ΠΟΙΟ ΔΙΛΗΜΜΑ;

CHRISTOS PAHTAS 98

Εχθές αποφάσισα να διαβάσω τα βιογραφικά των υποψηφίων δημάρχων που ζητούν τη ψήφο μου στο δήμο Αριστοτέλη. Μην αρχίσει κανένας τα γνωστά «δεν ψηφίζουμε πρόσωπα, αλλά πρόγραμμα συνδυασμού», κ.λπ., κ.λπ, διότι κάναμε και τη σύγκριση των προγραμμάτων και είδαμε τι γίνεται… Εκτός, λοιπόν, του ότι έχει χρηματίσει υφυπουργός οικονομικών, δεν γνώριζα την υπόλοιπη διοικητική εμπειρία του Χρήστου Πάχτα. Ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα – και δεν είμαι άνθρωπος που εντυπωσιάζεται εύκολα…

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

«Σπούδασε στο Χημικό Τμήμα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών (ULB). Στο διάστημα 1975-1979 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών ως ερευνητής, επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα της Βιομηχανικής Χημείας. Τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο «La Trobe» της Μελβούρνης Αυστραλίας με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα.

Επιστρέφει στην Ελλάδα και από το 1980 ιδρύει και διευθύνει το Ελεύθερο Φροντιστήριο Αρναίας. Διετέλεσε το 1982 Πρόεδρος της Πολιτιστικής και Μορφωτικής Εταιρείας Αρναίας και συνέβαλλε στην δημιουργία του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου από όπου πέρασαν σοβαρές και ξεχωριστές προσωπικότητες.

Από τον Οκτώβριο του 1983 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος στην Νομαρχία Χαλκιδικής. Την περίοδο 1986-1989 υπηρέτησε ως Νομάρχης Χίου και ως Νομάρχης Έβρου. Εκλέγεται πρώτος Βουλευτής Χαλκιδικής, από το 1989 μέχρι το 2004.

Έχει διατελέσει γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής το 1989 και 1990. Την περίοδο 1989-1993 μετείχε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Δυτικό-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετείχε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου από τον Σεπτέμβριο του 1994 έως τον Δεκέμβριο του 1995.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η εισήγησή του για τα κυκλώματα διακίνησης των λαθρομεταναστών στην Ευρώπη γίνεται ομόφωνα αποδεκτή από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Καθώς επίσης και η εισήγησή του για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Διετέλεσε Υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας και Τεχνολογίας (1993-1994) στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας καθώς και Οικονομίας και Οικονομικών από τον Ιανουάριο του 1996 μέχρι τον Ιανουάριο του 2004 στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, αρμόδιος για τη διαχείριση και παρακολούθηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, του Ταμείου συνοχής και των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών καθώς και των Δημοσίων και Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Μεγάλων Έργων και της Επιτροπής Διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004».

Και αυτά μόνο για την διοικητική εμπειρία… Χώρια η συνδικαλιστική και πολιτική δράση… Δεν χρειάζεται να κάνω εδώ αντιπαράθεση βιογραφικών, θα κατηγορηθώ ότι χτυπάω τους… αδύναμους… Πάντως ότι μορφής διλήμματα και να με ταλάνιζαν σε επίπεδο προσώπων, εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας.