ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ….ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΡΟΥΒΛΙΑ

rouvli-katareei

Διαβάζουμε στο capital.gr άλλη μια είδηση που επιβεβαιώνει την πάγια θέση μας πως ο τουρισμός δεν είναι η λύση στο πρόβλημά μας, λόγω απρόβλεπτων διακυμάνσεων. Ο τουρισμός αποδεικνύεται πως εξαρτάται όχι μόνο από τη διεθνή κατάσταση και συγκυρίες, αλλά και από την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής λοιπόν, ελάχιστες είναι οι κρατήσεις των τουριστικών πακέτων για Ελλάδα που έχουν γίνει από τη ρωσική αγορά, με τη συνεχιζόμενη υποτίμηση του ρουβλιού έναντι του ευρώ να βάζει φρένο στα όποια σχέδια διακοπών των Ρώσων για την επόμενη χρονιά. Όπως σημειώνουν μάλιστα τουριστικά γραφεία που συνεργάζονται με ρωσικούς tour operators, οι προκρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι “μετρημένες στα δάκτυλα”, με την αγορά να βρίσκεται σε “ελεύθερη πτώση”, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.

Μια πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για μείωση τουλάχιστον 20% στις κρατήσεις της επόμενης χρονιάς, κυρίως εξαιτίας των απανωτών λουκέτων στα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία από τον Αύγουστο και μετά. Εντούτοις μετά το νέο ισχυρό πλήγμα που δέχεται η οικονομία της Ρωσίας από τη μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο και την κατάρρευση της ισοτιμίας του νομίσματος, εκτιμάται ότι τα ποσοστά των κρατήσεων θα μειωθούν περαιτέρω, ρίχνοντας ακόμη και στο μισό την τουριστική  ζήτηση του 2015.

Να θυμηθούμε πως από το 2010 οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών κινούνταν ανοδικά, ενώ πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα 1.352 εκατ. τουρίστες, 54,7% περισσότεροι σε σχέση με το 2012, αφήνοντας τουριστικές επιχειρήσεις εισπράξεις  της τάξης των 1,339 δισ. ευρώ. Με το ευρώ όμως να αντιστοιχεί σε 100 ρούβλια, το κόστος των διακοπών σε ελληνικούς, αλλά και σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, γίνεται απαγορευτικό για τον μέσο Ρώσο καταναλωτή. Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στο χώρο του ελληνικού τουρισμού, καθώς οι  πολιτικές εξελίξεις έχουν μειώσει το ρυθμό των κρατήσεων από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές αγορές.

Όπως σημειώνουν πάντως καλά πληροφορημένες πηγές που συνεργάζονται με τη ρωσική αγορά των tour operators, οι προορισμοί της γειτονικής Τουρκίας γίνονται πολύ πιο ελκυστικοί για τους Ρώσους σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, ενώ οι Τούρκοι ξενοδόχοι προκειμένου να διατηρήσουν σταθερά τα μερίδιά τους, εμφανίζονται πολύ πιο ελαστικοί στη μείωση των τιμών των πακέτων.

Μήπως να κοιτάγαμε πιο σίγουρες λύσεις για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας; Τίποτα επενδύσεις στο εξορυκτικό τομέα, για παράδειγμα;…