ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ!

skouries-26

Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», στα πλαίσια αφιερώματος με τίτλο «Εταιρείες που νίκησαν την κρίση», φιλοξενεί δηλώσεις του Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου, αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Τρία ορόσημα θέτει για το 2015 η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., η θυγατρική στην Ελλάδα του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, που δραστηριοποιείται στον μεταλλευτικό και μεταλλουργικό κλάδο με έργα κυρία στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στις Σκουριές στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα. Ειδικά για τη χρονιά που έρχεται, όπως αναφέρει ο κ. Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, μηχανικός μεταλλείων και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η εταιρεία στη χώρα μας στις τρεις βασικές περιοχές δραστηριοποίησής της, είναι οι εξής:

Στις Σκουριές το επενδυτικό πρόγραμμα περνά στη μεγιστοποίηση του, με τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις για το επόμενο έτος να αντιστοιχούν σε 250 εκατ. δολάρια, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε επενδύσεις περί τα 20 εκατ. δολάρια σε μηνιαία βάση. Από την εντατικοποίηση των εργασιών σε αυτή την κατασκευαστική φάση της επένδυσης αναμένεται να προκύψουν επιπλέον 1.000 θέσεις εργασίας. Στις Σκουριές κατασκευάζονται έργα προσπέλασης και ανάπτυξης του υπόγειου μεταλλείου, το εργοστάσιο για την κατεργασία του μεταλλεύματος, καθώς και όλες οι βοηθητικές επιφανειακές εγκαταστάσεις. Από την περιοχή των Σκουριών, σε βάθος 30ετίας, συνολικά θα εξορυχτούν 146,2 εκατομμύρια τόνοι μεταλλεύματος, ενώ η εταιρεία επισημαίνει ότι σε όλο το φάσμα των εργασιών εφαρμόζεται η αρχή της Παράλληλης Αποκατάστασης. Εξηγώντας την πρακτική σημασία αυτής της βασικής αρχής, η Ελληνικός Χρυσός αναφέρει ότι οι περιοχές στις οποίες ολοκληρώνεται η λειτουργικότητα των επί μέρους έργων αποκαθίστανται άμεσα και παράλληλα με την εξέλιξη των υπόλοιπων έργων.

Στην Ολυμπιάδα ολοκληρώνεται ο καθαρισμός των παλαιών αποθέσεων από την εποχή της ιδιοκτησίας Μποδοσάκη και από το τέλος του 2015 ξεκινά η περιβαλλοντική αποκατάσταση της πεδιάδας . Οι προγραμματιζόμενες επενδύσεις είναι για τον Νοέμβριο του 2015 και θα είναι σε πλήρη εξέλιξη από το 2016 και μετά. Παράλληλα συνεχίζεται η δημιουργία της νέας στοάς μήκους 8 χιλιομέτρων, έκτων οποίων μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τα 1.700 μέτρα, που θα συνδέει τις περιοχές Ολυμπιάδας και Στρατωνίου. Συνολικά από το έργο της Ολυμπιάδας θα εξορυχτούν 11,5 εκατομμύρια τόνοι μεταλλεύματος σε διάρκεια 25 ετών.

Η προαναφερόμενη στοά σύνδεσης της Ολυμπιάδος και του Στρατωνίου θα καταλήγει στην περιοχή του Μαδέμ Λάκκου πάνω από το Στρατώνι. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για την επόμενη δεκαετία, αφού θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού. Οι επενδύσεις που θα απορροφήσει το συγκεκριμένο έργο εκτιμώνται στα 150 εκατ. δολάρια για το 2015.

Οι σημερινές υφιστάμενες εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός εκτείνονται από την παραλία του Στρατωνίου μέχρι την περιοχή του Μαδέμ Λάκκου. Στα επόμενα 5-7 χρόνια, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στον Μαδέμ Λάκκο, το υφιστάμενο εργοστάσιο του Στρατωνίου καταργείται, αποκαθίσταται και αποδίδεται στην τοπική κοινωνία για διαφορική αξιοποίηση. Ταυτόχρονα απελευθερώνεται και όλη η παραλιακή ζώνη. Από το 2012, οπότε η εταιρεία περιήλθε στην ομπρέλα της Eldorado Gold, μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί κεφάλαια περί τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση έχουν καταβληθεί περίπου 47 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα έχουν διατεθεί περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ σε δράσεις του προγράμματος «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ΕΚΕ» στη Χαλκιδική και τη Θράκη. Μέχρι το τέλος του 2014 ο αριθμός των απασχολουμένων στην εταιρεία αντιστοιχεί σε 1.900 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 1.000 είναι άμεσα απασχολούμενοι στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και οι υπόλοιποι 900 απασχολούνται από συνεργαζόμενοι εργολάβοι, ενώ το κόστος ανά εργαζόμενο ανέρχεται στα 34.000 ευρώ ετησίως. Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εντοπιότητα και για τον λόγο αυτό ποσοστό άνω του 80% των εργαζομένων είναι από τον Δήμο Αριστοτέλη, με επιπλέον 2.000 αιτήσεις για εργασία από τον ίδιο δήμο και 5 000 από την υπόλοιπη Ελλάδα.

[ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 28/12/2014]