Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της Εθνικής Αντίστασης διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στον Πολύγυρο.

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των Μακεδονικών οχυρών και της μάχης της Κρήτης, ήταν έργο όλων των Ελλήνων, που με τις όποιες δυνάμεις τους αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας, ενάντια στο ναζισμό και στον φασισμό.

Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά, προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η Ελληνική πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του ν. 1285/1982 την επέτειο της μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης. Η ανωτέρω μάχη – σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

Το φετινό πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης περιλαμβάνει την Κυριακή 26 Νοεμβρίου για όλο το Νομό:

  1. Γενικός Σημαιοστολισμός των Δημοσίων Καταστημάτων, του Δημοτικού Καταστήματος, των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ, των Τραπεζών, των σπιτιών και των ιδιωτικών καταστημάτων από τις 8.00 μέχρι τη δύση του ηλίου της ίδιας ημέρας.
  2. Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ και Τραπεζών από τη δύση του ηλίου λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ειδικότερα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο, θα λάβουν χώρα οι εξής εκδηλώσεις:
  3. Στις 10.00 θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.
  4. Στις 10.15 στο Μνημείο των Ηρώων της πόλης θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία της εκπαιδευτικού του Γυμνασίου Πολυγύρου, Όλγας Ευαγγελοπούλου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Θα ακολουθήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και στη συνέχεια η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikifocus.gr/, 20/11/2023]