ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ: ΗΞΕΙΣ, ΑΦΗΞΕΙΣ….

tzitzikostas_perifereiarxis_aftodioikisi.gr_

Σε συνέντευξή του στο alterthess ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδνίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ερωτηθείς για το θέμα της επένδυσης χρυσού στην Χαλκιδική, έδωσε για ακόμα μια φορά μπερδεμένη απάντηση:

Ερώτηση: Τόσο στη Χαλκιδική όσο και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στις Σέρρες και το Κιλκίς επιχειρείται η έναρξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων εγείροντας πλήθος αντιδράσεων από τους κατοίκους. Για ποιο λόγο κατά τη διάρκεια της θητείας σας το περιφερειακό συμβούλιο δεν πήρε θέση για το θέμα σε αντίθεση με άλλα περιφερειακά συμβούλια, όπως αυτό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους;

Απάντηση: Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας, ένας δημοκρατικός θεσμός εκπροσώπησης των πολιτών, με απόψεις, με ελευθερία κι όχι πειθήνιο όργανο. Συνεδριάζει, λαμβάνει αποφάσεις και πάνω από όλα, βάζει το καλό του τόπου, το καλό των πολιτών. Εκτιμώ, πως θα ήταν τουλάχιστον, άδικο να επιτρέψουμε όλοι μας, εκ του ρόλου που μας δίνουν οι πολίτες να κατευθυνθεί το Συμβούλιο σε μια διαδικασία που ίσως κάποιος εύκολα να εξάγει ένα αυθαίρετο συμπέρασμα, πως εδώ πρόκειται για μια αντιπαραγωγική λειτουργία βιομηχανίας έκδοσης ψηφισμάτων.

Αυτό που πραγματικά έχει ουσία και αυτό που κάνουμε σε όλα τα ζητήματα, είναι να παρεμβαίνουμε και να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με φορείς ώστε υπεύθυνα και τεκμηριωμένα να διατυπώνουμε τις θέσεις μας.

Συγκεκριμένα, για την εξορυκτική δραστηριότητα έχουμε ξεκάθαρη θέση: Ως αρχή, είμαστε σαφώς υπέρ των επενδύσεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δεχθούμε μία επένδυση που προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και το φυσικό μας περιβάλλον, και την ίδια στιγμή πλήττει άλλους κλάδους όπως ο τουρισμός και η αγροτική μας οικονομία. Οφείλει το αρμόδιο υπουργείο που έχει την αποκλειστική ευθύνη να ξεκαθαρίσει επιτέλους, την κατάσταση και να ενημερώσει επίσημα όλους τους φορείς και τους πολίτες. Αυτό ζητάμε, προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε, εκφράζοντας πάντα τους πολίτες, και ποτέ δεν λησμονούμε πως πάνω από όλα προέχει το καλό του τόπου.

Εμείς ως «Αλληλεγγύη» βάζουμε στο τραπέζι το αυτονόητο: η πορεία προς το μέλλον θα προέλθει με άξονα τί θα συναποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες με τη διοίκηση, στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων που έχουμε.

Μου δίνετε ωστόσο την ευκαιρία να θυμίσω, γιατί κάποιοι ίσως απλώς από ελλιπή πληροφόρηση διατυπώνουν απόψεις που απέχουν από την αληθινή εικόνα, ότι οι αιρετές Περιφέρειες δεν έχουν εκ του νόμου δικαίωμα στην έκδοση εξορυκτικών εκμεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

Επειδή δεν πρόκειται να βγάλετε νόημα, ο άνθρωπος λέει με δύο λόγια πως «μας έχουν πρήξει τα διάφορα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια με ψηφίσματα κατά του χρυσού που δεν έχουν καμία αξία, ισχύ ή σημασία». Στη συνέχεια πέφτει σε αντίφαση λέγοντας από τη μία ότι «ο δήμος δεν μπορεί να κλείσει ή να ανοίξει μεταλλείο» και από την άλλη «η πορεία προς το μέλλον θα προέλθει με άξονα τι θα συναποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες με τη διοίκηση». Μόνο που δεν μας εξηγεί πως θα συμβεί αυτό… Μήπως με τοπικά δημοψηφίσματα, όπως υπαινίσσεται και ο κος Μίχος; Έχουν συνεννοηθεί ή αντιγράφει ο ένας τον άλλο;