ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ (ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ)…

skourletis

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη, Γιάννη Παπαγεωργίου και Σταμάτη Ζαχαρό.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις Σκουριές και έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τον διάλογο που διαμείφθηκε:

Δημοσιογράφος: Για ένα θέμα πιο ώριμο, αυτό των Σκουριών, με το οποίο έχει γίνει χαμός -υπάρχει διχασμός σε μια τοπική κοινωνία-, έχουμε κάποια εξέλιξη, έχετε κάποια αλλαγή να μας πείτε, έχετε κάτι να μας προαναγγείλετε;

Π. Σκουρλέτης: «Θα έλεγε κανείς ότι έχει αρχίσει και “σκουριάζει” αυτό το θέμα. Είχαμε μια συνάντηση, στην οποία εμείς επαναλάβαμε αυτό που είχαμε πει, δηλαδή την τελευταία απόφαση που είχαμε πάρει εκ μέρους του υπουργείου».

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά η δικαιοσύνη στη συνέχεια κατηγορεί το υπουργείο ότι κωλυσιεργούσε στην έκδοση αυτής της απόφασης και ως εκ τούτου γι’ αυτό δεν είχατε την αποδοχή της μελέτης…

Π. Σκουρλέτης: «Αυτό που λέτε δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Για άλλο μιλάμε τώρα. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε με το “η δικαιοσύνη κατηγορούσε”…

Δημοσιογράφος: Η δικαιοσύνη έβγαλε μια απόφαση και είπε ότι…

Π. Σκουρλέτης: «Ποιος σας το είπε ότι έβγαλε τέτοια απόφαση;».

Δημοσιογράφος: Την είδα.

Π. Σκουρλέτης: «Κάνετε μεγάλο λάθος. Εσείς θα έπρεπε να είστε καλύτερα πληροφορημένος μιας και πληροφορείτε και τον κόσμο. Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση. Να σας πω μάλιστα ότι την προσεχή Παρασκευή συζητείται για πρώτη φορά η προσφυγή της εταιρίας “Ελληνικός Χρυσός” για την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης. Είχε συζητηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου πάλι η προσφυγή της εταιρίας “Ελληνικός Χρυσός” στο ΣτΕ για την αναστολή της απόφασης. Δεν λήφθηκε τέτοια απόφαση από το ΣτΕ, δεν υπάρχει, δηλαδή, αναστολή της απόφασης, είναι εν ισχύ και γ’ αυτό συζητείται για πρώτη φορά την Παρασκευή».

Δημοσιογράφος: Μου είπατε ότι δεν είμαι καλά ενημερωμένος. Επιτρέψτε μου να σας διαβάσω κάτι…

Π. Σκουρλέτης: «Δεν είστε καλά ενημερωμένος και θα εκτεθείτε…».

Δημοσιογράφος: Αφήστε με να σας διαβάσω και στη συνέχεια αφήστε με να εκτεθώ επίσης… Διαβάζω εδώ από σοβαρό μέσο ενημέρωσης ότι την απόφαση επί της αίτησης την οποία είχε υποβάλει τον Απρίλιο ο “Ελληνικός Χρυσός” κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στελεχών του υπουργείου για παράλειψη οφειλομένων νόμιμων ενεργειών εξέδωσε το ΣτΕ… Αν θέλετε σας λέω και ποιο είναι το μέσο ενημέρωσης…

Π. Σκουρλέτης: «Γι’ αυτό σας λέω ότι μπερδεύετε πράγματα, τα οποία δεν έχουν σχέση με την απόφαση που με ρωτήσατε. Για τον Απρίλιο… Η απόφαση αυτή που συζητάμε τώρα λήφθηκε τον Αύγουστο».

Δημοσιογράφος: Για τον Αύγουστο μιλάμε. Τέλη Αυγούστου, 27 Αυγούστου…

Π. Σκουρλέτης: «Μα μου λέτε τον Απρίλιο».

Δημοσιογράφος: Είπα εγώ Απρίλιο;… Για την απόφαση του υπουργείου τον Απρίλιο που το ΣτΕ αποφάνθηκε τον Αύγουστο…

Π. Σκουρλέτης: «Επαναλαμβάνω, γιατί ή κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ή…».

Δημοσιογράφος: Δεν μπορείτε να μας επιτίθεστε διαρκώς… Ο διάλογος είναι καλόπιστος. Ουδείς κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, ούτε εμείς, ούτε εσείς. Το λέω για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις.

Π. Σκουρλέτης: «Τώρα συζητάμε, τρώμε το χρόνο για πράγματα τα οποία είναι αυτονόητα. Δεν υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που να αφορά την απόφαση που λήφθηκε επί των ημερών μου τον Αύγουστο. Πριν από λίγο διαβάσατε εσείς ότι υπάρχει απόφαση για τον Απρίλιο. Τον Απρίλιο είναι άλλη υπόθεση, αφορά άλλο πράγμα. Αφορά την καθυστέρηση της απάντησης…».

Δημοσιογράφος: Σε αυτό αναφέρθηκα εξαρχής…

Π. Σκουρλέτης: «Αυτό δεν σχετίζεται με την απόφαση και την χθεσινή συνάντηση…».

Δημοσιογράφος: Δεν σας είπα ότι σχετίζεται… Έκανα μια ερώτηση για ένα άλλο θέμα…

Π. Σκουρλέτης: «Δεν υπάρχει άλλο θέμα. Μιλάμε για τη χθεσινή συνάντηση, αυτό είναι το θέμα».

