ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ:«Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

maniatis-456x300
Την πεποίθηση ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας σηματοδοτεί ένα ασφαλές και σίγουρο αναπτυξιακό μέλλον εξέφρασε ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης από το βήμα του επιστημονικού συνεδρίου που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα: «ορυκτός πλούτος: το μέλλον, οι ανάγκες και οι προοπτικές» με συνδιοργανωτές το τμήμα μεταλλειολόγων μηχανικών του ΕΜΠ και το τμήμα γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα από στελέχη μεταλλευτικών βιομηχανιών, πανεπιστημιακούς καθηγητές και φοιτητές, ο κ. Μανιάτης στάθηκε με έμφαση στην αδήριτη ανάγκη της αξιοποίησης των πλούσιων κοιτασμάτων ορυκτών, που έχουν εντοπιστεί σ’ όλο το εύρος της Ελληνικής επικρατείας.
«Στο υπέδαφος της Ελλάδας έχουν εντοπιστεί και εκτιμηθεί κοιτάσματα ορυκτών αξίας 30 δις ευρώ. Κοιτάσματα που αν και εφόσον αξιοποιηθούν με τις βέλτιστες πρακτικές και με τους ορθούς όρους περιβαλλοντικής διαχείριση,ς έτσι όπως αυτοί προβλέπονται από το εγχώριο και κοινοτικό δίκαιο, θα δώσουν μια τεράστια αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα μας, που την έχει απόλυτη ανάγκη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε ανεκμετάλλευτα τα δώρα που προίκισε η φύση την Ελλάδα.»
Επιπλέον, ο Υπουργός ΠΕΚΑ επιφύλαξε πολύ ενθαρρυντικά λόγια προς τους φοιτητές που βρίσκονταν στην αίθουσα λέγοντας ότι οι σπουδές που κάνουν είναι το διαβατήριο για την εξασφάλιση ενός άριστου επαγγελματικού μέλλοντος.
Ο κ. Μανιάτης όμως είχε καλά λόγια να πει τόσο για τους Έλληνες επιστήμονες που ασχολούνται με την αξιοποίηση των ορυκτών όσο και για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο.
«Είμαι πολύ υπερήφανος ως Έλληνας υπουργός για την επιστημονική επάρκεια και το επίπεδο των Ελλήνων Μηχανικών που εργάζονται με υπευθυνότητα και συνέπεια στο άρτιο ανταγωνιστικό περιβάλλον που παρέχουν οι Ελληνικές εξορυκτικές βιομηχανίες.» είπε.
Τέλος, ο κ. Μανιάτης κάλεσε τις μεταλλευτικές εταιρείες να συνεχίσουν να οικοδομούν αλλά και να αναβαθμίσουν το επίπεδο των σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εταιρικής ευθύνης με τις κοινωνίες που γειτνιάζουν, προσφέροντας θέσεις εργασίας και συνεχείς δράσεις που θα αποδεικνύουν στην πράξη το σεβασμό του φυσικού τοπίου που επεμβαίνουν.
Τεράστια εντύπωση προξένησε σ όλους τους παριστάμενους σύνεδρους η ειδική μνεία που έκανε ο Γιάννης Μανιάτης προς τους υπαλλήλους όλων των υπηρεσιών του υπουργείου που ασχολούνται με την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης, αν και οι υπηρεσίες του υπουργείου του στελεχώνονται από πολύ λίγα άτομα, παρ’ όλα αυτά χάρη στην αξιοσύνη και την ευσυνειδησία τους κατάφεραν να φέρουν εις πέρας μέσα σε μια μόλις 3ετία, ένα  έργο που κανονικά θα χρειαζόταν μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί, “χρεώνοντας” αυτή την πολύ θετική εικόνα και έκβαση στον κ. Κώστα Μαθιουδάκη Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι συζητήσεις, οι εκτιμήσεις και αναλύσεις για το αναπτυξιακό μέλλον της Ελλάδας μέσω του ορυκτού της πλούτου θα συνεχιστούν και αύριο στην Αθήνα σε σχετική ημερίδα που διοργανώνεται και πάλι στο μέγαρο μουσικής υπό την αιγίδα της ΕΕ.
Αναδημοσίευση από το http://politesaristoteli.blogspot.gr