα για λόγους κομματικής ομαλότητας.
- Η κα Ιγγλέζη δεν ενδιαφέρθηκε ούτε καν να κοιτάξει το προτεινόμενο νομοσχέδιο.
Ότι και να επιλέξουμε να πιστέψουμε, η κατάσταση παραμένει θλιβερή….