Δημοσιογράφος: Ποιος είναι ο στόχος και ποιο το χρονοδιάγραμμα για τις Σκουριές;

Π. Σκουρλέτης: «Τι εννοείτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα; Εμείς απαιτούμε από την συγκεκριμένη εταιρία να είναι συνεπής σε σχέση με τις συμβάσεις της και να μας παρουσιάσει αυτό για το οποίο δεσμεύεται -και είναι όρος για να υπάρξει αυτή η επένδυση-, τον σύγχρονο αυτό τρόπο εφαρμογής της μεταλλουργίας επί τόπου. Αυτό λέει η σύμβαση. Θέλετε να υπάρχουν επενδύσεις οι οποίες θα αθετούν τις δεσμεύσεις τους και τις υποχρεώσεις τους;».

Δημοσιογράφος: Όχι. Θέλουμε να υπάρχουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Η χθεσινή συνάντηση τους εκπροσώπους που κατέληξε; Από την πλευρά τους εννοώ…

Π. Σκουρλέτης: «Δεν μας το παρουσίασαν αυτό. Είπαμε να ξανασυναντηθούμε. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο που προκύπτει».

Δημοσιογράφος: Λογοφέραμε λίγο πριν σε σχέση με τις αποφάσεις του ΣτΕ…

Π. Σκουρλέτης: «Οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι για όλους επιβεβλημένες, δεν μπορεί κάποιος να τις παραγνωρίζει».

Δημοσιογράφος: Αφήστε με όμως να πω αυτό που ήθελα. Δεν με αφήνετε καν να κάνω την ερώτηση. Είπα, λοιπόν, ότι έβγαλε μια απόφαση το ΣτΕ, με την οποία κάνει δεκτή την αίτηση της εταιρίας “Ελληνικός Χρυσός” κατά του υπουργείου και αναγνωρίζει ότι υπέδειξε το υπουργείο κωλυσιεργία ως προς την έγκριση των προσαρτημάτων των τεχνικών μελετών της μεταλλουργίας χαλκού – χρυσού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στη περιοχή Μαντέμ Λάκκου που είχε καταθέσει η εταιρία. Συμφωνούμε σε αυτό ή όχι;

Π. Σκουρλέτης: «Αυτό όμως δεν αφορά…».

Δημοσιογράφος: Αφήστε τι αφορά…

Π. Σκουρλέτης: «Όχι “αφήστε τι αφορά”, γιατί δημιουργείτε εντυπώσεις… Το “αφήστε” να το πείτε αλλού. Αφήστε να μιλήσω εγώ λοιπόν. Σας παρακαλώ…».

Δημοσιογράφος: Σας αφήνω διαρκώς να απαντήσετε. Εσείς με διακόπτετε και δεν με αφήνετε να ολοκληρώσω την ερώτησή μου…

Π. Σκουρλέτης: «Αναφερθείτε σε μια απόφαση πριν από δύο χρόνια, συσχετίστε την με αυτό που συζητάμε τώρα για να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Αυτού του είδους τη δημοσιογραφία θέλετε να κάνετε;».

Δημοσιογράφος: Ουδείς θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Π. Σκουρλέτης: «Δημιουργούνται συστηματικά εντυπώσεις γύρω από αυτό το θέμα από συγκεκριμένους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς».

Δημοσιογράφος: Από εμάς όχι. Από αυτό το πολυφωνικό ραδιόφωνο…

Π. Σκουρλέτης: «Θα με αφήσετε να ολοκληρώσω; Μάλλον δεν θέλετε να ολοκληρώσω, αν είναι να σταματήσουμε τη συζήτηση εδώ. Τέτοιου είδους ψέματα αναπαράγονταν καθημερινά όλη την προεκλογική περίοδο και από το ραδιόφωνο και τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ για να είμαι συγκεκριμένος».

Δημοσιογράφος: Ας μην αναφερόμαστε σε άλλους σταθμούς…

Π. Σκουρλέτης: «Εγώ αναφέρομαι. Μου απαγορεύει κανείς να αναφέρομαι;».

Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση και εσείς ως αρμόδιος υπουργός θέλετε να προχωρήσει η επένδυση στις Σκουριές ή θέλετε να την ακυρώσετε;

Π. Σκουρλέτης: «Το ερώτημα είναι αν ο ελληνικός λαός θέλει μια κυβέρνηση που να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον και εμείς κινούμαστε ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση».

Δημοσιογράφος: Άρα θέλετε να προχωρήσει η επένδυση ή θα την ακυρώσετε;

Π. Σκουρλέτης: «Από τη στιγμή που σέβεται τις δεσμεύσεις της στο περιβάλλον και προέχει το δημόσιο συμφέρον, βεβαίως».

Τι μας λέει λοιπόν ο κος Σκουρλέτης; Πως καθόλου δεν τον ενδιαφέρουν οι αποφάσεις του ΣτΕ που δεν αφορούν τις δικές του αποφάσεις!!! Πως είναι τελείως άσχετο το ότι η απόφαση του ΣτΕ είπε πως το υπέδειξε το υπουργείο κωλυσιεργία ως προς την έγκριση των προσαρτημάτων των τεχνικών μελετών της μεταλλουργίας χαλκού – χρυσού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στη περιοχή Μαντέμ Λάκκου που είχε καταθέσει η εταιρία !!! Όλα λοιπόν ξεκινούν και τελειώνουν με τις αποφάσεις Σκουρλέτη;