Πραγματοποιήθηκε εχθές το Διεθνές Φόρουμ για τους Ορυκτούς Πόρους της Ελλάδας, στο οποίο ακούστηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις για θέματα τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινή γνώμη και ιδιαίτερα για τα Mεταλλεία Χαλκιδικής. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, αφού αναφέρθηκε στα έσοδα τα οποία μπορεί να φέρει στην Ελλάδα η εξορυκτική δραστηριότητα από τον ιδιωτικό τομέα λόγω της επιβολής αναδρομικών τελών από1-1-2013 για τα ιδιωτικά μεταλλεία βάσει του νόμου 4042/2012, μας πληροφόρησε ότι οι ούτως ή άλλως αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι των μεταλλείων στις Σκουριές διασφαλίζουν την αποκατάσταση του περιβάλλοντος επιπρόσθετα και μέσω καταβολής εγγυητικής επιστολής ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης ο κος Παπαγεωργίου τόνισε ότι όσες επενδύσεις πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που θέτει η νομοθεσία, δημιουργούν θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος, θα προκρίνονται, θα ενθαρρύνονται και θα προστατεύονται. Καμία επένδυση δεν θα υλοποιηθεί αν δεν σέβεται απόλυτα το περιβάλλον και αν δεν εξυπηρετεί το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ενθαρρύνονται οι επενδύσεις που είναι σύννομες τεχνικά και περιβαλλοντικά. Πρόσθεσε δε, ότι η μη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου αποτελεί εθνική απώλεια και η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει ισόρροπα όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σταθμίζοντας τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.
Στο ίδιο φόρουμ, και στον απόηχο της χθεσινής συνέντευξης τύπου των εκπροσώπων της Eldorado Gold για τα μεταλλεία Χαλκιδικής, ανέβηκε στο βήμα ο πρέσβης του Καναδά κος Ρόμπερτ Ουίλιαμ Πεκ και αφού ζήτησε στα πλαίσια της νομιμότητας να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν οι δράστες της επίθεσης στις Σκουριές, τόνισε ότι η ύπαρξη κλίματος ασφάλειας είναι σημαντική για την δραστηριοποίηση ξένων επενδύσεων σε μια χώρα. Πρόσθεσε ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να προκύψει μόνο ύστερα από διάλογο και τελειώνοντας αναφέρθηκε στην εφαρμογή των περίφημων διαδικασιών του fast track για τις μεγάλες επενδύσεις.
Ενδιαφέρουσα ήταν η εμπειρία από την ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας στην Αυστραλία, την οποία παρουσίασε η πρέσβης της Αυστραλίας κυρία Τζένη Μπλούμφιλντ. Ανέφερε ότι βασικό στοιχείο του τομέα είναι το σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και το χαμηλό κόστος λειτουργίας. Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές ορυκτού πλούτου καλύπτουν το 50% του εξαγωγικού τομέα της Αυστραλίας με κέρδη 184 δισ. δολάρια για το 2012.
Μιλώντας με περισσότερο πολιτικούς όρους, ο γραμματέας της KO του ΠαΣοΚ κ. I. Μανιάτης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη, αφού, όπως τόνισε, η αρνησιδικία και η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων είναι εξίσου δραματικές με την απόρριψη επενδυτικών προτάσεων. Αναφερόμενος στον κοινωνικό αντίκτυπο της εξορυκτικής δραστηριότητας είπε ότι είναι λογικό να υπάρχει καχυποψία εκ μέρος της κοινωνίας αφού κάποιες επιχειρήσεις στο παρελθόν επέδειξαν αστοχίες. Ωστόσο, συμπλήρωσε, και η κοινωνία πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θέλει αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που είναι, απαραίτητη αν θέλουμε να έχουμε μέλλον. Κατέληξε με μια αναφορά στους υδρογονάνθρακες, επαναλαμβάνοντας τις εκτιμήσεις ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να αντλήσει έσοδα της τάξης των 150 δισ. ευρώ τα επόμενα 30 χρόνια, μέρος των οποίων μπορούν να ενισχύσουν το υπό ψήφιση Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.
Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Ε. Φαίδρος, επισήμανε ότι αν και η εθνική μεταλλευτική πολιτική εξαγγέλθηκε πανηγυρικά πέρσι, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει τα αναμενόμενα αποφασιστικά βήματα, ενώ τόνισε ότι η μεταλλευτική αξία όποια κι αν είναι δεν πάει αυτούσια στις τσέπες αυτού που αξιοποιεί τους ορυκτούς πόρους. Και αυτός αναφέρθηκε εμμέσως στην περίπτωση των Mεταλλείων Χαλκιδικής, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει η πολιτεία να αφήνει στο έλεος οργανωμένων ή μη μειοψηφιών τον ιδιώτη που έχει αδειοδοτηθεί μετά από χρόνια πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών.