ΠΑΧΤΑΣ: ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

CHRISTOS PAHTAS 98

Σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Προσεγγίσεις» του τοπικού καναλιού Χ-TV της Χαλκιδικής στις 12-4, ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας ανέλυσε σε βάθος το έργο της δημοτικής αρχής, αλλά αποκάλυψε και το μέλλον του σχεδιασμού του δήμου σε περίπτωση που η παράταξή του «Όραμα Πολιτών» κερδίσει και πάλι το δήμο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Αποκάλυψε πως ενώ δεν είχε την πρόθεση να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μάη, η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων και η αγωνία των συνδημοτών μας για τη συνέχεια του σημαντικού έργου που έχει ξεκινήσει σε κάθε γωνιά του δήμου, τον έκαναν να αλλάξει γνώμη.

Σημείωσε πως για το όραμα που ξεκίνησε να ολοκληρώσει αυτός και οι συνεργάτες του, και το οποίο περνάει από τις φάσεις του σχεδιασμού και της υλοποίησης, χρειάζονται σίγουρα δύο θητείες. Έτσι, σήμερα, με την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε κάθε επίπεδο στο δήμο μας, έχουν ήδη τεθεί τα θεμέλια για την συνέχιση και την ολοκλήρωση όλων των επιμέρους έργων που έχουν εγκριθεί ή και δημοπρατηθεί.

Τόνισε ο κος Πάχτας πως το τοπίο στο δήμο έχει αλλάξει, και αυτό είναι ορατό σε όλους. Πως ο λόγος για τον οποίο ζήτησε πριν από τρία χρόνια τους δημότες να τον ψηφίσουν, εκπληρώθηκε. Όταν παρέλαβε η σημερινή αρχή τον δήμο, τα οικονομικά ήταν στο κόκκινο. Υπήρχαν υποχρεώσεις της τάξης των 16.000.000 ευρώ. Μέχρι και εκείνη την εποχή ο δήμος παρήγαγε ελλείμματα, δηλαδή ξόδευε περισσότερα από όσα εισέπραττε… Μέσα σε τρία χρόνια, ο δήμος κατάφερε να ξεπληρώσει υποχρεώσεις 9.000.000 ευρώ σε προμηθευτές –κάποιους από τη δεκαετία του ‘90–, να διευθετήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις ώστε να επιβαρύνεται με μικρότερα τοκοχρεολύσια και να παράγει και πλεόνασμα. Δηλαδή να έχει περίσσευμα εσόδων και να μπορεί με ίδιους πόρους να εκτελεί έργα.

Αυτό όμως, διευκρίνισε ο κος Πάχτας, είχε επιπτώσεις και πολιτικό κόστος για τον ίδιο και την παράταξή του. Στην αρχή της θητείας, όσο χρειάστηκε για να νοικοκυρευτούν τα οικονομικά του δήμου, έγιναν μόνον απαραίτητα έργα, αυτά που αφορούσαν π.χ. θέματα υγιεινής, ύδρευσης κ.λπ. Αν είχαμε επιλέξει, είπε, να ρίξουμε αυτά τα 9 εκατομμύρια, με τα οποία αποπληρώσαμε τους προμηθευτές, στο δήμο σε έργα κοινωνικά και άλλα, θα υπήρχε πολύ πιο θετική εικόνα για τη δημοτική αρχή. Εμείς όμως επιλέξαμε το να ξεχρεώσει ο δήμος για να υπάρχει σήμερα οικονομική βάση και για πρώτη φορά στην ιστορία του ο δήμος να μπορέσει να υλοποιήσει μικρά και μεσαία έργα υποδομής με ιδίους πόρους. Δεν ασφαλτοστρώσαμε, δεν κάναμε χώρους πρασίνου και άλλα έργα με δανεικά τα οποία θα καλούνταν να ξεπληρώσει κάποια επόμενη δημοτική αρχή. Δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ δάνειο! Σήμερα ο δήμος ουσιαστικά δεν χρωστάει σε προμηθευτές και εξυπηρετεί και τα δάνειά του. Και οι προμηθευτές με τη σειρά τους δείχνουν και πάλι εμπιστοσύνη στο δήμο.

Στη συνέχεια ο κος Πάχτας αναφέρθηκε στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Όταν αναλάβαμε, σημείωσε, δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ από κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Σήμερα έχουμε εγκεκριμένα έργα αξίας 160.000.000 ευρώ. Ολοκληρώθηκαν μελέτες, έγιναν καινούργιες, αξιοποιήθηκαν οι παλιές και δόθηκε στο δήμο μια δυνατότητα πραγματικής ανάπτυξης με έργα υποδομής τα οποία θα χαρούν και οι επόμενες γενεές. Ήρθε νέα τεχνολογία, γίνονται νέα πράγματα στο δήμο… Για παράδειγμα οι μονάδες φίλτρανσης νερού που απαλλάσσουν το πόσιμο νέο από το σίδηρο και το μαγγάνιο.

Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε στην ποιότητα του νερού, ένα θέμα που απασχολεί συχνά τους πολίτες του δήμου. Ο δήμαρχος ανέφερε πως από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, το 2011, ο δήμος έχει σύμβαση με την ΚΕΠΑΜΑΧ για την συνεχή και τακτική ανάλυση της ποιότητας των νερών. Υπάρχει έλεγχος και παρακολούθηση και μάλιστα τα αποτελέσματα αναρτώνται αδιαλείπτως στην ιστοσελίδα του δήμου.

Ο κος Πάχτας υπεραμύνθηκε της πολυσχιδούς ανάπτυξης. Δήλωσε πως καμία ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι μονομερής. Πρέπει να έχουμε συνύπαρξη δραστηριοτήτων, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες. Η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων πρέπει να συμβαδίζει με τον τουρισμό, την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και με τη νέα κουλτούρα που προσπαθεί ο δήμος να φέρει στην περιοχή. Επάνω σε αυτό το τελευταίο ο κος Πάχτας διευκρίνισε πως αναφέρεται στο τρίπτυχο διαχείριση λυμάτων, ποιότητα νερού και ιδιαίτερα στην διαχείριση απορριμμάτων, με τα προγράμματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και το κλείσιμο των χωματερών. Σημείωσε πως όλος ο δήμος είναι ένα απέραντο εργοτάξιο με έργα δικτύων αποχέτευσης, ύδρευσης και βιολογικών καθαρισμών, σχεδόν σε κάθε χωριό. Γίνονται νέα πράγματα στην περιοχή και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Πάρτε για παράδειγμα την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεν φτάνει να κάνει κανελίς τον οικολόγο, πρέπει να προστατεύει το περιβάλλον και στην πράξη. Και αυτό κάνουμε εμείς με την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και με τα έργα που γίνονται για να μην φτάνουν σε λίγοι καιρό ενεργά λύματα στους αποδέκτες της περιοχής. Ούτε στην θάλασσα ούτε στον Χαβρία, που πέφταν μέχρι σήμερα. Ο δήμος από εδώ και πέρα θα έχει τη διαχείριση των λυμάτων στα χέρια του.

Για να καταλάβετε πως γίνονται όλα αυτά τα έργα, συνέχισε ο κος Πάχτας, ο προϋπολογισμός του δήμου κυμαίνεται γύρω στα 10.000.000 ευρώ το χρόνο. Σε αυτά τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε επιπλέον άλλα 160.000.000 ευρώ για έργα. Από αυτό το τεράστιο ποσό το 95% προέρχεται από την Ε.Ε. και το 5% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και όλα αυτά σε μια εποχή που ο δήμος δέχτηκε 63% μείωση κρατικής χρηματοδότησης (δηλαδή 6.000.000 ευρώ λιγότερα συνολικά), λόγω κρίσης. Συγκριτικά, ο δήμος Αθηναίων το ίδιο διάστημα πήρε (ως προίκα) 100.000.000 ευρώ και εμείς 160.000.000 με διεκδικήσεις ευρώ-ευρώ μέσα από ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Για να συγκρίνετε, ο δήμος Καλαμαριάς πήρε το ίδιο διάστημα μόλις 15.000.000 ευρώ.

Ακολούθως ο κος Πάχτας αναφέρθηκε στο μέλλον και είπε πως αυτή η προγραμματική περίοδος τελειώνει και μέχρι το τέλος του 2015 όλα τα εγκεκριμένα και τα δημοπρατημένα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, Ακολουθεί νέα προγραμματική περίοδος, όπου θέλουμε να εντάξουμε τη συνέχεια της ενεργειακής αναβάθμισης και των άλλων σχολείων, αλλά και τους βιολογικούς στο Στανό, τη Βαρβάρα και το Νεοχώρι, που δεν καταφέραμε να εγκριθούν μέσα στην παρούσα περίοδο.

Ο κος Πάχτας έκλεισε αυτό το πρώτο μέρος της συνέντευξης με την διαπίστωση ότι η πενταετία που έρχεται θα είναι μια λαμπρή ευκαιρία για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του σημαντικού έργου που έχει ξεκινήσει και υλοποιείται στο δήμο Αριστοτέλη.